e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Desembre del 2012

La legislatura de la dificultat i l'esperança

La X legislatura del Parlament de Catalunya s’ha posat en marxa amb l’elecció de Núria de Gispert com a presidenta  de la cambra catalana. La dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya s’ha guanyat ser reelegida després de la seva eficaç tasca durant la passada legislatura.


De Gispert ha defensat en la seva primera intervenció davant la Cambra el dret a decidir de Catalunya i ha manifestat el seu desig que en aquests propers quatre anys s’aconsegueixin unes noves i diferents relacions amb Espanya. El resultat de les eleccions del 25 de novembre va deixar clar que una majoria de catalans vol explorar noves vies i que haurà de ser el poble de Catalunya el que les decideixi.


En aquesta legislatura serà més necessari que mai el diàleg per arribar a acords que permetin afrontar la crisi econòmica i les agressions reiterades que pateix...

Continuar llegint...

10 de Desembre del 2012

Guerra del PP contra el model educatiu català que vol fer trontollar

El govern del PP continua endavant amb la seva ofensiva contra el model educatiu català amb l’avantprojecte de la LOMCE. Suposa un atac inadmissible contra l’escola catalana i contra un model reconegut com a exemplar per la UE per la seva capacitat d’integrar i de cohesionar la societat.


En contra del que assegura el PP, el nostre model ha garantit el coneixement del castellà i del català als estudiants. Tots els estudis i exàmens comparatius certifiquen que no hi ha diferències en el nivell de castellà entre els alumnes catalans i els de la resta de l’Estat.  


Posar en qüestió aquest model és voler malmetre el gran esforç cohesionador de la comunitat educativa, però també de tota la societat que ha impedit la creació de barreres per motius lingüístics, una fita que s’ha aconseguit amb molt treball i que la LOMCE vol posar en...

Continuar llegint...

04 de Desembre del 2012

Sumar responsabilitats

Una vegada analitzats els resultats de les eleccions del 25-N amb la serenor que dona poder-ho mirar amb deu dies de marge, l’únic que cal fer és assumir els resultats amb responsabilitat i començar a treballar immediatament per complir el mandat del poble de Catalunya. I el que ha dit al nou Parlament és que aquesta responsabilitat ha de recaure en totes les forces polítiques. És evident que pels resultats CiU ha de tenir la capacitat de formar govern. No hi ha cap altra possibilitat, però això només podrà arribar a bon port des de la responsabilitat de tots els partits.

També a Unió Democràtica de Catalunya, com a membre de la federació de CiU, tenim la responsabilitat d’ajudar a conformar el nou govern que decideixi el president Mas en el properes setmanes. Un govern que ha de tenir clar que Catalunya va votar no només pensant en l’àmbit...

Continuar llegint...

27 de Novembre del 2012

L’hora de la responsabilitat

Els resultats de les eleccions de diumenge tenen una primera lectura inqüestionable perquè les urnes han dit que CiU no pot fer sola el camí cap el dret a decidir i el governar el dia a dia de Catalunya. Ara toca a altres forces polítiques assumir la seva responsabilitat en la governabilitat del país. Malgrat la dificultat que ens podem trobar de sortida, Catalunya necessita més que mai un govern fort i un Parlament estable, i CiU no ho pot fer sola perquè aquest ha estat el mandat de les urnes. Si els partits polítics no som capaços d’arribar a acords que permetin aquesta fortalesa i estabilitat, el país no podrà anar endavant. És l’hora de la responsabilitat de les altres forces polítiques perquè treure un determinat resultat també obliga a assumir certes responsabilitats.


Les urnes han donat a CiU un lideratge significatiu, però no únic, i...

Continuar llegint...

20 de Novembre del 2012

Un vot per la llibertat i per la justícia social

Diumenge els catalans tenim l’oportunitat de decidir a les urnes quin futur volem per al nostre país. Si en totes les eleccions decidim les nostres preferències de govern per a la propera legislatura, aquest 25-N decidim, a més, on volem portar Catalunya després del fet que el govern espanyol ha donat cop de porta a la proposta de Pacte Fiscal i que el poble de Catalunya ha dit prou a l’actual situació de les relacions amb Espanya en la massiva manifestació de l’Onze de Setembre.

CiU vol avançar en la llibertat perquè siguin els catalans i les catalanes els que decideixin el seu futur en una consulta que farem la propera legislatura. Alhora volem consolidar per a la nostra societat la justícia social i el progrés que l’escanyament fiscal que patim ens impedeix assolir.

Aquesta campanya electoral està essent bruta i barroera. Des del PP no hi ha hagut més arguments...

Continuar llegint...

13 de Novembre del 2012

Mal govern el que rescata bancs i oblida les persones

A ningú se li  que la duríssima crisi econòmica que patim fa trontollar tots els sectors de la nostra economia, prò a vegades sembla que tant el PP com el PSOE s’hagin dedicat només a combatre la crisi macroeconòmica oblidant que els receptors principals de l’acció de govern han de ser les persones.


No hi ha dret que es rescati els bancs en lloc de rescatar les persones dels problemes derivats de les conseqüències de la crisi. Les últimes tragèdies viscudes pels desnonaments aarakaldo la setmana pasada, i arjassot i Granada fa només unes setmanes, han encès totes les alarmes i ara PP i PSOE busquen a correcuita alguna solució. Arribaran tard, i encara bo si arriben a algun acord.


Pel que fa als desnonaments, ja fa molt temps que CiU en parla al Congrés. Avui el nostre Gup presentarà al Congrés un canvi en la llei concursal que...

Continuar llegint...

06 de Novembre del 2012

Unió, amb el passat i el futur de Catalunya

Les eleccions al Parlament català s’apropen i aquest divendres començarà oficialment la campanya d’unes eleccions històriques per al nostre país. Tan importants són que tant el PP com el PSOE es volen resituar davant la fatiga manifesta dels catalans amb el tracte rebut per part de l’Estat espanyol. Amb una línia de clara desorientació, el PSC diu que és federalista encara que el PSOE pugui dir el contrari, i tant aviat hi ha veus que defensen el dret a decidir com d’altres que s’hi oposen de la manera més absoluta. Res de nou en aquesta situació d’indefinició dels socialistes desprès dels darrers cataclismes electorals.

Per la seva banda, el PP intenta recuperar la iniciativa política perduda. Ara prenen consciència que el debat polític gira al voltant de les propostes de CiU. Parlen de diàleg, ens estimen més que...

Continuar llegint...

30 d'Octubre del 2012

Una nació pensant en les persones

CiU ja ha presentat el seu programa de cara a les eleccions del 25-N que es pot resumir en una única prioritat: els catalans, les catalanes i Catalunya. Per això volem rescatar el nostre país de l’ofec de l’Estat per donar suport a les moltíssimes persones que pateixen i que no viuen en el que hauria de ser el respecte a la dignitat de les persones.

Per fer-ho, la nostra referència és Europa, no Espanya. Té una explicació molt senzilla. Espanya no és el nostre referent en educació perquè encapçala el rànquing de fracàs escolar que ha publicat la Unesco. Tampoc ho és en polítiques d’ocupació perquè encapçala l’atur de la UE amb un 25% de gent que vol treballar i no té feina, i així podríem continuar amb altres indicadors.

Per a CiU la qüestió nacional i la socioeconòmica...

Continuar llegint...

23 d'Octubre del 2012

Un mapa electoral que convida a la reflexió

Diumenge hi va haver eleccions al País Basc i a Galícia. Són eleccions i escenaris diferents si els comparem amb la situació de Catalunya. En tot cas, els resultats dels comicis de diumenge només tenen un punt coincident: la davallada del socialisme. Aquest denominador comú té una repercussió en la política espanyola, perquè determinen la feblesa socialista i el reforçament del PP. Això no és positiu perquè a la democràcia sempre li convé un cert equilibri, uns partits forts consolidats com a alternativa de govern, i els resultats de  diumenge no ajuden a enfortir el procés intern del partit socialista  espanyol.


D’altra banda, vull subratllar la satisfacció d’Unió Democràtica pels resultats obtinguts pel PNB. No debades portem més de vuitanta anys de relació amb aquest partit basc i, per aquest...

Continuar llegint...

16 d'Octubre del 2012

25-N, nació i cohesió

El 25-N els catalans decidirem el nostre futur. Aquesta decisió s’ha de prendre sense por, en llibertat i amb responsabilitat. Contra el discurs de la por i de la confrontació, CiU defensa per damunt de tot la cohesió social com el valor més preuat de la nostra nació.

Són unes eleccions que marcaran el camí que ha de recórrer Catalunya com a poble. La manifestació de l’11 de Setembre ha tingut un gran valor simbòlic, però cal ratificar-ho a les urnes. Per aquest motiu s’han avançat les eleccions, per això i perquè el PP i el PSOE han donat cop de porta al Pacte Fiscal i han contribuït a l’asfixia econòmica de la ciutadania i del govern de Catalunya.

Les administracions de l’Estat espanyol han reaccionat matusserament davant la situació i han reforçat l’independentisme, però no podem infravalorar la...

Continuar llegint...