e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Maig de 2012

Bankia no ens pot costar ni un euro

Hi ha moltes lliçons que hauríem d’aprendre de la nacionalització de Bankia.  La primera -que  a ningú no pot escapar-  és que ha estat una caixa d’estalvis molt polititzada i molt mal gestionada. I ara la societat es mereix que el governador del Banc d’Espanya expliqui tot el que ha passat en aquesta entitat financera.


És evident també que Bankia no s’hauria d’haver fusionat amb altres caixes d’estalvi. Avui sabem que no era més que una fugida endavant. No hagués hagut de sortir a la borsa, i això va ser una exigència del govern Zapatero. Hi ha moltes coses a explicar per descobrir els  responsables d’aquesta desfeta. I qui  ha de donar explicacions és el governador del Banc d’Espanya perquè sembla que no s’assabentava del que passava i, si ho sabia, hauria d’explicar perquè ho va permetre.


Queda clar que tot el tema de Bankia atorga encara més valor a la legislació catalana que va fer CiU amb el president Pujol sobre les caixes d’estalvi.  Bankia ha estat una caixa molt polititzada. El grau de politització que tant el PP com el PSOE han fet de les caixes d’estalvi, a Catalunya no s’ha fet. A Bankia, el seu darrer president ha estat Rodrigo Rato, però al seu consell de d’administració sempre hi ha hagut gent del PP, del PSOE, dels sindicats, i tot això els ha passat per davant i no ho han vist.


Però a més d’aquestes explicacions que la societat exigeix, el govern també ha de garantir que la nacionalització de Bankia no costi un euro als ciutadans. L’entitat s’ha de comprometre a tornar el diners, fins l’últim cèntim d’euro, que rebin de l’Estat. Perquè encara que la nacionalització de Bankia es faci mitjançant capital, aquests diners públics hauran de retornar al Tresor Públic quan la conjuntura sigui favorable, ja sigui amb una privatització o amb una oferta pública de valors. En tot cas, CiU no permetrà que aquest ajut sigui a fons perdut.
És en aquests moments de dificultat quan el govern ha d’actuar amb la màxima transparència per no confondre més els mercats i per donar un missatge de normalitat malgrat la crisi.
Bankia ha estat i és un greu problema, però no pot ser és que un cas particular arrossegui tot el sistema financer, que en la majoria dels casos està fent, i bé, els deures. Calen explicacions perquè la societat s’ho mereix i ho exigeix, però també perquè els mercats així ho reclamen. Només des de la responsabilitat i la transparència es pot recuperar la confiança. Per això reclamem al govern del PP que assumeixi d’una vegada les seves responsabilitats i deixi de centrifugar les culpes del que passa als altres. Tots anem en el mateix vaixell. Si qui governa no s’atreveix a prendre les decisions que calen en mig de la tempesta, condemna tothom al naufragi. Per evitar-lo, CiU exigeix al govern del PP que governi, actuï i transmeti confiança, cosa que fins ara ha estat incapaç de fer.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1926
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR