e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Juny de 2011

Solucions reals

El Parlament va patir dimecres un setge intolerable i sense precedents. La Cambra autonòmica no es pot segrestar per intentar impedir que se celebrés el ple que havia d’iniciar el debat pressupostari. La institució representa el poble de Catalunya, representa tots els ciutadans del nostre país. És l’expressió de la voluntat popular manifestada a les urnes i “està al servei de les llibertats i dels valors democràtics i de convivència en un Estat de dret”, tal i com s’assenyala en la declaració conjunta del President de la Generalitat, de la Presidenta i la Mesa del Parlament i dels presidents i portaveus dels grups parlamentaris.

Tothom té dret a queixar-se, però sense coaccionar i sense agredir. La deriva violenta de la indignació no pot materialitzar-se perquè aleshores la protesta deixa de tenir sentit.  Existeixen uns canals que garanteixen la democràcia per defensar els plantejaments dels ciutadans, totes les posicions, també les discrepants.

Ara bé, és un fet real que el 42% del joves es troben a l’atur. I que aquesta taxa supera el doble de l’europea. La crisi econòmica els està suposat un greu problema a l’hora d’aconseguir feina. Per una banda, hi hagut una bona part d’aquesta franja de població que, emparat en les bones perspectives econòmiques del boom immobiliari, va decidir abandonar els estudis i posar-se a treballar. Resultava senzill trobar una feina no qualificada i es podia canviar fàcilment. Altres joves van optar per continuar amb la seva formació. Fruit d’això el país ha aconseguit la generació més ben preparada de la història. Aquests joves disposen en el seu currículum de carreres universitàries, màsters, cursos de postgrau, idiomes i beques a l’estranger. Però la conjuntura no permet absorbir l’actiu i el valor que representen.

La manca de formació és un llast i per tant s’han de posar en marxa tots els mecanismes que permetin els joves tornar a les aules per adquirir eines i instruments que els ajudin a tirar endavant. Paradoxalment, els més preparats s’han trobat amb un greu problema: la falta d’oportunitats com a conseqüència de la crisi. L’Administració no pot contractar més personal perquè ha d’ajustar els seus pressupostos i les grans multinacionals retallen plantilles per intentar superar aquesta etapa.  

En aquest punt el Govern, les Administracions, els grups parlamentaris, l’àmbit empresarial i els sindicats tenen una gran responsabilitat. Es fa imprescindible un full de ruta ben dissenyat que permeti aprofitar tot el potencial dels joves. El Govern espanyol ha d’aportar solucions. El proper dimarts li formularé al president Zapatero una pregunta a la sessió de control perquè expliqui quines mesures de política econòmica i laboral ofereix als joves amb una taxa d’atur que dobla la mitjana europea.

Es donen algunes possibilitats per sortir d’aquesta situació. Com a portaveu del Grup Parlamentari Català (CiU) al Senat i com a president de la Comissió d’Economia de la Cambra Alta m’he adreçat en  vàries ocasions als membres del Govern per fer propostes i he presentat iniciatives que poden aportar solucions reals per aquesta crisi.

Els joves tenen una oportunitat en l’auto-ocupació, els autònoms, l’emprenedoria empresarial, l’aposta per la micro-empresa i les PIMES que permetran tirar endavant perquè és en aquest teixit on es creen llocs de treball. En aquest sentit, defensaré dimarts en el proper Ple de la Cambra Alta una moció conseqüència d’interpel·lació que insta el Govern a posar en marxa, conjuntament amb les Comunitats Autònomes i en un termini de quatre mesos, un pla d’acció amb un paquet de mesures per impulsar el suport als joves emprenedors i les PIMES com a motor econòmic i d’ocupació.

La iniciativa comprèn mesures laborals destinades a bonificar el 100% de les cotitzacions socials dels nous treballadors autònoms, mesures financeres per facilitar el finançament a joves i PIMES, mesures per dinamitzar i simplificar els tràmits administratius en el procés de creació d’una empresa i mesures de caire fiscal.

La democràcia permet aportar solucions reals per a la ciutadania, per a tothom.  

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3746
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR