e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 d'Abril de 2014

La proposta catalana i la por espanyola

Tarde de Toros en el Congreso de los Diputados. Quan el president Rajoy va començar i acabar la seva intervenció, la fúria de la bancada popular era pròpia d’una tarda taurina. “Con un par de huevos” he sentit al meu clatell. El sistema de partits espanyol està paralitzat de por per les eleccions europees del 25 de maig. Un cop més, la delegació del Parlament de Catalunya –com en la reforma de l’Estatut de 2006- ha vingut a parlar amb la mirada llarga i els encarregats de replicar han pensat en els rèdits a setmana vista. Por, una certa por al final de cicle. Qui havia anunciat una certa modulació del discurs del president del Govern espanyol i una obertura sincera al pacte s’ha quedat glaçat. Rajoy ha estirat la carpeta de l’assessor Pedro Arriola (discurs dur i el cas català com a catalitzador de vots a Castella i Andalusia). Arriola va ser l’ideòleg de la recollida de firmes contra l’Estatut i ha tornat a guanyar marcant línia. Mentrestant, Rubalcaba de ple en la campanya per les primàries del PSOE de la propera tardor.

Rubalcaba ha parlat pels seus amb un: “con este lío, no arriesguéis con experimentos, confiad en mí para la ingeniería de Estado”. I els seus, força magnetitzats. Reverberacions de Josep Pla a l’hemicicle: “el més semblant a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres”. Moment sàdic, injust i humiliant quan Rubalcaba ha comparat la reivindicació catalana amb les tensions entre el nord i el sud d’Europa i, tàcitament, ha fet volar la Lliga Nord en un atac que és pura concessió al PSOE andalús i a la seva líder Susanna Díez, el punt de la balança. Ells parlen pensant a un mes i mig vista, nosaltres parlem d’un moviment de fons.

Més que, mai, doncs, la defensa de la proposta catalana ha de ser feta des del rigor. I crec que així ha estat per part de la majoria de catalans que han intervingut en el debat. Ha de ser feta des del rigor jurídic i constitucional i ha de ser feta des de l’argument social i econòmic. L’allioli s’ha trencat i un cop deslligat no hi ha manera de refer-lo. Rajoy ha parlat com a cap de llista virtual a les eleccions europees. No ha parlat per convèncer ni a un sol català mínimament dubitatiu. El cas català és un assumpte que no saben com afrontar. Pilota xutada a córner. Ara, cita a les urnes el 25 de maig. La primera i gran oportunitat dels catalans per expressar-nos en vot secret. Cada vot serà comptat. També en les esquerdes del bipartidisme espanyol declinant. Passarà l’estiu i vindrà una tardor en què la navegació fluvial pel riu començarà a tenir l’estil i les formes dels ràpids de la Noguera Pallaresa. Conversa a la tribuna: “entrarem en els ràpids” i resposta: “potser en les Cascades del Niàgara”. El decebedor immobilisme de Rajoy té aires de final de cicle de 35 anys, per no dir de final d’un Estat de les coses.   

Jordi Xuclà
Diputat al Congrés per Girona

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1219
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR