e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Gener de 2012

Morosos insignes, morosos indignes

Si les relacions humanes es basen en la confiança, és evident que les relacions entre Catalunya i el govern espanyol s’han deteriorat d’una forma unilateral i accelerada amb els reiterats incompliments per part de l’executiu central a l’hora de pagar el que deu a tots els catalans.

Amb aquesta premissa era inevitable que en la primera reunió bilateral que el conseller de Finances, Andreu Mas-Colell, va mantenir amb el nou ministre de Hisenda, Cristóbal Montoro, el primer posés sobre la taula l’exigència de Catalunya de cobrar sense dilació els 759 milions d’euros que el govern espanyol li deu i que es deriven de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut.

No és un caprici,  i molt menys una rebequeria. És una necessitat i un dret dels catalans, que l’anterior govern presidit per Rodríguez Zapatero es va “saltar a la torera”, per emprar una expressió tan castissa com il·lustrativa. No és l’únic capítol en que el govern central ha actuat amb deslleialtat amb els catalans. Convé recordar també els 1.475 milions del Fons de Competitivitat que es van negar a Catalunya. Sense oblidar, en cap moment, que per contra, Catalunya sempre ha pagat puntualment i sempre ha complert amb els seus compromisos. És una obvietat recalcar que la responsabilitat i la lleialtat no han estat recíproques.

Ara també tocarà revisar les obligacions fiscal abusives que patim els catalans i les catalanes. No té sentit que Catalunya pagui a la resta de l’Estat un 9% del seu PIB, i que no se’ns retorni ni un euro. La desproporció és tan evident, tan injusta i tan insostenible que no trobarem cap altre país del món on es doni aquest desequilibri fiscal. Per això, CiU té com a objectiu prioritari per aquesta legislatura aconseguir el pacte fiscal

El que permet albirar una mica d’esperança és haver trobar en el nou govern del PP una receptivitat que no havia tingut l’executiu Zapatero. Després de la primera reunió entre Mas-Colell i Montoro, val a dir que les sensacions van ser positives i que el pagament del deute dels 759 milions de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut sembla ben encarrilat. És només un primer pas, però que pot modificar la situació de permanent desconfiança que s`havia instal·lat en les relacions entre Catalunya i Espanya. Queden molts altres temes per solucionar i no serà fàcil arribar a acords, però el punt de sortida no és ni tan negre, ni tan negatiu com el que teníem uns mesos enrere.

El més calent és a l’aigüera, però el primer contacte ha estat en la bona direcció, que no és altra que la que volen tots els catalans: que s’acompleixin els compromisos i que es cobri el que pertoca. És una cosa tan elemental i bàsica que sembla mentida que hi hagi hagut algú tan irresponsable com per deixar de fer-ho i, a més, vantar-se de no pagar creient que així enganyava algú. Esperem que ara s’actuï amb lleialtat.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
661
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR