e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Juliol de 2009

Des de fa gairebé una setmana Catalunya ja té una Llei d’Educació que, gràcies al sentit de país de Convergència i Unió, servirà per a qualsevol govern -sigui del color que sigui- per l’amplíssima majoria parlamentària rebuda: la  de la principal força política de la cambra catalana, CiU; la del principal partit del govern tripartit, PSC i la d’un dels altres dos socis d’aquest govern, ERC. Una llei que garanteix el català com a llengua vehicular, que dóna llibertat als centres per desenvolupar el seu ideari i que atorga llibertat a les famílies per educar el seus fills segons els seus valors i creences. També fixa l’educació com una de les grans inversions de tots els governs de la Generalitat ja que hauran de destinar-hi al menys el 6% del PIB català, que servirà, entre d’altres coses, per tenir mestres més ben formats i més ben retribuïts.

Òbviament, aquesta llei no és només una declaració d’intencions, sinó el marc en el que ha de discórrer l’ensenyament a les nostres escoles durant les properes generacions. Però no ignoro que una llei per si sola no transformarà ni girarà com un mitjó l’actual situació de l’educació a casa nostra.

No podem oblidar que els pares som els primers responsables de l’educació dels nostres fills i que és la nostra responsabilitat inculcar-los els valors que han fet possible el creixement i desenvolupament de Catalunya. Durant massa temps s’ha oblidat que és l’esforç i no l’oportunisme el que fa avançar la societat, que és la perseverança i no l’atzar el que ens acosta a l’excel·lència, que és el respecte i no l’egolatria el que permet la convivència i que és l’estudi i no la improvisació el que ens permet disminuir els errors i, per tant, obrir més portes a l’èxit.

És necessari corregir l’apologia del fàcil com a camí de futur. Durant massa temps hem permès que s’hagin erigit en models socials persones i fets que es vanagloriaven del mínim esforç com a camí del triomf. L’especulació, els diners fàcils, els famosos del no res han esdevingut miralls enlluernadors, mentre l’escola perdia autoritat i ascendència per culpa d’un concepte perniciós de progressia que confonia autoritat amb dictadura, esforç amb esclavatge, llibertat amb anarquia i convivència amb alienació.

Tot plegat ens ha dut en el terreny escolar a tenir uns índex d’educació pèssims que ens situen a la cua d’Europa. La nova llei d’Educació de Catalunya és una bona eina per canviar la tendència i recuperar el camí cap a l’excel·lència, però és feina de tots fer-ne un bon ús. Del seu bon funcionament en serem tots responsables: polítics, món educatiu i famílies. Des d’ara la pilota és a la nostra teulada. Val la pena esforçar-s’hi,  els fills s’ho mereixen.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1086
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR