e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 de Gener del 2009

Avortaments infantils, drets i oportunitats

L’avantprojecte de la llei de Drets i Oportunitats de la Infància que prepara el Govern tripartit proposa que les nenes puguin decidir avortar a partir del 16 anys si és compleixen el tres preceptes legals vigents. Les menors d’aquesta edat podran demanar que un jutge decideixi sobre aquesta qüestió si els pares (els seus mentors legals) en discrepen. És una qüestió sempre difícil i espinosa la de l’avortament que una vegada més el tripartit es pren a la lleugera, i que sovint utilitza d’una manera partidista quan li serveix per distreure l’atenció per amagar els  problemes que és incapaç de resoldre.
 
És una realitat que les relacions sexuals tenen lloc cada vegada a edats més joves i, per tant, les mesures s’han d’encaminar a informar i educar per prevenir els embarassos no desitjats. Mai, absolutament mai, s’ha de...

Continuar llegint...

15 de Gener del 2009

Llei de la Dependència, un fracàs repetit

Em resulta trist tornar a parlar de la Llei de la Dependència en els mateixos termes que ho he hagut de fer cada vegada que m’he referit a ella: és un engany, un fracàs, i no un fracàs qualsevol del govern de Zapatero i del de la Generalitat, ja que els dos tenen competències en la seva aplicació. És el fracàs en majúscules d’ambdós governs, perquè ha estat l’aposta manifesta de Zapatero que va prometre la quarta pota de l’Estat del Benestar amb aquesta fallida llei.

No faig una crítica a cegues, ni tan sols una crítica partidista denunciant que hi ha altres formes de fer política social d’una manera més eficaç, pròpia i generosa. Avui la crítica és simplement una enumeració de dades del Ministeri i del departament d’Acció Social: la meitat de les persones beneficiaries de la Llei de...

Continuar llegint...

07 de Gener del 2009

Any nou, Esquerra vella

El tripartit ha començat l’any i ens ha deixat ben clar que per a ells res no ha canviat. Estem on érem o, pitjor encara, un pas més enrere. Encara que diguin que han avançat en les negociacions per al finançament, s’han ignorat totes les peticions fetes des de Catalunya.

La darrera proposta de Solbes continua ignorant tant l’esperit de l’Estatut com la seva lletra. No és una qüestió d’interpretació del que diu el text, com ens volen fer creure des de Madrid. És qüestió d’acomplir el que van aprovar el Parlament i les Corts i va refrendar el poble de Catalunya. No hi ha volta de fulla: o s’acompleix la llei o s’ignora. Per això és novament lamentable i esperpèntica l’actitud d’ERC quan s’ofereix com a garant d’un bon finançament.

És l’hora dels fets, dels quals sempre ha...

Continuar llegint...

18 de Desembre del 2008

Ministra Chacón

Han passat nou mesos, només nou mesos, des que el PSC amb Carme Chacón al capdavant va treure 25 diputats a les eleccions generals del 9 de març. Han passat nou mesos, només nou del missatge abastament repetit en campanya pels socialistes catalans que Si Zapatero guanya, guanya Catalunya. Han passat nou mesos, només nou mesos, de quan Chacon repetia una i una altre vegada que pels interessos de Catalunya ella era la millor opció.

Han passat, nou mesos, encara no nou mesos i lema, missatge i lideratge han demostrat ser un bluf per a Catalunya perquè Zapatero va guanyar però Catalunya ha perdut. Nou mesos després, Zapatero torna a ignorar Catalunya i el seu finançament, Chacón està desapareguda i el PSC, amenaces i brindis al sol inclosos, ha de veure com les seves sigles no tenen cap importància per a la resta del socialisme  espanyol. Que representin Catalunya o un altre indret...

Continuar llegint...

11 de Desembre del 2008

Fins aquí hem arribat

Han anat passant els dies, les setmanes i els mesos i el 2009 és a tocar. Només queden uns pocs dies de desembre per exhaurir la darrera data que va posar el Govern per arribar a un acord sobre el finançament de Catalunya. No som optimistes. Els fets s’entossudeixen a demostrar que l’executiu de Rodríguez Zapatero ha incomplert sistemàticament els compromisos adquirits amb Catalunya i amb els catalans.

No és una novetat que en aquesta ocasió també trenqui la paraula donada. El que no s’entén tant es que el PSC secundi la posició del Govern. Els socialistes trencaran la unitat aconseguida de totes les forces catalanes si finalment acaben donant suport als pressupostos de l’Estat al Congrés dels Diputats, tal i com ja han fet al Senat. En aquesta cambra ja han trencat el pacte d’Entesa que tenen amb Esquerra i amb Iniciativa i amb el qual les tres formacions es van...

Continuar llegint...

04 de Desembre del 2008

I ara, el Tió i els Reis

El Govern tripartit ja ha tirat endavant la Llei per la qual des d’ara és obligatori comunicar la condició d’adoptats als fills que ho hagin estat. Aquesta notificació es podrà fer en qualsevol moment de la vida del fill, però mai més tard dels dotze anys d’edat. Per als partits del govern sembla que sigui francament oportuna aquesta norma intervencionista del Tripartit ja que consideren que es un risc deixar en mans de pares i mares la comunicació responsable amb els fills. Pel tripartit, aquesta era, sense cap mena de dubte, un dels grans forats de la nostra legislació.

El tripartit no entenia com hem pogut sobreviure fins ara, sense aquesta norma que sap el que és millor per a les famílies adoptives i per als infants adoptats. Malgrat la seva voluntat de legislar dins de les llars, cosa que estan intentant amb excel·lent  interès i notable èxit, encara queden...

Continuar llegint...

27 de Novembre del 2008

Xifres esgarrifoses

Dimarts passat va ser el dia internacional contra la Violència Domèstica. Com cada any, les xifres que es van donar a conèixer van ser esgarrifoses. 400.000 dones han estat maltractades per les seves parelles a Espanya i 56 han mort. Són xifres esfereïdores que any rere any colpegen les consciències de la societat, però que any rere any es repeteixen sense notables variacions.

És evident que el problema és de fons, d’educació i d’aprenentatge. Mentre hi hagi casos d’aquest tipus de violència que algú consideri normals per qüestions de formació, familiar o hàbits apresos en la seva infantesa, aquesta xacra social continuarà essent una taca vergonyosa en el nostre model de convivència. Sense cap mena de dubte, podem afirmar que tenim un problema, que la nostra societat està malalta.

Per aquest motiu és fonamental educar...

Continuar llegint...

19 de Novembre del 2008

El tarannà de les pedres

Siguem sincers. Zapatero ha promès molt i ha complert poc. Ja no es pot argumentar que no ha tingut temps, o que tot s’ho va trobar braç per màniga per culpa del PP. Ha guanyat no una, sinó dues vegades, les eleccions i el lema de si guanya Zapatero guanya Catalunya, no només s’ha incomplett, sinó que s’ha fet tot el contrari: ni Estatut, ni finançament, ni més autogovern, ni papers de Salamanca, ni mesures que ara pal·liïn les conseqüències de la crisi.

Cal injectar liquiditat al sistema perquè funcionin les petites i mitjanes empreses, veritable motor de la nostra economia, i no s’ha fet. A efectes pràctics, les desenes de milers de milions d’euros aprovats per el Govern per afrontar la crisi financera són fum, i res més que fum, per l’economia del carrer.

El tan anomenat com incomplet diàleg social continua sent...

Continuar llegint...

13 de Novembre del 2008

Vuit no és vuitanta

Sempre que un govern està tancat en una bombolla, aïllat de la realitat, qui paga les conseqüències és la societat. La situació és tant més greu, quant pitjors són les condicions del dia a dia que es viuen de portes enllà de Palau.

Ara patim una d’aquelles situacions crítiques en les quals tothom ha de donar el millor de si mateix i, en canvi, la resposta del Govern és irreal, autista. Sembla que per a ell, la crisi sigui només una paraula abstracta i no una situació dramàtica que afecta cada cop més ciutadans, que preocupa cada vegada més famílies.

No s’entenen d’altre manera els pressupostos presentats. Els números portats al Parlament podrien ser perfectament els de qualsevol exercici anterior quan la situació no era la mateixa. Veiem que la despesa social no varia en unes circumstancies que han disparat les...

Continuar llegint...

05 de Novembre del 2008

Un feliç aniversari

Demà estic de festa. Bé, el dia és laboral, però la jornada és de festa. Celebro un aniversari d’algú ben estimat. Va néixer abans que jo, molt abans, però els anys sembla que no li pesin. Ja fa temps que el vaig conèixer. Me’l van presentar quan la vida se m’obria al davant i els somnis em bullien a la sang. Em va ajudar a comprendre que els somnis no són quimeres, sinó il·lusions realitzables si es persegueixen i si perseverem en la seva recerca. Em va fer veure que tenim a l’abast de la mà una riquesa a la qual a vegades no li fem cas. Em va proposar aprofitar les eines que ens ha fet grans, que ens dóna la força per continuar endavant i que ens ajuda a vèncer les adversitats.

Llavors, com ara, em parlava de l’esforç com a instrument per guanyar el demà, de la solidaritat com a mida per igualar els guanys i per ajudar...

Continuar llegint...