e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Novembre de 2011

Aguantarem així fins al divendres que ve a les dotze de la nit? Començo a dubtar-ho. Ja està tot dit. I tot el que no es vol dir, però que tots sabem, també està "no dit". No hi ha cap mena d'esperança de què la campanya acabi en una catarsi de sinceritat, de veritats dures, d'esperances i promeses sòlides. Res de sang, suor i llàgrimes com a camí cap a una vida millor: anar passant, provocar una mica els adversaris però sense excessos, no tocar temes delicats, no emprenyar els votants... 

A sobre, el més interessant que ara mateix tenim per escoltar ja ens ho diuen des de fora. Des de Berlín, que és l'oracle on s'interpreten les entranyes dels mercats: d'allà en surt la profecia.

O sigui que la campanya està ja esgotada. Té tot l'aire d'una gran pèrdua de temps, esforços i diners, mentre la realitat és allà fora.

El circ itinerant i televisat pot continuar una setmana més, si volen, perquè segur que no volen una altra cosa. No és una dinàmica que es pugui aturar. Tanmateix, els ciutadans ja hem començat a apagar els receptors. Que sí, que ja ens hem fet una idea de com està tot plegat i del formidable buit d'idees amb el qual afrontem la mare de totes les batalles. Que sí, que ja direm (o no) alguna cosa el diumenge dia 20.

Sembla, més que mai, una campanya d'un altre temps, del passat. Sona a vella, gastada, fora de lloc, tòpica. I mira que hi ha coses a pensar, a dir, a discutir, a fer: ens hi juguem el futur, aquesta vegada en el sentit més cru i dramàtic de l'expressió. Però res, a seguir amb els vells rituals, com si ens protegissin davant del tsunami que està formant-se i que ens caurà al damunt en dos o tres mesos.

Vist el que hem vist i no vist el que no veurem, va essent hora de pensar a canviar de model de campanya. Per pur esgotament de l'actual... Què podríem fer? 1) Abaratir-les al 50% seria un bon principi. Igualaríem les possibilitats de grans i petits partits, potser sí. Estalviaríem recursos públics i privats. I crèdits impossibles, discretament amagats a les entranyes de la banca. I el partits haurien de fer menys coses estranyes per finançar-se.  2) Escurçar-les al 50%. Una setmana, de dilluns a dissabte. O a diumenge, ja posats. I treure el dia de reflexió amb el qual ens tracten reiteradament com a tontos. 3) Acabar amb l'okupació dels mitjans públics per part dels partits durant les campanyes. Es un sistema indecent. Es pot canviar sense que ningú hi perdi res i a canvi la societat hi guanyi: joc net, controls barats, eficaços, transparents, creïbles. 4) Fer debats de veritat, no monòlegs televisats.

Són quatre idees molt pràctiques i possibilistes, no gens revolucionàries. I com aquestes n'hi ha unes quantes més que ajudarien a millorar la democràcia i que segur que farien les campanyes més interessants i menys buides. Qui abans faci (de veritat, no de boquilla) aquesta mena de canvis o d'altres per l'estil, abans arribarà als ciutadans que van desertant, que van desconectant mentalment... No tinguem massa esperances, però: el model actual de campanya té tots els números per continuar agonitzant uns quants anys més. I nosaltres, a fer zàping.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
629
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR