e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 d'Abril de 2012

El govern de l’Estat ja ha presentat els seus pressupostos. Malauradament, ha optat per la solució més fàcil per aconseguir els objectius de reducció del dèficit. Ha limitat la seva proposta només a retallar despeses i a augmentar impostos. Això no és de cap manera l’única solució, ni la millor, ni la més justa i molt menys la més equitativa.

El govern del PP no és lleial amb la resta de les administracions quan concentra el gruix dels sacrificis en les comunitats autònomes. En canvi, és molt més laxa i permissiu amb la seva pròpia administració. No farà cap bé ni als ciutadans ni al model de societat que tots volem el fet de retallar prestacions socials i, en canvi, reduir de manera molt més minsa la despesa de departaments com Defensa, per posar un exemple. Així no es protegeixen els serveis i conquestes socials que tant han costat d'obtenir.

A més, aquests pressupostos no estimulen l’activitat econòmica i la generació d’ocupació. Sabem que cal ajustar-los a l’objectiu de reduir els límits de dèficit que exigeix la UE, una condició imprescindible. Des de CiU hi coincidim, però no compartim la manera de reduir el dèficit. Ens preocupa, i molt, l’impacte social i econòmic que tindran uns pressupostos tan restrictius. No té gaire lògica que pràcticament tota la capacitat reductora de la despesa vagi a parar a les inversions reals, que baixen gairebé un 20%. I molt menys en té que es traspassi l’engròs d’aquestes reduccions a les altres administracions.

A CiU ens preocupen molt els efectes dels pressupostos de l’Estat sobre el finançament de les polítiques que executen les administracions territorials. A l’Estat li és més senzill reduir les transferències a altres administracions que ajustar la seva pròpia organització. No pot concentrar les retallades bàsicament en els serveis que afecten el benestar de les persones, que, a més, són responsabilitat de les comunitats autònomes. Les xifres així ho demostren. Un parell d’exemples: es redueixen en 322 milions les ajudes per a l'accés a l’habitatge i en 1.557 milions les polítiques actives d’ocupació, dues polítiques que porten a terme les comunitats autònomes.

Tot plegat és decebedor. Calen ajustos, però hi ha altres governs de la UE que han plantejat mesures per quadrar els pressupostos amb propostes d’estímul de l’activitat econòmica. A aquests pressupostos, els manca precisament això: l’estímul a l’activitat econòmica. I d’aquesta manera, sortir de la crisi serà encara molt més complicat, penós i difícil.

Per aquest motiu, des de CiU lluitarem per introduir esmenes que, en aquest marc d’austeritat, contenció i sacrificis inevitables, permetin afavorir les polítiques que incentivin l’ocupació.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1429
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR