e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Juny de 2014

El capitalisme okupa

Admiro i respecto aquella gent que proclama la necessitat de crear un sistema alternatiu i ho fa des de les conviccions profundes com ara el moviment neorural que per una concepció pròpia de vida decideixen marxar de les grans ciutats, instal·lant-se en cases i pobles abandonats i viure amb la idea de crear una nova societat. 

Per desgràcia això a Catalunya i concretament a Barcelona no passa, la falsedat i la hipocresia domina el moviment que s’autoanomena okupa i es titlla d’antisistemaperò representa el capitalisme portat a l’extrem. Perquè ¿què és sinó el moviment okupa actual?

D’entrada agafen espais públics que podrien ser per a tots els ciutadans i els privatitzen,i els converteixen en centres lucratius en els quals organitzen festes il·legals, munten bars i barbacoes sense cap control sanitari. Aquests “centres socials” acaben sent sales de cinema pirata, de consum d’estupefaents, de tallers inútils, etc. Tot això guarnit amb la paraula autogestionat que és un eufemisme per dir que, a diferència de la resta de ciutadans, ells no paguen impostos que servirien pel bé comunitari, igual com ho fan els evasors fiscals.

Quan “okupen” un espai provoquen la degradació de la zona, creen competència deslleialcontra establiments de restauració que sí paguen les contribucions, i d’aquesta manera la gent acaba marxant a d’altres indrets i ells poden privatitzar més espais i enriquir-se’n, curiosament la mateixa tàctica que usen les grans empreses immobiliàries.

Arreu d’Europa com si d’una multinacional es tractés, obren tantes filials com poden privatitzant cases (ells en diuen “alliberant”) ja que cada casa ocupada té unes persones que se l’adjudiquen, en dicten les normes i se’n lucren i per tant en necessiten moltes per tal que cada grupuscle tingui la seva. I és que les cases ocupades no són en cap cas un lloc de públic accés i ús com sovint es vol fer creure. Si no ets del grup ocupant no hi tens cap dret, i a la pràctica actuen comsectes endogàmiques que es preocupen molt poc pel seu entorn i només es solidaritzen amb ells mateixos. I no per simpatia sinó per interessos,com tot capitalista. Si el moviment okupa actua com una sola banda i crea disturbis pot aconseguir aturar desallotjaments i per tant tots en surten beneficiats.

Els okupes com a moviment ultracapitalista els interessa eliminar la cultura pròpia dels llocs on s’instal·len i promocionar la globalització, ja que la seva idea és diluir les tradicions i festes de les zones per tal de ser ells el referent associatiu. Ho denota per exemple els disturbis que creen cada any a les festes de Sants o Gràcia o l’ús que fan de la paraula “barri” , mot que utilitzen per definir els nuclis dels municipis agregats a Barcelona mostrant així la indiferència total cap a la seva història i en els quals s’han instal·lat bàsicament per la disponibilitat d'edificis sense ús i, sobretot, per la complicada geografia urbana que permet més defensa en cas de desallotjament.

Com les grans companyies intenten donar una imatge de proximitat (per exemple McDonald’s servint pa amb tomàquet) i ens volen fer creure que són persones que surten del “barri” per una necessitat del mateix mancat d’espais per fer activitats socials però la realitat és que ni són del “barri” (per exemple el 90% de detinguts pels enfrontaments no eren de Sants) ni als barris hi falten espais. El problema és que haurien d’acceptar unes normes establertes, no en serien els amos i senyors per fer i desfer a la seva manera i encara menys se’n podrien lucrar. A Gràcia per posar un exemple amb fort moviment okupa hi ha els Lluïsos, el Cercle Catòlic, el Centre Moral i Instructiu, l'Orfeó Gracienc... a més del centre cívic l'Artesà i la Sedeta. La majoria d’ells creats fa més d’un segle amb una clara inspiració obrera. Fets i pensants per a la culturització, formació i oci de la classe treballadora per lluitar realment contra el sistema.

De la mateixa manera que els obscurs empresaris dels casinos que es volen instal·lar a Catalunya pressionen als polítics econòmicament, els okupes pressionen amb la violència. I els polítics -al ser de tan baix nivell i preocupar-se només pel seu sou- els fan concessions intolerables a canvi d’una presumpta pau social mentre la resta de ciutadans ho veiem impotents i no ens en deixen passar ni una i se’ns mira amb lupa per part de les administracions. Aquesta pressió també l’exerceixen contra els periodistes com van mostrar cremant una furgoneta de TV3 amb els periodistes dins per tal que no s’atreveixin a dir el que pensen.

Estaria bé que comencéssim a definir a tothom pel que és i no pel que pretenen ser amb les seves campanyes de màrqueting i és evident que la marca comercial “okupa” representa el capitalisme descarnat i no l’antisistema, ja que amb la seva manera d’actuar a l’únic que afavoreixen és al sistema del gran capital.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
4080
1
Comentaris afegits 
Oriol (BCN) 10-08-2014 - 11:50
Home, això que "no falten espais"... No tot se soluciona amb el Centre Moral i Instructiu. Per raons personals, simpatitzo amb els okupes, però de tota manera tens raó en el que dius: és una moguda immadura, que mimetitza allò mateix que pretén detestar.
TORNAR