e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Juny de 2011

Pendents del que digui avui el president del govern en el debat “sobre el estado de la Nación” al Congrés que avui comença, queda clar que Zapatero continua sense fer els deures pensant que deixar passar el temps afavorirà algú, el seu partit -i també en això s’equivoca. Seguir perdent el temps el fa perdre a tothom. Cal actuar d’una vegada sense dilacions ni pedaços i la urgència passa ara per entomar la reforma de la negociació col·lectiva i donar-li la flexibilitat que mai ha tingut i que tant lesiva ha estat pel país.

El govern es va comprometre quan es va aprovar la reforma laboral a reformar també la negociació col·lectiva. Per això va donar un marge més que suficient a sindicats i empresaris perquè arribessin a un acord -amb el compromís que si no ho aconseguien seria el govern qui prengués la decisió. Com gairebé sempre, Zapatero ha tornat a actuar tard, malament i amb una tebior esfereïdora davant les xifres actuals d’atur.

No és tan difícil entendre que teníem un sistema de convenis col·lectius ineficaç quan la economia anava amb el vent a favor i presentàvem una xifra d’atur que doblava la de la resta dels països del nostre entorn. Evidentment, quan la crisi ha començat a fer estralls en l’ocupació, l’atur a casa nostra s’ha disparat fins a límits completament insostenibles, més del doble de la pitjor xifra dels països de la UE.

Per això, vam exigir al govern que fes la reforma dels convenis col·lectius. El desencís va ser profund en veure que la proposta de Zapatero era insuficient i desequilibrada. Vam apostar, doncs, per forçar que es tramités com a projecte de llei al Congrés per poder fer-ne les modificacions necessàries perquè realment funcioni i perquè no quedi només en un rentat de cara, un pur maquillatge que generi més frustració social. També hem aconseguit el compromís del govern que prosperin les nostres esmenes, i bé farà l’executiu espanyol d’assumir-les i de portar-les endavant. Si no es respecte l’acord, pensem que caldrà avançar les eleccions. Ja hem dit més d’una vegada que el calendari electoral és el menys important en aquests moments, ja que el que cal és dur endavant les reformes estructurals que necessita l’economia, sobretot en matèria d’ocupació. Si són insuficients o es dilaten en el temps, Zapatero hauria de deixar pas a uns altres i convocar eleccions.

El socialistes ja estan avisats. Per una vegada haurien de deixar de fer càlculs partidistes i governar, que vol dir, moltes vegades, prendre decisions potser impopulars en un primer moment, però necessàries per vetllar pel bé de la majoria. No s’ha fet així fins ara i per aquesta inacció tenim ara gairebé cinc milions d’aturats. Potser va sent hora d’entendre que les coses no sempre s’arreglen soles i que actuar amb més rigor, més exigència i menys paternalisme demagog és el camí per recuperar el creixement econòmic i per generar ocupació. Ara, el govern Zapatero ja sap què ha de fer: o reformes a fons, o plega. No hi ha més temps per perdre ni per fer perdre als altres. Mai podran dir que no estan avisats.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1085
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR