e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Novembre de 2008

La bi-anualitat del Tri-partit

Ahir es van complir dos anys des que el president Montilla va assolir la presidència de la Generalitat. Convé, doncs, aprofitar l’oportunitat per fer-ne un balanç de la gestió del seu govern durant aquest temps.

Certament aquest bienni ha estat un període amb pocs rendiments per a Catalunya. El desplegament de l’Estatut ha estat pràcticament nul. N’és prova l’esforç del tripartit per vendre les excel·lències de la seva gestió, admetent que els minsos acords estan programats per entrar en vigor l’any que ve. Tampoc no hem de deixar de banda l’entrada en vigor del nou sistema de finançament, un incompliment del govern amic del PSOE, això està clar... i no només un cop, sinó dos: la primera vegada, per voluntat pròpia; la segona, amb la complicitat del conseller Saura i d’ICV-EUiA. Confiem –soc home de fe- que abans d’acabar l’any tinguem un nou sistema de finançament satisfactori per a Catalunya.

Un tercer àmbit on es posa de relleu el poc rendiment d’aquest període per a Catalunya és l’anomenada Llei de la dependència, el gran fracàs de l’esquerra, el gran fracàs de l’estat del benestar del govern ZP i del català. No hi ha excuses ni justificacions, ni tampoc poden donar la culpa als altres. Recordo les crítiques a CiU quan la vam votar en contra: van dir que no teníem ànima social, ni cap consideració cap els col·lectius de persones més febles, ni sensibilitat... En canvi ells – el tri partit-, la va votar a favor, amb ganes, entusiasme, obediència i submissió. Ara en tenim els resultats: una llei que no es pot aplicar –que no arriba a la gent- per manca de mitjans econòmics, que envaeix competències de la Generalitat, i que no contempla tots els supòsits de dependència. On és aquella crítica ara? S’ha esvaït i se’ls torna en contra.

Ha estat un bienni sense lideratge, ni de persones ni de país. Les ambicions del partits que conformen el govern ha impedit conformar un govern fort, coherent, cohesionat, que és el que necessita Catalunya. Els ha estat impossible, al meu entendre, per la pròpia incapacitat de conformar un govern amb un sol projecte. Els interessos partidistes ho han impedit. També hi ha ajudat una raó exògena: la gran dependència i subordinació al PSOE i al govern de l’Estat no els ha permès desenvolupar un projecte propi, comú, per a Catalunya. Això, però, no els serveix d’excusa. Ho han fet perquè han volgut, ningú els ha obligat.

Així és que, amb tot plegat, aquesta situació els impedeix afrontar la crisi econòmica, que és avui la gran i principal preocupació de la ciutadania. Ni tan sols han estat capaços de fer una diagnosi que permeti receptar les propostes per fer-li front.

És una llàstima que, en determinats aspectes, el país hagi perdut dos anys...

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1227
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR