e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Juny de 2011

Cal reduir el malestar social

Aquest diumenge hem vist com desenes de milers de indignats sortien al carrer per mostrar el seu malestar i per exigir canvis davant la deteriorada situació econòmica. No em sorprèn en absolut que hi hagi milers d’indignats. Amb centenars de milers d’aturats a Catalunya, l’estrany seria que no hi fossin. A més, hi ha molta gent que no es va manifestar i que comparteix aquest sentiment de malestar. Hi ha causes que el generen i que provoquen un índex molt alt d’atur.

És una indignació que se centra molt en el desencís cap a la política i els partits polítics, però que té el seu veritable rerafons en el mal funcionament de l’economia i en la gran preocupació que hi ha davant unes llistes d’atur que creixen dia a dia. La nostra democràcia és millorable i val la pena aprofundir com fer-ho, sense perdre de vista mai que, malgrat la indignació actual, el sistema democràtic ens ha permès el creixement més important, per elevat i per sostenible, de tota la història de Catalunya i un estat del benestar que només la crisi econòmica i una pèssima gestió del tripartit han fet trontollar. Però el sabrem, primer, apuntalar i consolidar definitivament.

El que urgeix ara és donar solucions a la crisi per apaivagar el creixent malestar social. La solució passa per dos eixos fonamentals. El primer és acabar les reformes pendents del mercat laboral i flexibilitzar la legislació dels convenis laborals. La normativa actual s’ha desvetllat ineficaç i perversa ja que la seva rigidesa ha provocat l’encarcarament i el col·lapse del mercat laboral. El segon gran tema pendent és donar liquiditat al mercat productiu, fugint de la nociva economia especulativa que ho ha contaminat tot. També aquí calen acabar les reformes iniciades que facilitin crèdits a les pimes i als emprenedors. Cal accelerar els canvis del sistema financer per tornar a obrir l’aixeta de la liquidat, per recuperar el pols i la salut de l’economia.

Aquests dos grans reptes són les grans tasques pendents del president Zapatero. No interessa ni gens ni mica  a la societat si s’avancen o no les eleccions; el que ocupa i preocupa tothom és si es prenen decisions per solucionar els greus problemes estructurals que patim. Que el debat sigui si hi ha eleccions al novembre o el març, no té cap interès. Sí que importa, i molt, que s’accelerin les reformes pendents per remuntar la crisi i per aconseguir un creixement sostenible que creï ocupació. Si està disposat a liderar-les, que les abordi en el temps que li queda com a president. Això sí, que ho faci pensant en el país i no en interessos partidistes i personals com ha fet fins ara.

Aquest és el debat que ara toca davant el comprensible malestar de la ciutadania davant les males perspectives econòmiques. Només la recuperació econòmica permetrà recuperar el benestar social. Aquesta ha de ser la prioritat del govern Zapatero els proper mesos fent ús del diàleg. No té cap altre feina o urgència, i si no la vol entomar, llavors sí, millor que plegui i que deixi pas a qui estigui disposat a fer-ho i això ho hauran de decidir tots els ciutadans.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1119
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR