e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 d'Octubre de 2010

Fa poc més d’un any, l’estiu del 2009, el tripartit va treure pit en anunciar que havia  aconseguit el millor finançament de la història per a Catalunya- estratosfèric van dir- i explicant que ja s’havia acabat el temps de les vaques magres. També va titllar d’envejosos i de poc patriotes els que no llençaven castells de foc davant la bona nova del nou finançament.

Si hi ha alguna cosa que el temps dóna i treu sense distingir colors o filiacions, és la raó. Avui, les finances de la Generalitat es troben en pitjor estat que mai; l’administració catalana paga tard i malament ja sigui la factura farmacèutica o la que té amb les entitats mèdiques concertades. I no oblidem tampoc el concert educatiu que ha fet que també es multipliquin els barracons. Per això, la Generalitat s’ha vist obligada a preparar un llançament de bons per aconseguir la liquiditat indispensable per continuar funcionant. És a dir, tot el que fa poc més d’un any eren flors i violes, avui és demostra que no era sinó un pacte insuficient, injust i que en molt poc -per no dir gens- millorava el que a Catalunya li tocava si s’hagués seguit escrupolosament el que marca l’Estatut.

Ara, lluny de voler llençar més crítiques sobre el tripartit, lluny de voler entrar en noves polèmiques, ha quedat clar que Catalunya no pot seguir així, que el finançament que tenim continua essent insuficient i, sobretot, injust per als catalans. Mai la solidaritat pot tornar-se en contra de qui la practica, i això és el que ens passa amb l’afegitó que, a més a més, se’ns insulta i se’ns titlla d’insolidaris i d’egoistes. Cal canviar aquesta situació amb decisió i fermesa, tot i que no serà fàcil. Cal agafar un altre camí que permeti al nostre país gaudir d’un finançament semblant al concert basc o a l’acord foral navarrès. No vull dir que hagi de ser el mateix, però sí que s’ha d’arribar a un model que deixi d’ofegar Catalunya, que no es basi en un dèficit fiscal insostenible.

Això és el que CiU proposa i treballarem per aconseguir-ho. Sabem que sense un finançament just no ens en sortirem. Arreglar la situació econòmica també passa per millorar el dèficit fiscal fins a deixar-lo en termes raonables. La diferència actual de prop del 10% que hi ha entre el que Catalunya dóna i el que després rep de l’Estat és inimaginable a qualsevol altra zona europea.

Ja és hora de dir que l’acord de finançament de fa poc més d’un any va ser una gran enganyifa i que per això ara cal l’emissió de bons per fer calaix i poder pagar els proveïdors. Com veieu, no critico tant la mesura com les causes que han portat a fer-la necessària i contra elles caldrà lluitar. S’ha posat de relleu que  el que és va vendre com el més gran acord de finançament mai vist, un acord “estratosfèric”, no era, en el fons, més que paper mullat i ganes de fer soroll; molt soroll i encara més ganes de donar-se importància. I que no ens critiquin per dir-ho. El fet que l’interés dels bons de la Generalitat sigui un 4’75 demostra clarament la necessitat de liquiditat que té el tripartit.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1201
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR