e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Novembre de 2013

El Parlament escocès ha aprovat per unanimitat la legislació que regirà el referèndum d’autodeterminació del setembre de l’any que ve. Això vol dir que el primer partit de l’oposició al parlament d’Edimburg, que és el partit laborista, hi ha votat a favor.

El partit laborista de Gran Bretanya, i els seus col·legues escocesos, són contraris al sí en el referèndum  del 18 de setembre del 2014. I són, també i sobretot, uns demòcrates que recolzen les normes per poder celebrar una consulta on a través d’un procés deliberatiu –paraula clau en un sistema democràtic- unes persones defensaran el sí i unes altres defensaran el no. He escrit persones i no pas partits perquè més enllà de les posicions de les direccions dels partits, la posició de vot en un referèndum és un acte personalíssim en el que el ciutadà s’enfronta directament a una pregunta. El seu vot no va a un sistema de democràcia representativa sinó de democràcia directe.

Els col·legues dels socialistes britànics a Catalunya han decidit definitivament despenjar-se dels criteris de democràcia que son observats en el món desenvolupat. Dir que no a la proposició de llei per transferir la competència de l’Estat per la convocatòria del referèndum a la Generalitat perquè “no hi ha acord entre el govern català i l’espanyol” és un dels arguments més fluixos que he sentit en molts anys. És posar-se la vena abans de la ferida.

Amb aquest argument no hi hauria hagut ni Transició, ni recuperació de la Generalitat...democràcia és discrepància, debat, deliberació, votació.

Sembla ser que el líder Pere Navarro va tornar emocionat de la Conferència Política del PSOE i ha pres una decisió poc intel·ligent fins i tot pel propòsit íntim que ell té. L’eufòria li ha fet atropellar els temps polítics i el respecte al debat d’una via perfectament legal que es plantejarà al Parlament de Catalunya d’aquí a quinze dies.
Navarro ha quedat impactat per un bany d’aplaudiments i alguna llàgrima. Quan s’apaguen els llums de l’emoció hom ha de saber si demà la coherència li permetrà aguantar el cap ben alt. No és el cas del l’equivocat Navarro. Si espera que així el PSOE li agrairà quelcom....

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
831
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR