e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juny del 2009

La llei de caixes i la Generalitat

Aquests darrers dies hem sentit parlar de les possibles fusions de caixes d’estalvis, sobre tot després de la intervenció de la Caja de Castilla La Mancha de ja fa algunes setmanes. Divendres passat, el consell de ministres va aprovar un reial decret llei sobre reestructuració bancària i reforçament dels recursos propis de les entitats de crèdit. Crec que aquest reial decret donarà molt a parlar en les properes setmanes. I també considero que el govern de l’Estat -el govern amic que diuen els del govern d’aquí- tampoc s’ha portat bé en aquesta ocasió. Vaja!, que tenim un govern amic que només ens fa la guitza!

Soc dels que penso que, fins que els problemes del sistema financer no estiguin resolts, no podrem començar a abordar els de la crisi econòmica. Amb això no vull dir que no es puguin fer coses per minimitzar els seus efectes perversos, i...

Continuar llegint...

23 de Juny del 2009

Finançament, fins i tot a la sopa!

Aquests dies tenim un menú monotemàtic que és el finançament. No és qüestió menor. Ens hi juguem molt! Crec que els propers dies encara seran més intensos i que ens trobarem que parlarem de finançament, menjarem amb finançament i dormirem amb finançament. En fi, la sopa de lletres quedarà petita davant la sopa de números del finançament que necessita Catalunya.

On som ara? Realment estem en una situació preocupant. Sense cap ànim de ser catastrofista, la situació ens hauria de preocupar, i molt. Segons el nou Estatut de Catalunya, els responsables de negociar el nou finançament són els governs de l’Estat i de la Generalitat. A conseqüència de les declaracions i dels posats dels uns i dels altres, sembla com si la qüestió del finançament català només fos responsabilitat del govern de...

Continuar llegint...

16 de Juny del 2009

Al voltant de la inauguració de la T1

Avui s’inaugura la terminal anomenada T1 de l’aeroport del Prat de Llobregat. Certament és una data assenyalada. Cal celebrar-ho. Teòricament tindrem major capacitat de viatgers, més capacitat de transport i de trànsit aeri. Molt bé!

Però això ens servirà per defensar Catalunya, per donar major impuls econòmic al nostre país, més capacitat per generar riquesa, major capacitat d’atracció, ja sigui en l’àmbit del turisme, dels negocis, de la indústria, de l’economia o de les inversions estrangeres al nostre país? Doncs no hi ha resposta a aquesta pregunta si la formulem avui, amb el que ara coneixem. I si ens forcessin a respondre, la resposta seria que no. A més, un no rotund, i amb majúscules.

La resposta és ben senzilla. La ubicació de Barcelona –El Prat de Llobregat, en definitiva...

Continuar llegint...

09 de Juny del 2009

Unes eleccions per pensar

L’endemà de les eleccions, de qualsevol, hi ha ressaca. Sigui quin sigui el seu resultat, tots els partits i la ciutadania tenim ressaca, poca o molta. Ho dic en un to positiu  -que consti- i no pas en un sentit pejoratiu. Dilluns, quan escric aquest article, ha estat un dia de reflexió, d’anàlisi, de comentaris de part de la ciutadania sobre les eleccions, en el cafè, en la feina, amb les amistats, amb la família, etc.  Sens dubte, aquestes eleccions no han deixat indiferent a ningú.

Si durant tota la campanya electoral la indiferència era el to i el sentir de molts ciutadans i ciutadanes del nostre país, -també de l’Estat, i per suposat d’altres països d’Europa-, avui cal fer una reflexió profunda sobre molts aspectes de les eleccions de diumenge.

La primera, òbviament és sobre l’abstenció, que ha de ser una de les...

Continuar llegint...

02 de Juny del 2009

Passar de votar no és protestar... és desentendre-se'n!

Aquests dies de campanya electoral trobem molta gent, homes i dones que manifesten el seu desinterès per Europa, pel que significa, pel que pot comportar per al nostre futur, fins i tot com a país, en fi, per tot allò que representa el que ara està en el carrer, en els diaris escrits, el les televisions, en els diaris digitals. Sense cap ànim de contradir els pensaments dels nostres conciutadans, sí que vull fer una reflexió sobre aquest sentit d’avui de la ciutadania que ens envolta, a Catalunya i a l’Estat espanyol, d’aquest “passar” d’Europa i d’anar a votar.

El primer que he de fer és admetre la nostra incapacitat per mobilitzar la gent, de motivar-la perquè hi hagi una preocupació sobre qui pot guanyar les eleccions el 7 de juny, i de les conseqüències que pot tenir un resultat o un altre. No és un mal de pocs, sinó de tots els...

Continuar llegint...