e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Novembre de 2013

Autoritat vs autoritarisme

Darrerament hem observat com la convivència s'està deteriorant. Tot i que en part és culpa de la crisi econòmica, també hi ha una crisi de valors i una desorientació d'una part de la societat. El valor més important que s'ha perdut és el d'autoritat. Empès i promocionat per un fals progressisme s'ha aconseguit, soscavant el concepte, que l'autoritat sigui confosa amb l'autoritarisme.

Així mateix hi han ajudat per omissió els polítics covards, parasitaris i mediocres que hem patit i estem patint, part dels quals -mentre la resta callaven- han usat el bé públic en benefici propi i no s'han dedicat a afrontar aquesta situació amb la fermesa necessària. Han deixat de legislar com pertocaria i quan alguna vegada ho han fet, ja sigui per incapacitat o per voluntat, han actuat amb autoritarisme i això a deteriorat encara més la imatge de l'autoritat.

La falta d'autoritat afecta el sistema educatiu on els professors fan cada vegada més un rol de monitors de lleure, en lloc de ser els transmissors de les bases educatives, de cultura i civisme de tot individu. Al no tenir cap mena d'autoritat en front d'una part de l'alumnat que impunement els falta el respecte, es veuen impossibilitats per usar qualsevol mesura coercitiva ja que els suposaria el risc de rebre una pluja de denuncies i querelles. Aquesta situació no només perjudica als professors sinó que perjudica a la resta d'alumnes -que són la majoria- i, el més important, a l'ensenyament i per tant a tota la societat.

Així mateix, la falta d'autoritat ha permès que el fals progressisme hagi inoculat un virus de menyspreu, fins i tot d'odi, cap a els garants de la seguretat dins la societat, fet que ha provocat que els que no volen acceptar les normes de convivència cada cop siguin més visibles i, a més a més, en alguns casos esdevinguin referents per a part de la joventut.

Si bé és cert que dins la nostra policia hi ha elements minoritaris que no hi haurien d'haver entrat, que hi han ingressat sense vocació, amb actituds autoritàries i no d'autoritat. Aquest fet també és responsabilitat dels polítics que, per falta d'interès real en la seguretat de la població (ells ja tenen la seva ben coberta) ho han permès.

La manca d'autoritat afecta a més professions però també en l'àmbit personal. La falta d'una política seriosa de conciliació familiar pensada en promoure la convivència a la llar, sumada a la falta d'autoritat instal·lada en la societat fan que els progenitors hagin esdevingut uns mers gestors econòmics de la unitat familiar, deixant d'exercir com a pares.

El que caldria que veiessin els polítics actuals és que una societat on l'escola no funciona, la família no exerceix com a tal, i els agents públics no poden actuar amb tranquil·litat i confiança també té conseqüències polítiques ja que és aprofitat per nous personatges que mitjançant missatges populistes entren a les institucions amb l'objectiu de destruir el país o bé la seves normes. Un fet que ja comença a aparèixer al nostre parlament. La conseqüència però no és només política sinó també social i aquesta és la que a mi més em preocupa. La gent que vol viure cívicament i amb respecte es veu abocada a organitzar-se per tal de protegir els seus drets més bàsics com ha passat ja en diferents zones del camp de Lleida i Tarragona.

Encara estem a temps de canviar aquesta situació però cal que la majoria cívica, formada, i que accepta i respecta les regles del joc faci un pas endavant, com ja ha fet en altres temes i que renovi els instruments disponibles per tal d'exercir aquesta autoritat. Tot posant al capdavant de la societat persones que tinguin clar que l'exercici de l'autoritat es una cessió que se'ls fa a canvi del benestar i en cap cas pot ser usada com element repressiu i autoritari. Només així retornarem a una societat on els valors siguin respectats i la convivència millori.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1260
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR