e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Novembre de 2012

Tovarich Mas

El viatge del molt honorable tovarich Mas a Rússia ha estat un èxit? Depèn del que hi anés a buscar, clar. Però ha tornat de Moscou carregat de problemes que no tenia i que destrossen la imatge, exquisidament treballada, del boli Bic amb el que va firmar la convocatòria d'eleccions.

Haurà d'explicar unes quantes coses, entre les quals el balanç i els objectius del viatge "de negocis"... o és que ja era un "viatge d'estructura d'Estat"? Haurà de carregar amb la llosa de la suite, encara que al final l'hagin obtingut a preu de low cost, que contrasta vivament amb l'estat d'excepció, bestretes de l'Estat i retallades a tort i a dret. Haurà d'explicar perquè ha tingut tan poc perfil la seva visita a Rússia i potser haurà d'entendre que sense la cobertura d'un Estat de veritat (Espanya ho és, mentre no es demostri el contrari), sense les amistats del monarca (fascinat per la virilitat i duresa de Putin, desairat per Mas) i sense tenir un veritable guió, millor deixar-se de grandeses i no jugar a la política exterior o a la diplomàcia.

No seré jo qui critiqui un president d'un estat o d'una autonomia o d'un municipi per fer viatges a la recerca d'inversions, projecció cultural, socis... El que sigui, mentre valgui la pena i mentre es facin amb modèstia i dignitat, sense oblidar que aquestes coses són també un teatre i que el teatre val diners. També en Montilla va anar a la Xina a buscar una fàbrica de cotxes, que es va perdre pel camí. També Rajoy o Zapatero han fet un munt de viatges on han descobert que representaven un problema global i que al mateix temps no eren ningú en el gran teatre del món. Sense oblidar els viatges del rei, ara reconvertit en una mena de viatjant de luxe a la recerca de contractes, per fer-se perdonar les malifetes.

El viatge de Mas a Rússia forma part de la buida i estèril diplomàcia catalana de les ambaixades paral.leles. Fins ara, no han aportat res de bo, o molt poc, a aquest país. No perquè Catalunya (o una ciutat) no pugui tenir una estratègia exterior, sinó perquè no la pot fer fora de context (Spain, agradi o no, ara per ara) ni tampoc sense objectius estratègics clars. I viables, clar, perquè el paper ho aguanta tot, però la realitat és més ferotge. 

Barrejar els negocis, les eleccions i la suposada "internacionalització del dossier Catalonia vs Spain" només pot portar a la confusió. De portes endins, més que de portes enfora. Una mostra més de la fenomenal i irresponsable improvisació que presideix l'espiral en la que ha entrat Catalunya, on és fascinant veure tanta gent que es pensa que és possible canviar-ho tot en cinc minuts, sense tenir un full de ruta (algú es creu que es pugui fer en dos mesos?) ni les idees clares. Per desgràcia, tot plegat cada dia s'assembla més a un projecte de salt en el buit, a veure què passa i com ens en sortim. El viatge a Moscou és una trista metàfora d'aquesta confusió accelerada i excitada, que ara acabarem de sacsejar a correcuita en la coctelera electoral.

Jo diria que el futur dels països (independents, interdependents, autònoms, federats, confederats, enganxats o apedaçats) no es construeix així. Per altra banda, no sembla tampoc gaire coherent amb la suposadament virtuosa i excel.lent manera catalana de fer les coses...

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
986
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR