e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Juny de 2012

Europa ha de posar seny

Ara que el govern espanyol ja ha demanat formalment l’ajut a Europa per rescatar les entitats financeres en situació precària, cal que tinguem en compte que, a més de les grans xifres macroeconòmiques que aquests dies maregen  tothom, ens ha de preocupar solucionar l’economia real, la del dia a dia, i les seves dramàtiques conseqüències socials. I també cal tenir presents les necessitats dels que intenten portar a terme amb moltíssimes dificultats un projecte productiu des de la seva capacitat emprenedora.

Per aquest motiu, la setmana passada CiU va defensar al Congrés dels Diputats una proposició de llei que demanava canviar el criteri actual del mecanisme de pagament de l’IVA a l’Estat. Ara es liquida per factura emesa encara que no s’hagi cobrat. Nosaltres voldríem que no s’hagués de fer fins que no es pagués la factura. D’aquesta manera, aquest col·lectiu d’emprenedors podria disposar de 2.300 milions d’euros, l’import estimat d’aquest IVA. Seria una gran injecció de liquiditat que permetria aguantar a moltes empreses petites i autònoms davant l’asfixia de crèdit que comporta l’actual situació financera. Doncs, sorprenentment, el PP va votar en contra.


Ara, amb el rescat bancari cal que, com més aviat millor, s’acabi tot el viacrucis de la bombolla financera. Necessitem un sector financer que ajudi l’economia real. Mentre això no sigui així, no començarem a créixer, a crear feina i el drama continuarà. En tot el tema financer, el govern, abans el del PSOE i ara el del PP, no ho ha fet bé. Però aquesta situació tan compromesa no es dóna només a Espanya (o Grècia, Irlanda i Portugal països ja rescatats), sinó que es global a tot Europa. Per aquest motiu, hem d’actuar de manera col·lectiva. El futur només és europeu. Sense Europa no hi ha futur. I Europa no pot retardar les decisions a llarg termini. Tenim uns mercats que avancen i es deterioren a gran velocitat i una resposta política lenta i vacil·lant. Aquesta diferència hauria d’estar coberta pel BCE, però ara per ara no és així. Malgrat això, dins de les seves funcions aquest organisme pot introduir racionalitat, si vol, en un mercat dominat pel pànic. Alhora la UE ha de prendre mesures d’integració financera i fiscal i marcar etapes per a la integració política.

A Unió Democràtica de Catalunya ens sentim profundament europeistes. Creiem en Europa i volem continuar fent-ho, però difícilment aquest projecte europeu tindrà futur si no reacciona. Amb urgència necessitem més Europa i ho necessitem, -des dels països escandinaus fins al sud de la Mediterrània. Només així ens en sortirem.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1916
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR