e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Març de 2014

A hores d’ara ningú pot qüestionar la inequívoca voluntat del PP de laminar les competències de Catalunya. Ho hem vist amb la llei Wert, amb la llei d’unitat de mercat, amb la llei d’impacte ambiental i amb tants i tants exemples que esdevé un insult a la intel·ligència veure com encara hi ha qui nega aquesta voluntat recentralitzadora del PP des del govern de l’Estat.

Ara ho tornem a veure amb la proposta de reforma fiscal que està preparant l’executiu espanyol. Estem d’acord que cal una rebaixa substancial dels impostos (convé no oblidar que el govern Rajoy ha estat el que ha fet la pujada més brutal d’impostos de tota la democràcia), però veiem amb preocupació l’anunci del ministre Montoro d’aprofitar l’avinentesa de la reforma fiscal per harmonitzar, és a dir, per limitar la capacitat de les comunitats autònomes de disposar dels seus propis instruments fiscals. Sense autonomia financera, no hi ha autogovern.

Aquest informe de reforma fiscal traspua voluntat clara de pensar només en l'Estat central. Mai en l'autogovern de les comunitats autònomes. Una vegada més el PP en nom de l’harmonització actua de manera que sempre acaben perdent les comunitats autònomes. A més, aquesta reforma fiscal s’hauria de fer pensant a protegir les classes mitjanes i les famílies -doblement castigades per la crisi i per la imposició fiscal- i a garantir el suport a les petites i mitjanes empreses, els emprenedors i els autònoms, que són els que poden crear llocs de treball.

En aquest informe tècnic també es parla poc de la lluita contra el frau fiscal, importantíssim en l’economia de l’Estat. Des de CiU defensem que la lluita contra el frau hauria de ser absolutament prioritària per raons de justícia social i  econòmica, ja que amb uns millors mecanismes de control s’incrementarien molt notablement els ingressos de les administracions.

Però, malauradament, constatem que aquest plantejament fiscal és un intent més d'actuar contra l'autogovern de les comunitats autònomes per disminuir-lo. És una voluntat que sempre ha tingut l’Estat espanyol, governi el PSOE o el PP. Des de la LOPAPA ha existit de manera constant aquest ànim d'homogeneïtzació. Sempre el mateix: recentralitzar el poder de l'Estat i laminar les competències del govern de Catalunya.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
777
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR