e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Mar de 2010

El tripartit imposa la llei del silenci

Hi ha un sistema infal·lible pera aconseguir una posició unànime davant qualsevol qüestió per espinosa, controvertida o polièdrica que sigui: ignorar i silenciar totes les opinions diferents a la que volem que s’aprovi. No és la més plural de les formes i tampoc la més immaculada de les actuacions, però, sens dubte, és efectiva. Aquest ha estat el procediment emprat pel tripartit per dur endavant la seva particular Llei de Vegueries.

El socis del tripartit han considerat que la millor manera de fer-ho sense tenir veus discrepants era silenciar-les. I ho han fet així: senzill i efectiu. Però que no s’equivoquin. El fet de no escoltar les raons de les persones, entitats i col·lectius que s’hi oposen no vol dir que no n’hi hagi. Francament, creia que aquestes actituds megalòmanes eren alienes al Parlament desprès de 30 anys de debats democràtics. Malauradament, les presses d’última hora del tripartit, que es mor de ganes de fer veure que fa alguna cosa, han deixat moltes veus del territori silenciades per voluntat de socialistes, de republicans i de comunistes ecosocialistes.

Moltes veus crítiques amb el projecte que s’han alçat a Tarragona, Lleida, Girona, la Val d’Aran i a tants altres indrets -que no veuen clara la divisió proposada pel tripartit- no és podran escoltar al Parlament de tots els catalans perquè el govern Montilla i els seus socis no volen. És una forma de fer política que no comparteixo i que no he practicat, i que no practicaré- mai. Hi ha temes sensibles, com la divisió i organització territorial, que exigeixen el consens de les persones i del territori per fer avançar el país. És clar que es pot portar endavant amb la suma de tres minories del Parlament. Ningú no ho discuteix, però tampoc es pot amagar que, darrera d’aquesta manca de voluntat per cercar un consens, s’endevinen interessos partidistes que no vetllen pel país i pel seu equilibri territorial i que no van més enllà de la distribució de poder, de càrrecs i de prebendes.

Nosaltres volem que la divisió geogràfica i administrativa de Catalunya beneficiï el conjunt del país, però que sigui també la que vol la majoria de les persones de cadascun dels seus territoris. Limitar aquest debat -que necessita molts matisos i que genera moltes opinions- a 16 compareixences parlamentàries, totes sol·licitades pel tripartit, ha fet que, com a mínim, quedi reduït a una visió molt esbiaixada, pobre, simplista i simplificadora de la problemàtica.

Si aquest és l’esperit que volen per a la seva llei de vegueries, que els hi hem dir? Que la facin ells sols. El tripartit és tan expert en fer nyaps que no necessita l’ajuda de ningú per fer-ne un de nou. Espero que aquests dies de Setmana Santa -que conviden a la reflexió, al recolliment i a gaudir de la família- siguin profitosos per a tothom, Montilla, Saura i Puigcercós inclosos, perquè puguin rectificar. I naturalment i molt especialment també per a vostès. Que tinguin una bona Setmana Santa i una molt feliç Pasqua de Resurrecció.   


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1197
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR