e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 d'Octubre del 2012

Rajoy no ha de supeditar el rescat als processos electorals

Una de las circumstàncies que els mercats penalitzen més a l’economia espanyola és la falta de confiança. Ja vam veure estupefactes com el govern del PP va decidir postergar l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2012 a la celebració de les eleccions andaluses. Ara la situació no és pot repetir. Rajoy no hauria de retardar la petició del rescat fins que es facin les eleccions basques i gallegues. No hauria de passar per segon cop que el govern de l’Estat faci prevaldre els seus interessos de partit. I no ho hauria de fer perquè son actuacions d’aquesta mena les que fan perdre credibilitat i confiança en un país i en un govern.

D’altra banda, a més del procés nacional que Catalunya ha engegat perquè els catalans i catalanes així ho volen, no podem perdre de vista la realitat d’una gravíssima crisi...

Continuar llegint...

02 d'Octubre del 2012

Sostenella e no enmendalla

Malgrat la claríssima veu que s’aixeca des de Catalunya, el govern espanyol continua entossudit en la seva política de maltractar Catalunya i els catalans. Així ho evidencien els pressupostos que el PP ha presentat per al 2013. Tot i que la llei obliga l’Estat a fer com a mínim el 18,7% de les seves inversions a Catalunya, el pressupostos del PP les han reduït al 11,9%. El govern espanyol que s’omple tant la boca de l’obligat compliment de les lleis i amenaça amb l’apocalipsi qui les qüestioni, les incompleix flagrantment, i una altra vegada ho fa contra Catalunya.

Tot plegat demostra que el govern espanyol, no és que no entengui Catalunya, sinó que no la vol entendre. Nosaltres oferim diàleg, anem a Madrid a plantejar una proposta de Catalunya al govern espanyol i la resposta és no. Sempre la resposta a una proposta és no, i sempre que s’incompleixen les lleis...

Continuar llegint...

18 de Setembre del 2012

Una reunió decisiva pel futur

Un partit de govern, a més de tenir un ideari i full de ruta que en democràcia és el compromís del seu programa davant de cada cita electoral, ha de fer possible i viable dur endavant el dia a dia de la seva administració. CiU ho fa des del moment que va arribar al govern de la Generalitat. El camí a recórrer és llarg i difícil, i ara urgeix solucionar el finançament del nostre país, acabar amb l’abús fiscal a que Espanya ha sotmès Catalunya durant els darrers trenta anys. Això es el que buscarà el president Mas en la seva reunió amb el president Mariano Rajoy el dia 20. No som optimistes. No s’ha caracteritzat mai el PP per ser respectuós i receptiu davant les propostes de Catalunya, del seu Parlament o de la voluntat popular. Només cal recordar la seva reacció davant l’Estatut referendat pels catalans. El va dur al Tribunal...

Continuar llegint...

04 de Setembre del 2012

Quan arriba setembre

Desprès d’un agost en el qual el debat polític a Catalunya s’ha centrat en si es participa o no en la manifestació de la Diada Nacional, reprenem el curs amb un mes que, a banda de l’Onze de Setembre, ens retorna la realitat de la crisi econòmica amb milers i milers de persones sense feina, amb la inquietud de moltes més que tenen por de perdre-la, amb el neguit dels empresaris que no tenen crèdit i amb els problemes de tantes i tantes famílies que viuen l’angoixa real i constant de fer mans i mànigues per arribar a final de mes.

Pel que fa a la manifestació de la Diada, el president de la Generalitat va ser clar amb la seva crida a la mobilització en defensa del Pacte Fiscal. Amb aquesta voluntat des d’Unió també ens hi afegim. Apostem per sumar.

És evident que cal canviar les regles del joc que han portat a aquesta situació injusta i...

Continuar llegint...

31 de Juliol del 2012

Catalunya, l'ase dels cops del govern del PP

No hi ha manera. El govern del PP deixa cada vegada més clar que no té contemplacions a l’hora de penalitzar l’economia dels catalans. L’ultima decisió d’apujar els peatges de les autopistes n’és una mostra clara. No debades és Catalunya la comunitat on es troben la majoria d’aquestes vies, amb l’agreujant que en 30 anys de democràcia s’han fet autovies a tots els indrets de l’Estat i no s’han desdoblat les carreteres anomenades nacionals amb més trànsit de l’Estat, també catalanes.

No hi ha dret. En primer lloc perquè tornem a ser les catalanes i els catalans el qui paguem els plats trencats. En segon lloc, perquè es una mesura arbitrària, injusta i insolidària. Penalitza a qui ja estava penalitzat i no demana els mateixos sacrificis a la resta de la població. Si realment volen una mesura equitativa, caldria que...

Continuar llegint...

24 de Juliol del 2012

Setmana decisiva del Pacte Fiscal

Aquesta setmana ha de ser decisiva per al Pacte Fiscal. Per això demanem al PSC un últim esforç per apropar posicions que ens permetin presentar des de Catalunya una proposta amb el màxim consens possible. Aquest consens en cap cas pot ser fruit d’aigualir les expectatives que la societat catalana ha posat en aquest instrument perquè Catalunya tingui el finançament que ens permeti mantenir el nostre model de benestar.

Hi ha marge per a l’acord i també voluntat per les dues partits. Encara estem a temps d’aconseguir el màxim d’unitat que permeti al govern de la Generalitat defensar a Madrid la proposta sabent que, de la mateixa manera que hi ha una gran majoria social que vol el pacte fiscal, també hi pot haver una gran majoria política que li doni suport.

El que no s’hi val és voler confondre les coses. Des de Catalunya demanem el Pacte Fiscal que, contra el...

Continuar llegint...

17 de Juliol del 2012

La deslleialtat del govern del PP

El tracte que el govern del PP va donar a Catalunya i als catalans en la darrera reunió del consell de política fiscal i financera ha estat deslleial i irresponsable. A més, el govern de l’Estat no vol flexibilitzar l’objectiu de dèficit autonòmic, tal com Brussel·les ha fet amb el dèficit espanyol. La seva actitud abusa de la majoria absoluta i margina el diàleg amb les comunitats autònomes i amb l’oposició.

Amb aquest estil del govern del PP, amb el menyspreu cap a les comunitats autònomes (que també són Estat); amb aquesta actitud de no autoexigir-se els mateixos esforços i sacrificis que demanen a la resta; amb la prepotència que actua, és normal que s’hagi disparat la indignació.

En aquestes circumstàncies, CiU considera que hem arribat a un punt d’inflexió en la col·laboració amb...

Continuar llegint...

10 de Juliol del 2012

Noves passes cap el Pacte Fiscal

Demà passat dijous els partits politics catalans es tornaran a reunir en una nova cimera per apropar posicions en la proposta del Pacte Fiscal. Aconseguir el màxim consens possible en aquesta qüestió serà cabdal per tenir més força per defensar-lo a Madrid. Però que quedi clar que obtenir un acord ampli no vol dir de cap manera renunciar als aspectes substancials de la proposta: que Catalunya gestioni els seus recursos -com es diu col·loquialment que tingui la clau de la caixa- amb una quota de solidaritat raonable amb la resta del’Estat, que no posi en perill el propi desenvolupament de Catalunya.

La cimera d’aquesta setmana ha de decidir el format de l’acord perquè el que surti del Parlament es mantingui a Madrid. Ja hi ha hagut massa experiències en que a Catalunya es diu una cosa (sovint ambigua o interpretable) i a Madrid se’n defensa una de ben diferent. Per això,...

Continuar llegint...

03 de Juliol del 2012

Si creiem en Europa necessitem més Europa

La setmana passada Europa ha viscut la seva cimera més transcendent de les últimes dècades ja que havia de donar resposta immediata al problema del deute bancari per reduir la prima de risc de països com Itàlia o Espanya, la tercera i quarta economia de la zona euro. Per aconseguir-ho, calia corregir els desequilibris que hi ha dins d’aquesta zona monetària com, per exemple, l’existent entre Espanya i Alemanya. Però engegar els mecanismes necessaris per fer aquestes correccions vol dir també cessió de sobirania per part dels estats i, tant una cosa com l’altra, cal fer-les amb rapidesa. Els problemes que avui té l’economia europea no poden esperar solucions per a demà passat, sinó que s’han de prendre ara mateix. La unió bancària, pressupostària i finalment la fiscal han de configurar una nova arquitectura institucional europea que doni pas a una...

Continuar llegint...

26 de Juny del 2012

Europa ha de posar seny

Ara que el govern espanyol ja ha demanat formalment l’ajut a Europa per rescatar les entitats financeres en situació precària, cal que tinguem en compte que, a més de les grans xifres macroeconòmiques que aquests dies maregen  tothom, ens ha de preocupar solucionar l’economia real, la del dia a dia, i les seves dramàtiques conseqüències socials. I també cal tenir presents les necessitats dels que intenten portar a terme amb moltíssimes dificultats un projecte productiu des de la seva capacitat emprenedora.

Per aquest motiu, la setmana passada CiU va defensar al Congrés dels Diputats una proposició de llei que demanava canviar el criteri actual del mecanisme de pagament de l’IVA a l’Estat. Ara es liquida per factura emesa encara que no s’hagi cobrat. Nosaltres voldríem que no s’hagués de fer fins que no es pagués la factura....

Continuar llegint...