e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 de Novembre de 2011

A Europa li fan nosa els ciutadans

El referèndum que vol convocar el primer ministre grec, Papandreu, ha caigut com una bomba al nucli dur que mana a la Unió Europea, personificat en els cònsols Sarkozy-Merkel, personatges de segona enmig d'una crisi de primera. Els alumnes aplicats i obedients com Espanya, amb ganes infinites de separar-se d'Itàlia i altres PIIGS, ja s'han afanyat a través del ministre Blanco a prendre partit. Disciplinadament al costat de Brusel.les, que el deute no admet bromes, però amb unes paraules amables de consol per a la desesperació hel.lènica: tot un detall.

Es veu que ara no toca consultar el poble. Que això posa dels nervis els mercats, la banca, les borses i Frau Merkel. Que és una irresponsabilitat i un error colossal. Que pot fer petar tota l'estratègia (sí, en diuen estratègia...) de salvament de l'euro i de les finances europees. Que pot tenir un perillós efecte contagi. 

Tot per al poble, però sense el poble. Es pot demanar a un país que es faci l'harakiri, però no es pot preguntar al poble quins sacrificis està disposat a assumir, quin és el preu que vol pagar. Grècia, carregada de pecats i culpes, no té escapatòria: pagarà d'una o altra manera. Els ciutadans podrien decidir si prefereixen tallar-se el braç dret o l'esquerre. Però no, l'únic que se'ls permet és manifestar-se, fer vagues, aguantar les garrotades de la policia, resignar-se a la misèria. Desfogar-se.

Els números, amb sang entren... D'opinar, ni parlar-ne. Per molt que siguin els ciutadans i ciutadanes del país on es va inventar això tan incòmode i políticament incorrecte que és la democràcia.

A Europa li fan nosa els ciutadans. Els del sud més que els del nord, clar: són -som- més ganduls, malgastadors, ineficaços, panxacontents, morenos, passotes. Però els del nord també fan nosa, tot i que això no es diu clarament i ells (alemanys, francesos, beneluxencs...) estan convençuts que els seus governs defensen els seus interessos contra els perills que venen de la perifèria. El relat funciona, sí. De moment. Ja se n'adonaran que per molt alemanys o francesos que siguin, fan nosa a Europa, a la banca, a les borses, als mercats...

Ens estan reduint a simples avaladors i pagadors de deutes i crèdits públics i privats.

Pel nostre bé, diuen. Però en això el relat falla. No se'n surten quan han d'explicar què és exactament "el nostre bé" com a ciutadans adults, responsables i sobirans. Perquè fa temps que va deixar d'importar. Aquest és el problema.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
798
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR