e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Maig de 2014

CiU aguanta i segueix endavant

Dels resultats de les eleccions europees de diumenge se’n poden fer moltes lectures, però n’hi ha una que no admet discussió ni respon a criteris subjectius: la participació ha pujat. A Catalunya ho vam demanar els partits que defensem poder exercir el dret a decidir i, per tant, celebrar la consulta el 9 de novembre. Ho vam fer perquè volíem que la nostra veu se sentís a Europa i la participació ha pujat de manera espectacular respecte a les eleccions de fa cinc anys. També és inqüestionable que les formacions que defensem la celebració de la consulta hem tornat a tenir una molt àmplia majoria respecte a les formacions que s’hi oposen. Dues dades inqüestionables perquè així ho reflecteixen els números.

D’altra banda, no han estat uns mals resultats per a CiU, malgrat no ser la primera força política a Catalunya. Tot i el desgast evident que suposa governar en època de gran precarietat econòmica amb l’agreujant de no disposar dels instruments que té un govern estatal, hem obtingut més de cent mil vots que fa cinc anys, mantenim la representació al Parlament Europeu amb un diputat de CDC i un diputat d’Unió Democràtica de Catalunya. El desgast ha estat, doncs, molt menor respecte als governs del nostre entorn. A Espanya el PP ha perdut més de 2,5 milions de vots igual que el PSOE; és a dir, els dos principals partits polítics espanyols s’han deixat cinc milions de vots pel camí i no arriben entre tots dos per primera vegada ni al 50% dels vots emesos. Especialment sagnant ha estat la davallada del PSC a Catalunya, on ha perdut molt més de la meitat dels vots de fa cinc anys. Per no parlar del desastre que suposa el resultat a França amb la irrupció com a primera força del Front Nacional o la desfeta patida pels partits tradicionals britànics a mans de l’UKIP de tall euroescèptic radical.

A casa nostra, cal preguntar-se quins haurien estat els resultats si el PSC no hagués abandonat la defensa del dret a decidir i no hagués aprofundit la seva crisi interna i el desencís evident de bona part del seus electorat per aquesta decisió. De moment el PSOE ja ha mogut fitxa i Rubalcaba ha dit adéu per donar pas a una nova direcció.

En tot cas, tornant a Catalunya, és cert que la il·lusió pel dret a decidir i el fet de no haver de governar en època de crisi i, per tant ,no voler-se involucrar amb decisions difícils, però necessàries, ha afavorit ERC, força política a la qual s’ha de felicitar per haver guanyat aquestes eleccions.

És obvi que a CiU aspiràvem a quedar primers, i que no ha estat així, però tenim moltes raons per sentir una satisfacció moderada i per continuar avançant amb el compromís adquirit amb tots els ciutadans de Catalunya de treure el país de la crisi i de fer la consulta.

Josep M. Pelegrí, secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
852
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR