e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Juliol de 2012

Noves passes cap el Pacte Fiscal

Demà passat dijous els partits politics catalans es tornaran a reunir en una nova cimera per apropar posicions en la proposta del Pacte Fiscal. Aconseguir el màxim consens possible en aquesta qüestió serà cabdal per tenir més força per defensar-lo a Madrid. Però que quedi clar que obtenir un acord ampli no vol dir de cap manera renunciar als aspectes substancials de la proposta: que Catalunya gestioni els seus recursos -com es diu col·loquialment que tingui la clau de la caixa- amb una quota de solidaritat raonable amb la resta del’Estat, que no posi en perill el propi desenvolupament de Catalunya.

La cimera d’aquesta setmana ha de decidir el format de l’acord perquè el que surti del Parlament es mantingui a Madrid. Ja hi ha hagut massa experiències en que a Catalunya es diu una cosa (sovint ambigua o interpretable) i a Madrid se’n defensa una de ben diferent. Per això, l’acord que volem assolir ha de ser clar, transparent i concret perquè no hi hagin diferents interpretacions que acabin desvirtuant la proposta.

A Convergència i Unió continuarem treballant perquè tothom es pugui sumar al Pacte Fiscal. Sabem que els principals partits de l’oposició -especialment el PSC, la segona força política a Catalunya- negocien amb seriositat per afegir-se a l’acord. Encara hi ha punts importants de discrepància, com el que fa referència a l’Agència Tributaria pròpia, però reconeixem la voluntat de totes les parts per arribar a un punt de trobada que acontenti tothom sense aigualir la proposta final: un nou model de finançament semblant al Concert Econòmic del País Basc (i que tant el PP com el PSOE defensen a Euskadi).

Catalunya, la societat catalana en el seu conjunt, reclama un nou sistema que acabi d’una vegada amb el desequilibri fiscal abusiu que pateix el nostre país des dels darrers trenta anys. És cert que el Pacte Fiscal no solucionarà de cop tots els problemes, però també ho és que, si el tenim, els sacrificis que avui fem tots els catalans amb els ajustos i les politiques d’austeritat seran menors i més suportables. A més, sens dubte, tindríem més capacitat per sortir ràpidament de la crisi. Amb el Pacte Fiscal ens juguem el model de benestar català . Val la pena que tothom faci un esforç per garantir el futur d’un model d’èxit que ens hem guanyat tots els catalans amb el nostre treball.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1614
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR