e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Maig de 2012

Primes a tercers

Quan arriben les últimes jornades de Lliga sempre es denuncien "primes a tercers" sense que fins al moment la Lliga de Futbol Professional, sabedora d'això, hagi pres cartes en l'assumpte, tot i que crec que si les primes es donen per guanyar un partit no sembla que això pugui considerar-se com il·legal, però sempre per guanyar no per deixar-se guanyar.
 
S'apel·la a la professionalitat dels jugadors, que cobren uns bons sous, encara que molts d'ells en els seus contractes tenen quantitats substancioses de millora si aconsegueixen una bona classificació o l'equip eludeix el descens de categoria.
 
Amb les primes a tercers s'aconsegueix un al·licient afegit que serveix perquè els futbolistes donin aquest 'extra' d'esforç que es requereix per obtenir una victòria i, de passada, posar més emoció a la Lliga. Si no fos per els famosos 'maletins', molts partits passarien de ser crucials a un mer tràmit per a l'equip amb alguna cosa en joc, amb el rival com una simple comparsa.
 
Les primes a tercers desvirtuen la competició encara que siguin per guanyar. Tots i cada un dels jugadors professionals haurien de fer honor al seu nom i disputar els partits amb la motivació suficient per guanyar un partit sense necessitat d'incentius econòmics. Per pagar-los ja hi ha els seus propis clubs, que fixen un sou base i poden pactar amb ells bonificacions extres per la consecució d'objectius.
 
A un club que pretén evitar el descens li hauria de resultar més efectiu pagar més als de la seva plantilla que intentar comprar a la resta perquè li facilitin la seva comesa. D'acceptar les primes com una cosa natural estaríem parlant de mercenaris a sou amb ànim de lucre per a les seves butxaques en lloc d'esportistes.
 
Les primes a tercers i la seva regulació no són sinó una mostra més de la hipocresia que envolta el futbol. Són il·legals, sí, perquè hi ha una norma que les prohibeix. Però de veritat són immorals i injustes? Partim de la base que els jugadors són professionals i sempre surten a guanyar, però ningú dubta que no és igual sortir a la pista amb un objectiu per aconseguir que amb una temporada ja feta i en el qual la victòria o derrota no suposaran més que un lloc amunt o avall a la taula.
 
Si un equip surt a mort en la jornada 1 o la 20 per què no ha de fer-ho a la 36 o 38 quan juga contra un rival directe? I si per això és necessari un incentiu addicional, per fer que un equip a sortir a guanyar ia jugar al 100%, que se suposa que és l'objectiu final del joc, no hi ha cap motiu per pensar que sigui injust. Cada club incentiva als seus jugadors amb primes per complir els seus objectius. Si en les últimes jornades no ho fa o fins i tot encara que ho faci quina diferència hi ha amb que ho faci un tercer?
 
Evidentment, seguiran existint desigualtats perquè els clubs amb més possibilitats sempre tindran avantatge ... com ja passa des de l'inici. I un últim tema al qual algú alguna vegada haurà de posar-li el cascavell i més en èpoques tan complicades com l'actual. Tancar els ulls no significa que aquestes primes no existeixin però mentre siguin il·legals aquests diners circularà a través de caixes B i maletins, partirà de supòaits empresaris que deuen haver tret aquests diners d'algun lloc, els clubs no podran considerar com a despesa i jugadors en molts casos ja milionaris, es repartiran maletins de diners en efectiu del qual mai més se sabrà, que no declararan a Hisenda i pels que no tributen ni un euro.
 
Estem al final d'una temporada amb equips que lluiten per aconseguir els seus objectius i les primes a tercers en aquests dies no deixen de ser la notícia que aparta el tema esportiu de les portades, però segur que ningú podrà culpar una sola persona o entitat de haver pagat a un altre equip.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2342
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR