e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 d'Abril de 2011

De la mateixa manera que els edificis absolutament rígids tenen més probabilitats d’esfondrar-se en un terratrèmol, les estructures inflexibles no serveixen en moments de terrabastalls econòmics. És el cas del nostre mercat laboral amb convenis col·lectius rígids i encarcarats que dificulten més que ajuden les empreses (sobretot les petites i mitjanes) i els treballadors.

El nostre sistema de convenis sectorials universals no ha funcionat des de l’inici de la crisi. Ho demostren les xifres dels més de quatre milions d’aturats que hi ha a Espanya. Els més de sis cents mils catalans que s’han quedat sense feina no tenen res a veure amb l’estructura immobilista del mercat de treball.

Per començar a revertir la situació i per crear ocupació és imprescindible modificar el sistema laboral per donar més capacitat de resposta a les empreses davant situacions adverses. No protegim res blindant llocs de treball que es perden i no es recuperen. No protegim ningú quan mes rere mes la llista d’aturats creix i la lleugera recuperació econòmica que tenim no serveix per generar ocupació, ans el contrari no impedeix seguir perdent llocs de treball.

Una vegada que ja ha decidit no presentar-se de nou a les eleccions, el president Zapatero té ara l’oportunitat de fer les reformes que no ha gosat fer en set anys per por de perdre vots. No n’hi ha una altra. Cal fer una reforma laboral que dinamitzi i flexibilitzi les possibilitats d’empresaris i d’autònoms. I per fer-la, el govern estatal pot comptar amb CiU.

Les coses no poden seguir com fins ara perquè això s’ha demostrat que només ens porta a un increment constant i d’aturats. Després de la reforma laboral es va donar un marge de sis mesos als agents socials perquè arribessin a un acord, amb el ben entès que si no es produïa hauria de ser el govern qui prengués la iniciativa en el Congrés. Ara toca al govern Zapatero moure fitxa i donar cos a una reforma imprescindible si volem millorar els nivells d’ocupació.

Ara que sembla que Espanya ha abandonat definitivament el risc de ser intervinguda i que la economia comença a repuntar en bona part per les mesures preses en els darrers mesos, toca acabar la feina amb una regulació més amplia i possibilista dels convenis laborals. No es tracta de retallar els drets de ningú, sinó de donar la possibilitat a tothom d’incorporar-se al mercat laboral. Una possibilitat que ara mateix no s’acompleix i que demostra el fracàs del nostre sistema en aquest àmbit.

Zapatero ha de deixar enrere velles pors i eslògans pseudoprogressistes que ens han dut a la situació actual. Cal canviar el rumb, ser valents i facilitar la creació d’ocupació als qui realment la saben crear, els empresaris -molt especialment els petits i mitjans empresaris- i els milers i milers d’autònoms que històricament han fet créixer la nostra economia. Ser inflexibles en això, com en tantes altres coses, no ens portarà enlloc més que a la desfeta.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1295
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR