e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Juny de 2012

Europa se la juga

Cada vegada és més evident que la crisi financera i la pressió dels mercats sobre les economies europees no depèn ni dels resultats d’unes eleccions ni de les mesures unilaterals de cadascun dels estats membres de la Unió Monetària Europea. La crisi no és només un problema espanyol, sinó europeu, de l’euro en el seu conjunt. Això no vol dir que l’Estat espanyol no hagi de continuar fent els deures, ans el contrari. A CiU creiem que, a banda d’acabar les reformes estructurals, una de les mesures que ha de entomar el govern del PP és el que li demana l’FMI. Tard o d’hora, ho haurà de  fer i millor abans que tard. Feina feta no fa destorb!

Ni el rescat a les entitats de la banca espanyola que tenen problemes ni els resultats de les eleccions a Grècia -tot i ser el millor dels resultats possibles- han frenat l’actitud negativa dels mercats. Això ens fa concloure que estem en moments decisius, no només per a Espanya, sinó també per a Europa. A molt curt termini, en dues o tres setmanes, Europa ha de prendre decisions i actuar amb fermesa i valentia.
 
Des de CiU reclamem política en majúscules. En les pròximes setmanes, Europa ha de donar una resposta política amb continguts econòmics. Aquesta resposta ha de posar les bases d’un nou model europeu que serveixi per resoldre els problemes puntuals de liquiditat que tenim alguns països i d’una nova unió econòmica, que complementi la unió monetària d’Europa.
 
L’euro sol, sense aquestes mesures, no aguantarà gaire més. Requereix el complement de la unió econòmica i que Alemanya lideri la reconstrucció de l’edifici europeu amb força, juntament amb França, Itàlia, Espanya i altres països importants de la UE. L’arquitectura actual no serveix. Necessitem ràpidament un projecte i un missatge clars que permetin visualitzar que Europa vol i pot donar resposta a la crisi econòmica actual. Si Europa no pren mesures, trasllada als mercats i al món sencer que no vol o no té capacitat de salvar l’euro. I Europa pot i té mitjans per salvar l’euro.

Per aconseguir-ho cal prendre tres decisions. La primera suposa avançar cap a una unió pressupostària, és a dir, que Europa controli prèviament els pressupostos dels estats membres de la UE. La segona ha de facilitar una unitat bancària, la qual cosa suposarà modificar els estatuts de l’actual BCE perquè pugui actuar com ho fa qualsevol banc de qualsevol altre país (com la Reserva Federal Nord-Americana, el Banc d’Anglaterra...). I la tercera implica avançar cap a una unió fiscal que complementi la UE i que doni cobertura a l’euro. L’euro necessita al voltant tota aquesta arquitectura per ser una moneda forta i estable.
 
L’euro es pot salvar i se salvarà amb aquestes mesures. Per això necessitem la voluntat política de cedir sobirania a Europa per part dels estats i canviar l’estructura arquitectònica i institucional europea per construir aquesta unió econòmica que realment doni cobertura a l’euro. Si no ho fem, no ens en sortirem. A CiU estem convençuts que Merkel, Hollande, Monti i Rajoy seran molt sensibles a aquesta qüestió i posaran fil a  l’agulla per donar tranquil·litat als mercats, una vegada comprovat que ni el rescat espanyol ni les eleccions gregues han servit per fer-ho. Ara és l’hora d’Europa, perquè és ara quan es juga el seu futur.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1677
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR