e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Novembre de 2012

Hitler i Milosevic eren catalans?

Quina mania amb els nazis. Comença a ser normal que alguns polítics li agafin gust a això de comparar el nacionalisme català amb el nazisme. Iglesias va passar-se de la ratlla (per cert, ha rectificat?), però diria que se li va escalfar la boca o que algun espia del CSI li va instal.lar un microxip al cervell: les barbaritats que va dir no encaixen amb la seva trajectòria. El seu silenci posterior, tampoc, clar. Però vet aquí que ara arriba José Bono i hi torna, tan panxu i encantat d'haver-se conegut com sempre: "Quan va començar a ser sospitós ser alemany i jueu, les coses van començar a anar malament". Quina frase! Tot plegat, d'un nivell intel.lectual i polític indescriptible. O potser sí que és descriptible... Paraules com "indecent" o "miserable" descriuen força bé aquesta brillant línia d'argumentació política: dius "nazisme" o "jueus" i actives en les neurones dels teus oients imatges de camps de concentració, esvàstiques, el caporal del bigoti... Tot molt visual, dramàtic, espantós i potent.

Exactament el que passa o pot passar a Catalunya, oi?

En fi, ja s'ho faran. Tanmateix, d'aquesta mania em sorprenen dues coses fonamentalment.

La primera, per què han de furgar en el simbolisme dels nazis quan perfectament podrien inspirar-se en Franco i el franquisme. Ni el feixisme italià ni el franquisme espanyol no van ser tan diabòlics com el nazisme, cert: fins i tot dintre del mal hi ha categories. El nivell del nazisme, del comunisme soviètic o xinès o cambodjà o coreà és difícilment superable. Però, ja posats a buscar comparacions properes, segur que seria molt instructiu recordar el franquisme, els seus camps de concentració, les seves persecucions, les tortures... Totes aquestes coses més "seves" que "nostres", si hem de filar prim. No entenc per què han de buscar dictadures estrangeres, actitud que sembla tan poc patriòtica, quan tenen al seu abast una dictadura ben autòctona i indígena. No són tan espanyols? Doncs que busquin exemples, comparacions, paral.lelismes i metàfores en la història d'Espanya. En trobaran un munt: n'està ple. Incòmodes, potser. Una llàstima, sí. Però la llista és llarga. Què hi farem, això de ser la reserva espiritual d'Occident té els seus inconvenients...

La segona, que encara no hagi entrat en escena Iugoslàvia. I l'assassí i genocida Milosevic. O Karadzic i tants d'altres. Això ho trobo a faltar, la veritat, perquè acabaria de donar color a la campanya electoral que, gràcies a Déu i al diable, aviat s'acabarà. Iugoslàvia dóna molt de joc per establir comparacions amb Catalunya. Potser pensen que als alemanys no els agradaria, ja que van participar activament en el joc. O que, a molts llocs i moltes ideologies arreu d'Europa, les simpaties pro-sèrbies donarien més d'un disgust i de dos si remenem més del compte... O que deixarien amb el cul a l'aire la Unió Europea, a la qual els Estats Units, per variar, li van donar una lliçó ètica i política quan van decidir acabar per la força amb aquella vergonyosa reedició del nazisme, just allò que a Europa no havia de passar mai més... God bless America i que ens la conservi molts anys, amb tots els seus defectes inclosos.

M'estranya, insisteixo, que hagin de recórrer a Hitler quan tenen més a mà personatges de la talla i proximitat de Franco o Milosevic. O Mussolini. O els generals i coronels grecs. O el Portugal de Salazar. O Millán Astray. O Pizarro. O Cortés. Segueixo?

El que sí que els costarà, què hi farem, és trobar un totalitarisme català. No és pas que en aquest racó de món no s'hagin fet moltes barrabassades, en absolut. Ni que no hi hagi gent (ara o abans) capaç de fer-les. Però a mi em costa trobar un cas de totalitarisme català equivalent al franquisme, per posar l'exemple que tenim més proper. Potser és que no he buscat prou, clar. Que busquin la gent com en José Bono, a veure què troben... Tindran feina. En els darrers mil anys i en els propers mil, com a mínim.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
738
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR