e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Gener del 2010

L'Estatut també necessita unitat política

De vegades es donen fets que tot i ser positius resulten sorprenents. La crida del President Montilla, la vigília de Reis, a dues-centes entitats per tancar files en defensa de l’Estatut i que ja havien donat el seu suport a l’editorial conjunt dels diaris catalans és una d’aquestes ocasions. Aquesta unitat de la societat civil resulta positiva i s’ha de produir. CiU dóna suport al president de la Generalitat, no volem posar pals a les rodes de ningú, però també des de CiU tornem a reclamar que es doni una acció conjunta de les forces polítiques. La carta de Montilla ha arribat tard. Artur Mas ja li va demanar una cimera per consensuar una reacció política conjunta. No es va considerar escaient.  

Com a país i davant de la possibilitat d’una sentència adversa del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut la unitat d’acció política des...

Continuar llegint...

02 de Desembre del 2009

Uns pressupostos inútils per a Catalunya

Per segon any consecutiu en el que portem de legislatura, el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha presentat un Comptes Públics que no funcionen. En consonància, CiU els ha rebutjat al Congrés amb una esmena a la totalitat i al Senat ha presentat un vet perquè no són útils per a Catalunya. No compleixen amb Catalunya pel que fa a l’Estatut. Obvien la Disposició Addicional Tercera del text, s’obliden de les inversions en infraestructures i tampoc respecten el finançament; el Govern es troba més endeutat que mai.

Els Comptes Públics tampoc són útils per afrontar la crisi econòmica. No han sabut donar una resposta adequada. La situació amb el temps s’ha agreujat. Ara hi ha més fronts oberts. Aquest any tampoc es complirà amb les dades macroeconòmiques ni amb les microeconòmiques. Totes les solucions que s’han...

Continuar llegint...

28 d'Octubre del 2009

Un brindis al sol pel cinema en català

He llegit amb un gran interès les informacions i els articles d’opinió i he preguntat a amics i coneguts de totes les ideologies sobre la decisió del Govern de la Generalitat, a través de la Conselleria de Cultura, de posar en marxa una nova Llei del Cinema en català. La futura norma intentarà que es doblin el 50% de les pel•lícules d’estrena a la nostra llengua i imposarà multes de fins a 5.000 euros per còpia a les distribuïdores que no compleixen amb la llei.


La meva intenció no és donar cap recepta màgica, no existeix, simplement vull fer algunes consideracions perquè en el seu dia jo vaig negociar amb les Majors per aconseguir films doblats en català.


Durant els governs de Jordi Pujol, a través de la Llei de Política Lingüística del conseller Pujals i més tard desenvolupada per mi, es va intentar...

Continuar llegint...

23 de Setembre del 2009

Els vents de radicalisme a CiU

Doncs, no. No és així. Això és el que li agradaria al PSC perquè no sap com gestionar determinades qüestions. No cal que des de Nicaragua es posin més nerviosos, perquè així no aniran enlloc. El que han de fer és intentar trobar el camí de la coherència. No se'ns pot acusar de radicals i d'independentistes i alhora dir que el que volem és pactar amb el PP. La festa de la rosa només posa de manifesta que al PSC se li han acabat les idees. Però no passa res perquè segur que després de que nosaltres expliquem què fem i què volem se'n pensaran alguna de molt més grossa. El paper ho aguanta tot i el micròfon també, però la coherència...

Des de la seva fundació UDC i CDC han incorporat la defensa del dret a l'autodeterminació de tots dos partits com a dret irrenunciable del poble de Catalunya. CiU ha...

Continuar llegint...

21 de Juliol del 2009

Ara no tocava el peix al cove

''Amo a los catalanes, no admito que me acusen de catalanofobia'', afirmava amb contundència la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, el dijous 16 de juliol. Dos dies abans el seu conseller d’Economia, Antonio Beteta, es feia una pregunta: "¿Por qué un catalán vale dos veces más que un madrileño?". Catalunya torna a estar de moda a Espanya. Els responsables d’economia de les comunitats autònomes de l’Estat ho han aconseguit a la passarel·la del Consell de Política Fiscal i Financera. Com cada cop que es toquen temes com el finançament les hem vist de tots colors. "España fue y es un opíparo negocio para Catalunya. Por eso se hace cansina la cantinela victimista”, escrivia el responsable del diari més llegit de Galicia fa uns dies. Serà pels 3.800 milions inicials o serà perquè Castells elevava a 4.028 milions, al...

Continuar llegint...

19 de Juny del 2009

Dels brots verds als melons podrits

El Consell de Ministres del passat divendres va prendre dues decisions que afecten a l’economia, una setmana després dels comicis europeus. La vicepresidenta segona va presentar la revisió a la baixa del nou quadre macroeconòmic i va anunciar l’augment dels impostos especials que graven els carburants i el tabac.

En aquests moments el problema no és la modificació de les dades macroeconòmiques –ho han fet d’altres-, ni que pugin els impostos per compensar la caiguda d’ingressos estatals i l’ increment de la despesa pública. La veritable dificultat rau en que per segon cop l’Executiu en època electoral no diu la veritat. El març del 2008 va negar una crisi que ja existia des del setembre del 2007. Ara, en plena campanya de les europees, la ministra Elena Salgado va parlar de brots verds i d’una inflexió clara en matèria econòmica cap a la sortida...

Continuar llegint...

15 de Maig del 2009

Una gran final

El passat dimecres vàrem poder fruir d’una magnífica final de la Copa de Rei a Mestalla. Es van enfrontar dos equips històrics, amb 23 copes guanyades l’Atlètic de Bilbao i 24 el F.C.Barcelona. Els blaugranes feia 11 anys i el Bilbao 25 que havien guanyant l’última.

El Barça es trobava a punt de fer historia, amb la possibilitat de guanyar la copa del Rei -com així va ser, la Lliga i la Copa d’Europa. El Bilbao tornava a viure la primera final després de 25 anys i estava convençut que al Barça, amb un partit a vida o mort cada tres dies,  jugant com a lleons i a un sol partit, se’l podia guanyar.

Més de 30.000 bascos i més de 15.000 catalans,  joves i no tan joves, noies i nois, senyores i senyors, van envair València i després el camp de Mestalla. Bon rotllo i cap incident ni pels carrers de València ni al camp. Un...

Continuar llegint...

24 de Febrer del 2009

Ara toca una altra cosa

Dissabte 21 de febrer, el primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, en el Consell Nacional del partit, va reafirmar el seu “compromís” amb  l’executiu de José Luis  Rodríguez Zapatero, apuntant, això sí, que “és i serà exigent i requereix, per tant, reciprocitat”.

Avui fa 200 dies que, el “Gobierno de España”, reafirmat dissabte, incompleix l’Estatut amb el finançament de Catalunya. Avui fa 72 dies que l’executiva del PSC va fer una declaració, on deia “el termini del 31 de desembre és improrrogable. Si es donés el cas, que no desitgem en absolut, que no s’arribés a un acord; si s’evidenciés que el govern d’Espanya no tingués voluntat de complir l’ Estatut, les relacions entre el PSC i el PSOE no tornarien a ser com abans”.
...

Continuar llegint...

26 de Gener del 2009

El finançament interminable

Les notícies sobre com el Govern central vol renovar el finançament amb Catalunya només porten a aprofundir en la preocupació. Les reunions que ha mantingut Zapatero amb els presidents autonòmics i les seves promeses no auguren res bo. Els set mil milions d’euros que sembla que aportarà l’Estat a les autonomies plantegen dubtes. Els reiterats anuncis de dates finals amb una solució definitiva provoquen el descrèdit de qualsevol proposta. Davant d’aquesta situació estranya i xulesca cal preguntar-se si es podran satisfer les demandes del nostre país? Més enllà de les xifres, cal posar sobre la taula i deixar ben clar que fins ara el finançament es podria definir com un reguitzell d’avortaments per trobar una solució. No hem anat enlloc.

Tot i amb això,  s’ha de cercar una solució fins al final, s’ha de negociar sobre la base...

Continuar llegint...

14 de Desembre del 2008

El naixement d’uns pressupostos morts

“Las cuentas públicas han quedado desactualizadas”, amb aquestes paraules el dimarts durant la votació al Senat del vet als pressupostos el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, va demostrar el que des de CiU hem sostingut: els pressupostos han nascut morts, estan en un altre món i són irreals. Però l’hemicicle de la Cambra va viure aquella tarda altres paradoxes. Tot i que es presentaven quatre vets només va prosperar el d’ERC amb 135 vots a favor i 127 en contra. El portaveu Carles Bonet va dedicar bona part del seu discurs a CiU i no va quedar més remei que demanar-li que no es prengués malament el suport a la seva esmena a la totalitat.

Solbes des de la bancada del Govern es va quedar amb un regust agre a la boca. Es tracta del tercer vet del Senat als Pressupostos que ha de digerir el Govern de Zapatero i això provoca acidesa.   

El Projecte de Llei dels...

Continuar llegint...