e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Juny de 2010

Governs sense rigor ni valentia

La locomotora alemanya fa els deures, just el que no fan els governs de l’Estat i el català. Àngela Merkel anuncia un dràstic pla d’estalvi de 80 mil euros fins el 2014 i planteja reduir en deu mil els funcionaris. En canvi, no incrementa l’IRPF, no augmenta la pressió fiscal i tampoc no toca els pressupostos adreçats a l’educació i a al investigació. Sembla un catàleg del que no fans els governs català i de l’Estat, que s’ho miren des l’últim vagó del tren europeu

En canvi des de l’economia vigilada que patim, al país l’esquerra més antiquada d’Europa opta per altres vies, ineficaces. La crisi no l’arreglarem amb vagues, ni amb la dels funcionaris d’avui que no servirà per a res, ni amb l’aturada general. Les mesures del govern són doloroses, necessàries i insuficients i s’han pres massa tard. A més, venen acompanyades de pujada d’impostos: Zapatero amb l’IVA a partir de l’1 de juliol i Montilla amb els de matriculacions, el d’actes jurídics documentats i el de transmissions patrimonials. Ho dic amb rotunditat: no a la pujada fiscal en temps de crisi.

A més, malgrat anunciar a bombo i plateret la supressió d’organismes oficials, el tripartit encara n’hauria de retallar molts més, segons l’informe d’experts consultats pel propi govern. El tripartit no tracta tothom per igual, ni practica l’austeritat que reclama als altres. Si els governs de l’Estat i el tripartit haguessin pres abans les mesures de reducció de la despesa, ara no s’haurien d’adoptar unes tan dràstiques.

CiU amb el nostre portaveu al Congrés, Josep A. Duran i Lleida, no es cansarà de dir que amb les mesures d’austeritat de reducció de la despesa no hi ha prou per afrontar la crisi. Cal augmentar els ingressos. No ho aconseguirem apujant impostos com ha decidit Montilla, sinó amb generació d’ocupació. Una eina important és la reforma laboral. Els agents socials, empresaris i sindicats no l’han assolit en dos anys i ara, sense perdre ni un dia més, el govern espanyol l’ha de presentar al Congrés. És urgent que el mercat laboral creï ocupació, la millor mesura per disminuir el deute. És de sentit comú que amb cada aturat que trobi feina augmenten els ingressos via IRPF, disminueixen les despeses en subsidis i, sobretot, millora la confiança i és reactiva el consum.

Si el govern vol el nostre suport, CiU haurà de participar en l’elaboració de la reforma. Sabem quins han de ser els seus trets bàsics perquè sigui eficient i positiva i no una operació de maquillatge. No val a badar. El temps corre i bona part dels deures encara estan per fer. Reclamem rapidesa i seriositat en les decisions dels governs. Malauradament ni el tripartit, ni Zapatero ho acompleixen: Montilla i els seus socis continuen sense retallar el que toca i el president espanyol encara desfulla la margarida de la reforma laboral.

La seva por a actuar i a posar els interessos partidistes per davant dels generals, ens ha portat on som. Malgrat el que cau, el tripartit i l’executiu de Zapatero continuen dubtant i essent poc valents. El país no es mereix governs sense rigor i valentia que insisteixen a continuar a l’últim vagó. Cal observar l’exemple alemany.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1258
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR