e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Desembre de 2013

Es parla mot de la crisi econòmica, de les mesures que calen per fer-hi front, de la necessitat imperiosa de reactivar l’economia i del perill de desaparició de les classes mitjanes. Tot això és cert, però si per alguna cosa urgeix emprendre mesures és perquè la crisi ha comportat un augment insostenible de la pobresa en la nostra societat.

En aquests cinc anys de crisi s’han destruït a Catalunya 567.099 llocs de treball, un 16,85% del que hi havia abans del malson de la crisi. El col·lectiu sobre el que més durament ha impactat aquesta recessió del mercat laboral ha estat el de la joventut. Avui el 46,99% dels joves menors de 25 anys no té feina. Tampoc en el terreny dels autònoms les coses han anat millor. En aquests cinc anys Catalunya ha perdut 77.706 autònoms i el conjunt d’Espanya 370.308.

Aquestes dades comporten una evidència indiscutible: molts ciutadans i famílies han caigut en la pobresa. Per aquest motiu el govern de la Generalitat treballa en un pacte contra la pobresa, que es presentarà a finals d’any. I des d’Unió demanen que aquest pacte també es plantegi a l’Estat, que comprometi tots els agents socials i que tingui com a eixos fonamentals emprendre mesures per la dinamització econòmica i per impulsar accions que enforteixin la situació de les classes mitjanes que es troben en perill de supervivència.

A Unió defensem l’economia social de mercat i per aquest motiu volem acompanyar les mesures fiscals d’ajust pressupostari amb un ventall d’accions que incentivin el creixement econòmic, com el foment de l’exportació, la millora de la productivitat i de la competitivitat, les reformes estructurals encara pendents i la defensa de la recerca i de la innovació.

També és imprescindible que el crèdit arribi a pimes i famílies. Demanem que els bancs i caixes espanyoles que han rebut ajudes públiques per a la seva reestructuració destinin fons per al crèdit a l’economia productiva. I alhora cal congelar la pressió fiscal. És necessari un nou sistema tributari que reparteixi equitativament les càrregues impositives entre tots els agents econòmics i que lluiti eficaçment contra el frau fiscal. Es calcula que per aquesta via anualment es perden 70.000 milions d’euros a Espanya. Si no fos així, moltes de les retallades que hi ha hagut a Catalunya i Espanya es podrien haver evitat.

Tampoc ens satisfà la reforma del sistema de pensions del PP. Estem en contra de limitació de l’increment màxim que fa el govern central de les pensions al 0,5 justament ara quan tants pensionistes ajuden els seus fills i néts en situació d’atur i sense cap prestació social.

I, a més, ens trobem amb la gran precarietat en la qual viuen els joves. L’impacte de la desocupació juvenil, a mitjà i llarg termini, és enorme per al conjunt de la societat. Per això des d’Unió creiem que és imprescindible complir amb els objectiu de l’estratègia 2020 de la UE per reduir el risc de pobresa en 20 milions de persones menys i per eliminar la pobresa infantil i en les famílies.

Cal que tots ens impliquem per combatre la pobresa i l’exclusió social. Ara és el moment.

Josep M. Pelegrí, secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
747
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR