e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Maig de 2012

El Govern espanyol a finals d’abril va llençar la primera sonda sobre una possible intervenció de les Comunitats Autònomes al setembre si no complien amb la consolidació pressupostària, si no s’ajustaven a l’objectiu de dèficit fixat en un 1,5% del PIB. Segons el Ministeri d’Hisenda totes tenien “capacitat real” per complir amb aquests objectius. La Llei d’Estabilitat Pressupostària deixava molt clara la possibilitat de la intervenció. El secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, es va mostrar expeditiu amb unes declaracions contundents. “Desde este instante no hay excusa ninguna para incumplir la ley, ninguna”, va dir.

 

L’ambient es va escalfar fins a la celebració del Consell de Política Fiscal i Financera el passat 17 de maig. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va pressionar perquè els ajustos de les Comunitats fossin encara més importants. Tot i que va donar ales a l’esperança: “Las dudas sobre las autonomías de España las están resolviendo los responsables políticos autonómicos como una muestra de madurez democrática”.


En aquest temps ens han fet creure que el dèficit provenia de les comunitats autònomes. El problema del dèficit públic en el seu origen no és responsabilitat exclusiva de les comunitats ni dels Ajuntaments, sinó de l’Estat. Resulta ben curiós, perquè fins fa quatre dies, en aquest país i a tota Europa, es deia que les autonomies eren les grans culpables i ara resulta que el Tribunal de Comptes deixa ben clara la situació. El Dictamen del Tribunal de Comptes, corresponent a l’exercici 2009, aprovat el dimecres al Senat constata que el dèficit total del 2009 de totes les Administracions va ser del 11,1%, una quantitat de 90.179 milions d’euros. D’aquest dèficit l’Administració central en provoca el 85%, l’Administració autonòmica el 18% i les Corporacions Locals el 4,5%.


De tota manera, ja sospitàvem que les coses anirien així. Em temo que tot aquest discurs de culpabilització forma part de l’estratègia recentralitzadora del Partit Popular.


Les Comunitats Autònomes i les Corporacions Locals realitzen grans esforços per reduir els seu dèficit., però és l’Administració Central la que més percentatge de dèficit aporta. És la que més s’ha d’aprimar i la que més esforços ha de dur a terme per controlar la situació, però no ho fa amb la fermesa i la claredat amb la que ho executen les altres Administracions.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2804
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR