e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Desembre del 2013

La supèrbia del PP empobreix els pensionistes

El PP segueix entossudit a portar endavant la seva reforma de pensions malgrat ser injusta i condemnar els pensionistes a perdre poder adquisitiu. Amb aquesta certesa, és evident que des de Convergència i Unió hi estem en contra i ho rebutgem de ple.

No és així com s’havia de fer. Des de la solitud d’un sol partit, el PP, no s’ha de reformar un sistema que fins ara havia estat basat en el consens i la negociació. El PP ha decidit actuar amb nocturnitat i traïdoria en la tramitació d’aquesta reforma i ha oblidat la dimensió social i el caràcter redistributiu del sistema.

Des de CiU reclamem al PP retornar a la dinàmica dels acords del Pacte de Toledo. Aquest acord va ser possible, entre altres motius, pel compromís de CiU amb la política orientada a la suficiència i amb l'equitat del sistema públic de pensions.

No és això el...

Continuar llegint...

10 de Desembre del 2013

Pacte contra la pobresa, un compromís per a tothom

Es parla mot de la crisi econòmica, de les mesures que calen per fer-hi front, de la necessitat imperiosa de reactivar l’economia i del perill de desaparició de les classes mitjanes. Tot això és cert, però si per alguna cosa urgeix emprendre mesures és perquè la crisi ha comportat un augment insostenible de la pobresa en la nostra societat.

En aquests cinc anys de crisi s’han destruït a Catalunya 567.099 llocs de treball, un 16,85% del que hi havia abans del malson de la crisi. El col·lectiu sobre el que més durament ha impactat aquesta recessió del mercat laboral ha estat el de la joventut. Avui el 46,99% dels joves menors de 25 anys no té feina. Tampoc en el terreny dels autònoms les coses han anat millor. En aquests cinc anys Catalunya ha perdut 77.706 autònoms i el conjunt d’Espanya 370.308.

Aquestes dades comporten una evidència indiscutible:...

Continuar llegint...

03 de Desembre del 2013

La pobresa, un enemic comú

Quan es parla dels perversos efectes de la crisi econòmica es posa especial èmfasi en l’atur, en l’increment de la pobresa que això implica, però s’oblida en massa ocasions que tot això afecta persones concretes, amb noms i cognoms, que sovint tenim ben a prop nostre i que són les grans damnificades d’aquest malson col·lectiu.

És a aquestes persones a les quals hem de procurar ajudar amb urgència. A més, no estem parlant de persones que provinguin de situacions desestructurades o marginals, sinó d’individualitats i de famílies senceres que sense previ avís s’han trobat a l’atur perquè la seva empresa ha fet fallida o perquè el seu negoci no ha aconseguit sobreviure en un context econòmic de gran dificultat.

Per aquest motiu hem de tenir especial cura dels més desprotegits. Aquests dies s’ha fet el...

Continuar llegint...

26 de Novembre del 2013

Pressupostos escassos, però pressupostos socials

Si alguna cosa ha de ser inherent a qualsevol acció política és que ha d’estar al servei dels ciutadans. Així ho entenem des de Unió i així ho vam remarcar en la nostra recent jornada ideològica en la quan vam defensàr la plena validesa de l’economia social de mercat com a instrument per cercar el benestar de la societat. Però, és clar que no n’hi ha prou amb una declaració d’intencions quan s’ha de governar. Per poder-ho fer amb garanties cal, entre altres coses, disposar de pressupostos, i això és el que estem fent des de la Generalitat.

Per diversos motius, aquests pressupostos no són els que voldríem. En primer lloc a Catalunya patim un infrafinançament estructural. Són molts els incompliments amb el nostre país reiterats i continus en el temps per part de tots els governs espanyols. També cal incidir en la...

Continuar llegint...

19 de Novembre del 2013

Ni especulació, ni subsidi: contra la crisi calen emprenedors

Ningú no pot ignorar que les persones que viuen al nostre país passen per difícultats. La crisi econòmica ha portat la incertesa i a vegades el drama d’afrontar el dia a dia, i són moltes les famílies que han vist com passaven en un tres i no res d’un confortable benestar als llindars de la pobresa quan tots els seus membres s’han quedat sense feina.

Aquest empobriment general de la societat –i en especial de les classes mitjanes- té com a conseqüència el risc de fractura social per causes socioeconòmiques. Des d’Unió defensem, com sempre, l’ús de l’economia social de mercat com a instrument per cercar el bé comú.

I precisament en una conjuntura en la qual la família juga un rol encara mes fonamental en la cohesió social, ja que sense la seva intervenció els efectes de la crisi podrien ser més devastadors....

Continuar llegint...

12 de Novembre del 2013

Una consulta per a tothom i amb tothom

Des del primer moment que Catalunya va manifestar que volia exercir el dret a decidir, la posició d’Unió Democràtica ha estat inequívoca: cal portar endavant el procés per aconseguir que els catalans decideixin quin futur volen per al país i cal fer-ho amb el màxim nombre de forces que han manifestat la seva voluntat de fer realitat aquest anhel.

Per aquest motiu des de Unió continuem creient fonamental que el PSC participi en aquest procés i cal fer tants esforços com calgui per aconseguir-ho. És possible que després de la Conferència Política del PSOE d’aquest cap de setmana sigui més difícil que el PSC s’hi sumi, però cal treballar per evitar que es despengi del procés sobiranista. També pensem que cal que es traspassi a la Generalitat la competència per poder fer la convocatòria.

Tenim el deure i el...

Continuar llegint...

29 d'Octubre del 2013

La política anticalana del PP

El PP segueix mostrant el seu caire més anticatalà en les darreres decisions que ha pres. En primer lloc, pel pèssim tracte que donen a Catalunya els pressupostos que ha presentat. El PP diu que no hi ha diners per invertir. En bona part és cert i, per tant, comprensible que rebaixi un 8% la inversió al conjunt de l'Estat. No ho és en canvi, i és una nova agressió contra tots els catalans, que a Catalunya rebaixi aquestes inversions un 25%.

No hi ha diners per al quart cinturó, ni per a l’enllaç ferroviari amb l’aeroport del Prat, ni per a l'A27 a Tarragona, ni per a la variant de Vallirana, ni per a l'autovia Lleida-Vall d'Aran.... En canvi, sí que n’hi ha per fer vint-i-una autovies amb un trànsit de menys de deu mil vehicles al dia i per a vies d'alta velocitat que no tindran la més mínima rendibilitat. En definitiva, els pressupostos de l'Estat per al 2014...

Continuar llegint...

22 d'Octubre del 2013

Impuls per desplegar el dret a decidir

Aquesta mateixa setmana el grup parlamentari de Convergència i Unió vol intensificar el diàleg amb la resta de grups que han apostat i defensat l’exercici del dret a decidir de tots els catalans. Es tracta d’un diàleg que no fa sinó acomplir les resolucions aprovades en el debat de política general.  

És clar que comptem amb  ERC i ICV, però també voldríem fer-ho amb el PSC. És important que els socialistes puguin compartir les decisions que s’hagin de prendre. A més d’aquest diàleg també debatrem quina iniciativa parlamentària s’ha d’emprendre per part dels grups catalans a les Corts Generals.

L’altra gran tasca que volem deixar conclosa abans d’acabar l’any és què consultarem a la ciutadania, així com la pregunta o les preguntes que formularem.  També volem tenir...

Continuar llegint...

15 d'Octubre del 2013

Ara toca fer la consulta

És innegable que les posicions s’han radicalitzat a Catalunya i sembla que ara al nostre país només hi ha lloc per als independentistes o per als espanyolistes. Aquesta lectura suposa desconèixer la realitat i reduir tots els matisos de la societat catalana a dos extrems antagònics. No és cert que només existeixin aquestes dues Catalunyes, aquestes dues posicions maximalistes. A Unió no ho veiem així.

Cal recordar que Unió Democràtica es va fundar al 1931. Els fundadors van crear el partit perquè van creure que hi podia haver una altra manera de defensar Catalunya amb la inclusió del personalisme comunitari, de l'humanisme, de fer de la persona el centre de l'acció política.

El que vam defensar en aquell llunyà 1931 continua essent vigent avui i per això ho seguim defensant. Pensem i estem convençuts que el que defensem és la...

Continuar llegint...

08 d'Octubre del 2013

Així no podem continuar

A ningú no pot sobtar que la situació que vivim a Catalunya exigeix com mai sumar esforços i aglutinar totes les persones que des de posicions diferents defensem el dret a decidir. Cal continuar sumant forces al servei del país perquè sobiranament, lliurement i plenament puguem votar i decidir el futur.

Des d’Unió Democràtica veiem amb preocupació la situació actual de Catalunya. Per això la nostra voluntat és continuar fent costat a tots els que pensem que Catalunya ha de poder decidir el seu futur. És la nostra voluntat certa i ferma. No caben ni calen altres interpretacions com les que volen veure en la nostra proposta un intent d’aigualir el dret a decidir. Ans al contrari, els que ens mou és l’intent d’enfortir-lo perquè ens uneix com a país.

Davant dels que proposen la via federal, dels que volen la independència i del nostre...

Continuar llegint...