e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Juny del 2015

Un projecte legítim i il·lusionant

Els catalans i les catalanes vivim uns temps il·lusionants i esperançadors perquè tenim la possibilitat de construir una nova Catalunya, que sigui més justa i on les persones hi visquem millor. Tenim davant el nou repte de com encarem el futur polític del nostre país. Vivim, doncs, una nova etapa que, com a tal, requereix canvis per poder-la afrontar.

Un d’ells ha estat posar fi al projecte comú de la federació de Convergència i Unió, que tan útil i fructífer ha resultat durant aquests 35 anys de model autonòmic però que avui s’ha vist esgotat i sense sentit. Ens hem trobat amb dos projectes polítics diferents. I, per això, hem decidit no donar continuïtat a la federació des del respecte  cap als que han estat els nostres companys de viatge, i de la manera més amistosa possible.

I és que, a més, ens trobem...

Continuar llegint...

22 de Maig del 2015

No ens despistem, fem camí

Al costat dels incompliments del govern espanyol cap a Catalunya, com la desinversió històrica cap a les nostres infraestructures, que fa que disposem del pitjor servei de Rodalies de tot l’Estat espanyol i que es generin col·lapses com el d’aquest dijous que ha afectat milers de persones, ens trobem amb la voluntat manifesta de Mariano Rajoy de voler crear inestabilitat a casa nostra.

Fixem-nos, sinó, amb les tres querelles presentades contra el president Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per haver organitzat el 9-N.

Fixem-nos també amb les actuacions del ministre Wert en contra de la llengua catalana amb l’únic objectiu de trencar la convivència i el sistema d’immersió lingüística.

En la mateixa línia, també hi posem el ministre de l’Interior, i el conflicte entre la Policia Nacional i els Mossos...

Continuar llegint...

06 de Febrer del 2015

Radicalitat

Rajoy ha tornat a Catalunya, aquest cap de setmana passat. I no ho hem notat –més enllà del que hem llegit a través dels mitjans de comunicació-. Va venir, una vegada més, a parlar als seus i no a escoltar ningú més que no fossin els seus. Va demostrar que governa donant l’esquena a Catalunya i va aprofitar per tornar a criticar el president Mas i el procés sobiranista. Va dir que el President ha convocat eleccions per interès partidista i el va titllar de “radical”.

Què és ser radical? Ser radical és defensar la democràcia? És defensar la dignitat de la nostra nació? És exigir que se’ns respecti i que se’ns escolti? És complir amb un mandat democràtic? Si és això ser radical, endavant. A Catalunya estimem i ens agrada la radicalitat democràtica; per ella, vam lluitar molts anys, i molts hi...

Continuar llegint...

15 de Desembre del 2014

Cal que tirem endavant els pressupostos

Política i compromís social són indissociables. Fer política és estar a prop de les persones, arremangar-se per copsar-ne i respondre a les seves necessitats; és treballar per garantir l'estat del benestar, per atendre les persones i famílies més vulnerables i construir una societat justa, inclusiva i cohesionada. Així es fa política amb ànima social, que és posar a les persones al centre de totes les polítiques. Això és fer política amb qualitat humana.
 
Al nostre país, però, hem vist que l'asfíxia econòmica a la qual ens sotmet l'Estat espanyol, i la seva deslleialtat amb Catalunya, fan que no disposem de suficients recursos per atendre els ciutadans i les seves famílies; i posen en risc el desenvolupament de les polítiques socials fent perillar els pilars de l'estat del benestar.
 
Per això,...

Continuar llegint...

22 d'Octubre del 2014

Un 9N i una consulta transcendentals

La importància de la consulta rau en un fet de vital importància amb el qual hem de ser coherents: s’havia de produir durant aquesta legislatura, perquè CiU es va presentar a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya defensant aquest punt al seu programa electoral. A més, el Pacte de Govern CiU-ERC especificava que es duria a terme. Per si no ens havia quedat clar que estava tot ben lligat, la declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada el 23 de gener de 2013, esmenta la celebració de la consulta dins dels marcs legals. Però també s’ha de recordar que ha estat un compromís molt explicat i molt arrelat en el conjunt de la ciutadania. Ara tenim una majoria social i parlamentària i un Govern que volen, promouen i poden fer-la possible. No només és tracta d’una iniciativa política, neix d’una majoria social, que reforça la...

Continuar llegint...

27 de Juny del 2014

Contra la pobresa infantil

Des del Govern espanyol, s'estan donant en els darrers temps missatges positius sobre creixement econòmic i sortida de la crisi. Des de CiU, lògicament, ho celebrem però també constatem que el Govern central peca d'un excessiu triomfalisme en aquests termes, més quan hi ha milers de persones i famílies que estan en una situació de gran vulnerabilitat. 

I és que només cal que contraposem aquestes dades amb les d'informes de destacats organismes internacionals que han sortit publicades recentment. Parlo de l'estudi de l' OCDE, que afirma que Espanya és, de lluny, el país on han augmentat més les desigualtats econòmiques entre rics i pobres amb la crisi.

Parlo de Càritas Europa, quan fa unes setmanes va constatar que Espanya és el segon país de la Unió Europea amb el major índex de pobresa infantil, superat només per Romania. I parlo...

Continuar llegint...

14 de Maig del 2014

Obsessionats amb Catalunya

El Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans defineix el mot obsessió com un “apoderament de l’esperit per una idea, una preocupació persistent”. I, malauradament, Catalunya s’ha convertit en una obsessió per al Govern espanyol i els seus representants. Els provoca agitació, i més encara des que saben del cert que el 9 de novembre se celebrarà la consulta, que exercirem el nostre dret a decidir. No poden frenar les seves pulsions. 

Resulta ben estrany sentir el president del Govern espanyol Mariano Rajoy demanar ajuda, ara fa una setmana, als 18 representants de les grans empreses espanyoles associades al Consejo Español de Competitividad (CEC) per fer visible la pluralitat de la societat catalana i advertir-los que la inestabilitat política d’exercir el dret a decidir és un risc per a la recuperació econòmica. Catalunya ja és un...

Continuar llegint...

31 de Març del 2014

Les idees no es poden impugnar

"El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà". Aquestes paraules recollides en la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013 amb 85 vots a favor, 41 en contra i dues abstencions, expressen la voluntat manifestada a les darreres eleccions catalanes per fer efectiu el dret a decidir.

La Declaració de Sobirania és el posicionament del Parlament de Catalunya sobre el futur polític del nostre país. Per tant, es refereix a les seves idees, i no és cap disposició, ni normativa, en el sentit de ser una llei, un decret, o una ordre. Impugnar-la és incongruent perquè suposa no entendre la seva pròpia naturalesa declarativa. La sentència del Tribunal Constitucional del 25 de març contra la resolució no treu cap a res.

En aquest moment,...

Continuar llegint...

17 de Febrer del 2014

Compromesos amb les persones

Fa uns mesos, des de Convergència Democràtica de Catalunya, vam iniciar els treballs de la Convenció nacional Compromesos amb les persones!, que té la finalitat de pensar, debatre i proposar quina Catalunya independent, nova i millor volem per al futur proper en els àmbits econòmic, social, de regeneració democràtica i d’encaix dins d’ Europa. És la nostra proposta política per a una Catalunya lliure que tingui una economia d’èxit al servei de les persones, un Estat del benestar fort i sostenible, una democràcia de qualitat i formar part d’una Europa més participativa i dels pobles. Aquest projecte polític, el de construir aquest estat propi, ens il·lusiona i el volem compartir amb el conjunt del país. Se’ns obre un nou horitzó d’esperança col·lectiva. Volem decidir perquè hi tenim dret i perquè sabem cap...

Continuar llegint...

12 de Febrer del 2014

Escola catalana i convivència

García, López, Rovira, Al-Qudsi, Bermúdez, Gispert, Virgili, Pérez o Codines... tots i cadascun d’aquests cognoms configuren la societat de la Catalunya d’avui. Avui Catalunya és el que és gràcies a la suma de tots però posant en valor també el que és cadascú, els que conformem aquesta nació. L’escola catalana és un bressol de convivència, de cohesió i de civisme i la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aplicar el 25% de l’horari lectiu en castellà a cinc escoles és un entrebanc més que ens trobem en el camí. Però no defallirem en la defensa de la nostra llengua. Mentre alguns la fan servir per separar-nos per nosaltres sempre ha estat un element aglutinador. El català és un element per sentir-se membre d’aquest país, és un element integrador...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 Següent Final