e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Març de 2013

Després de dos anys d’ajustos duríssims a l’economia catalana sembla clar que no ens sortirem només amb austeritat. Malgrat les declaracions del ministre d’Hisenda en el sentit que Catalunya ha de retallar més, cal ser contundents i dir-li que aquí ja no es poden fer més ajustos que els que ja tenim planificats. No podem basar la política econòmica només en l’austeritat perquè, a més de corregir el dèficit, necessitem amb urgència polítiques que apostin pel creixement. I fins ara el govern del PP ha ignorat, quan no anul·lat, qualsevol política destinada al creixement a i la creació d’ocupació.

També és necessari tenir clar que les polítiques d’ajustament que fem són conseqüència de l’austeritat que marca Europa. Hi estem d’acord sempre que la flexibilització que ha donat Europa a Espanya es traslladi de manera proporcional a les comunitats autònomes. L’executiu de Rajoy no ho ha fet, sinó que s’ha quedat aquest avantatge de la flexibilització del dèficit només per a l’administració central sense traslladar-ho a la resta. És a dir, exigeix com el que més i, en canvi, és el que menys s’obliga a aquest compliment. D’això, se’n diu deslleialtat institucional i es tradueix en una situació injusta i insolidària amb tots els ciutadans de Catalunya que pateixen els ajustos i no veuen mínimament recompensat el seu esforç per la visió centralista i escanyadora del govern central.

Tant és així que, a l’hora de reduir el dèficit, el govern espanyol continua incrementant despesa en l’administració central i, en canvi, disminueix transferències en ensenyament, sanitat i serveis socials a Catalunya.

El que ha de fer el govern de l’Estat és ajustar la seva administració, per exemple suprimir algun ministeri que ja té totes les seves competències transferides a les autonomies. No s’hi val dir que estalviïn només els altres. Que estalviïn ells, que prediquin amb l’exemple i que vagin a Europa a demanar amb serietat que flexibilitzin el dèficit pensant en totes les comunitats autònomes i no només en ells.

Ja n’hi ha prou d’escoltar donar lliçons als qui incompleixen sistemàticament els compromisos adquirits amb Catalunya i que no paguen el que ens deuen. Si ens en volem sortir cal tenir amplitud de mires i, malauradament d’això, el govern del PP en va ben escàs.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
841
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR