e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Novembre de 2012

Enquestes: tractats com a tontos

Ara que hi penso, ja deuen estar prohibides fa dies les enquestes electorals, oi? Bé, prohibides, el que es diu prohibides, no. Només està prohibit que els ciutadans n'estiguem informats. No fos cas que ens influïssin, clar. Com si no volgués influïr-nos (i abduïr-nos) cada partit polític i candidat/a. Ens han de preservar, aïllats suposadament en una mena de bombolla protectora, que culmina amb la jornada de reflexió. Es a dir, si amb la prohibició de fer públiques enquestes uns dies abans de les eleccions ja ens tracten com a tontos, no vull ni pensar com ens tracten amb la jornada de reflexió... Seria políticament incorrecte. Posem, vinga, que ens consideren idiotes integrals, i així no ofendrem ningú.

Dit d'una altra manera: els mereixem molt poc respecte com a ciutadans adults, lliures, capaços de pensar pel seu compte. Cert que no tothom és capaç de pensar pel seu compte, què hi farem: si no ningú no compraria preferents, ningú no hagués firmat hipoteques a 40 anys, ningú no hauria votat segons quines coses... O ningú no s'empassaria totes les mentides que ens diuen cada dia sobre la millor manera de sortir de la crisi, que no és altra que suïcidar-nos. Procurant no tacar res, que no hi ha diners per a la neteja. Es a dir, fem el tonto, per torns, però no som tontos. I si en som, és el nostre dret. Però no, ens han de protegir: només tenim dret a la tonteria que vulguin vendre'ns, no a la que lliurement (o estúpidament) vulguem comprar. O sigui que res d'enquestes i res de campanya el dissabte: a reflexionar, ciutadans, ben tranquil.lets, amb la medicació controlada, a reposar bé i meditar el vostre vot del diumenge.

Algú es pren la molèstia de retirar les pancartes, els anuncis o els adhesius que porten els interventors de les meses electorals? No, clar, és la normalitat democràtica, et contesten alguns... Per normalitat entenc el que passa a altres països, on et demanen el vot fins i tot a la porta dels col.legis electorals. Clar que sí. Aquesta és la veritat i no la hipocresia de la jornada de la reflexió i el suposat respecte al ritual sagrat de la jornada electoral.

I les enquestes? Res, millor que els darrers dies no en tinguem ni idea. Els partits sí, les fan compulsivament, gastant sovint uns diners que no tenen, i després passen les coses que passen... Oi? Ells van amb els llums llargs i nosaltres a les fosques: ens col.loquen el missatge en funció de les enquestes "last minute", i nosaltres, ben despistats, no en tenim ni idea del que està passant o podria passar.

Les estratègies de darrera hora es dissenyen amb els ciutadans fora de joc, suposadament protegits de males influències. Ah, calla, no fos cas que ens venguéssin alguna enquesta cuinada o manipulada? I les d'abans? Aquelles sí que eren creïbles i immaculades?

Algú pensa canviar això? No em consta. Ni a la Catalunya de Xauxa-Interdependent ni a la Federal ni a l'Autonòmica ni a la Recentralitzada. Igual està prohibit que ens ho diguin, pel nostre bé. Som tan influenciables, tan delicats... Com canviar les lleis electorals, que mai no acaba de donar temps... Clar, una legislatura són només 4 anys, o 2 a un país expoliat com Catalunya... Quatre dies... Un home o una dona, un vot? Sí, i un be negre. O dos. Com les enquestes o la jornada de reflexió. O els blocs electorals als mitjans. Un ramat de bens negres.

No fos cas que ens respectéssin de veritat i ens tractéssin com a ciutadans adults. Clar, això sí que seria revolucionari... 

 

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
690
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR