e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Juliol de 2012

El conseller contrabandista

Al país de Bankia-jamás, o de CaixaCatalunya-mai-més, si deixes un foradet de 10 o 20 mil milionets d'eurilllus, no et passa res. Calderilla per a les masses, que per a això estan/estem. Però ai si fas contraban. I encara pitjor si és de tabac. Si passes Camel o Marlboro de contraban per la frontera andorrana, et cau el pèl. Si t'enxampen, clar. I de tota la vida, la Guàrdia Civil ha sabut qui eren i com ho feien els contrabandistes. Preguntin, preguntin als pobles de la frontera... O als camins de muntanya. Però quan s'ajunten un delicte contra la hisenda pública i contra la salut pública, i a sobre no ets banquer, i a més a més hi ha un fiscal que té ganes de fer carrera, estàs llest.

Es el cas de l'exconseller i exalcalde Ausà. Està acabat. Ja ho devia estar, perquè si no no s'hauria dedicat a això del contraban. Que és del que han viscut sempre a les fronteres. D'equips de música, tabac, whisky o cremes de bellesa, no de drogues, que això és d'un altre gremi que també en sap alguna cosa de fronteres, ports i aeroports. 

No és que em caigui simpàtic ni antipàtic l'exconseller. No ha estat a l'alçada ni del càrrec ni de l'excàrrec. Un exconseller, una exalcaldessa, un exelquesigui, ha d'estar a l'alçada del que va ser. No pot muntar un puticlub, ni negocis de tràfic d'armes o d'influències, ni immobiliàries estranyes. No està bé. A Espanya i a Catalunya això ara mateix importa molt poc: no ve d'aquí. Però no està bé. S'ha de ser digne en el càrrec i després. Tonto no cal, però digne sí. Pots ser expresident i senador i cobrar de tot arreu, però muntar una xarxa de contraban de tabac és senzillament patètic. Encara que sigui una tradició familiar.

Tanmateix, és preferible un contrabandista que un munyidor de contractes d'AVE, per dir una cosa a l'atzar. I si el contraban és de Camel, té les meves simpaties particulars, que ja sé que importen poc: és que senzillament en començo a estar una mica fart, sigui dit amb tots els respectes, de pagar el meu tabac a preu d'or i pagar els seus forats a preu de plutoni. Vaja, que estic disposat a pensar-me un cert relativisme moral envers el contrabandista de tabac: el meu Estat no ha complert la seva part del tracte, per què l'he de complir jo? I el lampista? I l'exconseller o l'expresident o l'exelquesigui? I eldelasicav? I el banquer? I l'especulador immobiliari? I el que va vendre el pis pel doble i va declarar la meitat? I el que passa receptes amb la targeta de la iaia? Jo sí, jo he de pagar el tabac a preu d'or. I la benzina i el que calgui. D'altres, no, faltaria més. Segur que encara esperen que els donem les gràcies.

Amb això no disculpo l'exconseller. Que poca consciència devia tenir de deure's al govern del seu país. Quant es va omplir la boca de paraules buides, en va. Com si fos un regidor de districte o un conserge, és igual. El disculpo, això sí, per contrabandista de tabac, no per exconseller massa espavilat. Per cert, ara que ja deu haver prescrit el meu delicte, confesso haver comprat tabac de contraban fa anys. Winston americà, en deien. O gallec o andorrà, que no era ben bé el mateix. El que lamento és no haver comprat tres tràilers de Winston americà i no haver-lo revenut, no haver defraudat més a Hisenda (conscientment, mai, però dues cagades que vaig fer i les vaig pagar fins a l'última pesseta, amb tots els seus recàrrecs, i sort encara que a unes excel.lents funcionàries els vaig fer pena), no haver declarat el meu pis per la meitat, no haver demanat tots els crèdits que em van oferir reiteradament ni les vises platinum o les americanexpress, no haver comprat dos Mercedes a crèdit, o un apartament a la platja... 

Entenc el ciutadàexconseller, no l'exconseller: aquí, exercir de ciutadà honrat, és per a tontos. El que es porta és ser espavilat i muntar-s'ho. Ja pagarà algú la factura.

I en això estem. En pagar la factura que entre uns i altres ens han deixat als que sempre paguem. Religiosament, fins i tot quan estem arruïnats. I hi he estat dues vegades i sé el que dic. Tard o d'hora, paguem. Amb interessos, si convé. Inclosa la factura que va deixar l'exconseller com a exconseller de l'exgovern del que cada dia és més a prop de ser un expaís de ves a saber què. Pitjor que el que ha pogut escaquejar com a contrabandista de tabac, la veritat.

Llàstima: com a conseller no li hagués comprat res del que oferia, però com a venedor de tabac hauríem pogut arribar a algun acord... Haurem de buscar altres proveïdors, no? No només de tabac. 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1236
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR