e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Juny de 2012

Ara que es fan passes per assolir el màxim consens possible sobre el pacte fiscal, hi ha veus que volen aigualir aquesta reivindicació i que diuen que no ens arreglarà tots els problemes. És clar que no, però és evident que ajudarà, i molt, a l’administració catalana a garantir els serveis per a tots els ciutadans i a impulsar mesures de creixement econòmic, que ara per ara no es poden abordar a causa de l’ofegament fiscal que patim per part de l’Estat espanyol.

Cal continuar negociant amb la resta de forces polítiques catalanes per buscar la màxima unitat possible, i així ho farem –avui mateix Duran i Lleida es torna a reunir amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro. Som conscients de la importància de negociar a Madrid amb el suport d’una gran majoria del Parlament. Per això no estalviarem trobades que permetin aprofundir en el diàleg i que ajudin a llimar els punts de discrepància existents.

Però la recerca de la màxima unitat no pot implicar desnaturalitzar l’idea del pacte fiscal com a  nou model de finançament. En cap cas, pot ser una millora de l’actual, sinó que d’una vegada ha de trencar amb el “café para todos”, que tan perniciós s’ha demostrat per als catalans, i establir un nou marc bilateral entre Catalunya i l’Estat en matèria de finançament.

De moment, hem aconseguit l’unanimitat de totes les forces polítiques catalanes a l’hora d’assenyalar que l’actual model de finançament és insuficient i que Catalunya necessita un model propi. Cal seguir avançant, I podem fer-ho. Com a exemple serveix el progrés del PSC que ara fa un any demanava senzillament una evolució del model actual de finançament i que , en canvi, a la cimera de la darrera setmana va deixar palès que també defensa un canvi de model. També és remarcable l’evolució que hi ha hagut en el discurs del PP. Si fa un temps enrere el PP s’oposava frontalment a un canvi de model de finançament per a Catalunya, a la cimera es va comprometre a no ser un obstacle perquè una majoria dels partits polítics del Parlament arribin a un acord, diferent a la seva postura.

Si a Euskadi i a Navarra tots els partits defensen el concert econòmic perquè és positiu per als seus territoris, per què a Catalunya no poden fer el mateix el PSC i el PP? Tenim dos mesos per davant i CiU treballarà per construir la majoria més gran possible al volant del pacte fiscal. Com més gran sigui la unitat dels partits polítics, més força tindrà el govern català per negociar el nou model de finançament amb l’Estat. La proposta del Govern és la d’un model de finançament específic per a Catalunya, diferenciat de la resta de comunitats autònomes i que doni a la Generalitat la clau de la caixa perquè sigui la Generalitat qui recapti tots els impostos generats al nostre país..

Sabem que no serà l’instrument que faci desaparèixer les conseqüències de la crisi d’un dia l’altre, però també sabem, -com ho reconeix la major part dels catalans- que amb el pacte fiscal ens serà molt més fàcil aconseguir-ho.

Josep M. Pelegrí, secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1937
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR