e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Maig del 2014

CiU aguanta i segueix endavant

Dels resultats de les eleccions europees de diumenge se’n poden fer moltes lectures, però n’hi ha una que no admet discussió ni respon a criteris subjectius: la participació ha pujat. A Catalunya ho vam demanar els partits que defensem poder exercir el dret a decidir i, per tant, celebrar la consulta el 9 de novembre. Ho vam fer perquè volíem que la nostra veu se sentís a Europa i la participació ha pujat de manera espectacular respecte a les eleccions de fa cinc anys. També és inqüestionable que les formacions que defensem la celebració de la consulta hem tornat a tenir una molt àmplia majoria respecte a les formacions que s’hi oposen. Dues dades inqüestionables perquè així ho reflecteixen els números.

D’altra banda, no han estat uns mals resultats per a CiU, malgrat no ser la primera força política a Catalunya. Tot i el desgast...

Continuar llegint...

20 de Maig del 2014

El vot de la il·lusió i el seny

Diumenge els catalans i les catalanes tenim l’oportunitat d’expressar a les urnes cap a on volem anar. Certament, les eleccions europees han estat històricament les que menys interès han generat, però val a dir que en aquesta ocasió és molt el que ens hi juguem.

En primer lloc, perquè cada vegada es decideixen més coses que ens afecten en el nostre dia a dia des d’Europa, des del Parlament Europeu.

En segon lloc, i això les fa especialment importants, perquè hem de deixar ben clar a Europa que Catalunya vol decidir el seu futur i vol fer-ho participant i sent part activa de la construcció europea. Hem de deixar clar que el procés nacional que hem engegat, ja que el poble de Catalunya així ho reclama, és un procés europeu perquè Catalunya ha tingut des de sempre una clara voluntat i il·lusió europeista. Hem de deixar clar també...

Continuar llegint...

13 de Maig del 2014

Cal que Europa recuperi la seva sensibilitat social

S’ha parlat molt de la importància de les properes eleccions europees del 25 de maig. S’ha dit amb raó que cal que Catalunya refermi el seu esperit europeista, una característica intrínseca del catalanisme polític, per fer veure a Europa el nostre compromís i la nostra voluntat de continuar sent una part principal de la construcció europea.

Però la importància d’aquests comicis va més enllà, encara que sovint ens sembli que Europa està lluny. Un dels trets diferencials més evidents de la Unió Europea ha estat la seva aposta decidida per l’estat del benestar, per les polítiques socials, per l’interès  de tenir cura de les persones. És una característica que en els darrers temps semblen haver oblidat una mica el dirigents europeus, que han posat l’èmfasi en les grans xifres...

Continuar llegint...

06 de Maig del 2014

Cal seny, convé CiU

Ara som a les portes de les eleccions europees del 25 de maig i, per tant, en ple període preelectoral. Són importants a Catalunya perquè hem de demostrar a Europa la nostra clara voluntat i esperit europeistes. I també ho són perquè l’endemà caldrà continuar lluitant contra la crisi, serà necessari prendre més mesures que ajudin a crear ocupació i riquesa i fer mans i mànigues per tirar endavant Catalunya.

Per aquests motius, els catalans i les catalanes hem de tenir ben present que també en aquests eleccions europees en temps de crisi econòmica, l'opció de CiU és la que convé. És evident que nacionalment és respectable optar per qui es vulgui, però també cal que els ciutadans siguin conscients que després de les europees el pes de resoldre les demandes de la societat catalana recaurà principalment sobre CiU....

Continuar llegint...

29 d'Abril del 2014

Demanem al govern del PP més sensibilitat cap a Catalunya

Mariano Rajoy ha decidit només nomenar la nova ministra d’Agricultura. Ha desaprofitat d’aquesta manera una gran oportunitat per fer una reestructuració més àmplia. Podia haver servit per resoldre els problemes reals de persones de la nostra societat afectades per la situació actual caracteritzada per les dificultats econòmiques, la pobresa, la manca de generació d'ocupació i la falta de liquiditat d'empreses, pimes i autònoms.

En definitiva, tot i reconèixer la vàlua d’Isabel García Tejerina, considerem que Rajoy s’ha tornat a quedar curt, en aquesta ocasió en la remodelació del seu govern, davant els greus reptes que té plantejats. En tot cas, sí que demanem a la nova ministra –i de fet a tot el govern espanyol- que tingui més sensibilitat envers Catalunya i els problemes reals de les persones i del sector.

Fins ara el...

Continuar llegint...

15 d'Abril del 2014

PP i PSOE s’han de moure

Si alguna cosa demostra tot el que està passant a Catalunya, tot el que la societat catalana reclama, és que el model de les autonomies està acabat. És una evidència que saben tant el PP com el PSOE. A l'estat espanyol avui ningú no ho posa en dubte.

Davant d’aquest fet, tant el PP com el PSOE perceben que han de fer alguna cosa. S’han de moure. En aquest sentit cal dir que el debat de dimarts passat al Congrés no va ser innocu. Ha quedat obsolet el pacte constitucional que després, per voluntat del PP i del PSOE, va derivar en la màxima del cafè per a tothom. Ja no serveix. Si realment els dos principals partits volen arreglar la situació, el que ara cal és buscar i fer un pacte que permeti i tingui com a objectiu traslladar a l'opinió pública i materialitzar una altra reforma que no vagi  per aquest camí.

En tot cas, qualsevol reforma que es faci...

Continuar llegint...

08 d'Abril del 2014

La consulta no és bescanviable

Aquesta tarda el ple del Congrés debatrà la petició del Parlament de Catalunya de transferència de les competències per convocar referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució. No som optimistes ja que tant PP com PSOE han dit que hi votaran en contra, però també volem deixar ben clar que anem a Madrid amb l'ànim de representar la sobirania que el poble de Catalunya ha dipositat en el Parlament. La voluntat d’Unió, de CiU, del govern de la Generalitat i dels partits que vam donar suport a aquesta petició és fer les coses bé a través del diàleg i de la legalitat.

Estem convençuts que, de la mateixa manera que ningú dubta que en altres països hi ha la possibilitat de fer consultes, aquí podem fer el mateix. També ho estem que no hem fet res que pugui haver molestat ningú des del punt de vista de la...

Continuar llegint...

01 d'Abril del 2014

La importància d’Alimentària

Aquests dies Barcelona acull Alimentària, una de les fires més importants i de mes transcendència per a l’economia del país. Esdevé un dels aparadors mundials del sector de l’alimentació i de les begudes més important en l’àmbit internacional. Té com a objectius potenciar la projecció internacional, obrir nous canals de cooperació, fomentar la innovació, impulsar les marques i afavorir el tancament d’operacions comercials. Sense cap mena d’exageració, podem afirmar que la repercussió d’Alimentària va més enllà del fet puntual d’una setmana dedicada a la indústria agroalimentària ja que la realitat és que Barcelona esdevé la capital europea de l’alimentació.

Així ho indica el fet que aquesta fira compti amb la participació de 3.800 empreses, prevegi tenir 140.000...

Continuar llegint...

25 de Març del 2014

Suárez i Azkuna, dos exemples

Aquest diumenge hem conegut el traspàs d’Adolfo Suárez, un dels polítics més rellevants d'Espanya del segle XX. El qui va ser president del govern espanyol durant la transició, gràcies al seu tarannà negociador, de consens i centrista, va fer possible que arribés la democràcia i la llibertat després de quaranta anys de dictadura i va restablir la Generalitat i les autonomies.

Malgrat les pressions sofertes durant la seva presidència, avui més que mai cal que no oblidem que Adolfo Suárez va fer possible que el que era normal al carrer fos normal a les institucions en moments de màxima dificultat. A més, des de Catalunya també se li ha de reconèixer el paper rellevant que va tenir en el retorn al país del president Tarradellas i en la recuperació de la Generalitat.

Ara que tant difícil sembla per part dels governs espanyols...

Continuar llegint...

18 de Març del 2014

Cal protegir les classes mitjanes i les famílies

A hores d’ara ningú pot qüestionar la inequívoca voluntat del PP de laminar les competències de Catalunya. Ho hem vist amb la llei Wert, amb la llei d’unitat de mercat, amb la llei d’impacte ambiental i amb tants i tants exemples que esdevé un insult a la intel·ligència veure com encara hi ha qui nega aquesta voluntat recentralitzadora del PP des del govern de l’Estat.

Ara ho tornem a veure amb la proposta de reforma fiscal que està preparant l’executiu espanyol. Estem d’acord que cal una rebaixa substancial dels impostos (convé no oblidar que el govern Rajoy ha estat el que ha fet la pujada més brutal d’impostos de tota la democràcia), però veiem amb preocupació l’anunci del ministre Montoro d’aprofitar l’avinentesa de la reforma fiscal per harmonitzar, és a dir, per limitar la capacitat de les comunitats autònomes...

Continuar llegint...