e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Juliol de 2012

Amb la de coses interessants i greus que tenim per discutir, ja és ben trist a aquestes alçades de segle XXI (o era XIX?) haver d'aclarir que la paga extra no en té res d'extra. La del 18 de juliol que es cobrava en temps dels meus pares, sí que era extra: commemorava això, el 18 de juliol. "Julio", per ser més exactes. I "dieciocho". I el "Glorioso Alzamiento", una de les majors ereccions del nacionalisme espanyol després del "gatillazo" (tendeixen a confondre el fusell amb una altra cosa) del 98 i d'Annual. Ara, que se sàpiga, la paga extra no existeix. Es cobra, diria jo, per sous anuals. De la mateixa manera que es treballa per hores anuals. I si es distribueix això en 12, 14 o 365 pagues, importa ben poc.

Per exemple, el Rei, primer funcionari (funcionari?) del Regne d'Espanya, no s'ha autoamputat la paga extra. El futur rei de les espanyes ha fet el mateix: s'ha retallat voluntàriament un 7,1%. Que ve a ser el mateix que a la resta de funcionaris, excepte els que cobren menys de 1000 euros. I ara espera't tu que algú posi el crit al cel: com pot ser que només 15.000 funcionaris cobrin menys de 1.000 euros? Ja se sap, exactament el 95,3%, descomptats parents i amics, valen molt menys del que cobren. I encara molt menys del que valen les trampes de Rajoy i els seus, però això no compta: l'important, a Espanya, és evitar el risc sistèmic. Sigui el que sigui el risc sistèmic, clar. I sempre que no s'entengui que es tracta del robatori o estafa sistemàtica, que aquesta és just la clau del sistema sistèmic.

El Rei, en tota la seva reialesa i majestat, no té paga extra. Queda com plebeu, això de la paga de Nadal. I recordar-li la del 18 de juliol seria maleducat... O sigui que ell es retalla, gran sacrifici per Espanya, un 7,1% i a la resta li treuen la paga aquella que és com una mena de panera d'estiu i d'hivern: dotze mensualitats, que no se les guanyen, i a sobre dues extres, regalades. "Aguinaldos", que deia la meva àvia.

Igual que els ministres: ells, que tant se sacrifiquen per Espanya, s'autoimmolen i renuncien a una part del sou, no a una extra, perquè ells no cobren res extra. Es guanyen cada euro que cobren. Després de riure una mica, la veritat és que encara sostinc que cobren poc: potser no aquests, que tampoc no saben on van, però en general cobren poc. Segur que pagant-los i triant-los (i controlant-los) millor també tindríem millors governs. O governs normalets, que tampoc no estaria tan malament.

En fi, que el país dóna pel que dóna. Per fer trampetes amb el concepte de paga extra. Per dir una cosa a les rodes de premsa i publicar-ne una altra al BOE. Per intentar enganyar la Merkel, els mercats, els prestamistes, en Draghi i qui faci falta. O Catalunya,la preferida en matèria de prendre-li (solidàriament) el pèl.

Hi ha dècades que costa saber si és millor riure o plorar... I no són dècades "extra", no. Són dècades ordinàries, totalment normals.

 

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1364
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR