e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Juny de 2012

L'atur que ens espera, entre el 7% i el 30%

En Xavier Rius des de twitter m'anima a escriure un article sobre quin será l'atur de la Catalunya Estat, anàlisi que hem fet des del Cercle Català de Negocis, amb tres estudis diferents que apunten a un resultat semblant, menys del 7%. Però tot bé del comentari d'en Xavier que recorda que a l'Alemanya pre-nazi l'atur era proper al 30%, que és el que jo personalment intueixo que tindrà l'estat espanyol en pocs mesos.

En que en baso? Doncs en varies coses.

Primer. La realitat de la crisi encara no ha arribat, encara ara vivim de l'artificialitat que va crear el govern de PP d'Aznar i que ZP va mantenir, és a dir, un munt de grans empreses espanyoles aguantades artificialment per la pròpia banca i pel govern. Aquestes empreses encara els queda adaptar-se a les necessitats de mercat real, i això sempre ho fa la borsa per avançat. Quan la majoria de les empreses de l'Ibex creades artificialment (Telefonica, Repsol, Fomento, ACS,  bancs, cauen en el que portem d'any entre un 30% i un 70% vol dir que aquest be a ser el seu valor real i per tant s'haurà de redimensionar en base a això, i fer fora percentatges similars de plantilla. La reforma laboral els hi posa fàcil i aquestes empreses tenen  milers d'empleats que de seguida engreixaran l'atur. Però el mateix passarà amb totes les empreses que treballen per aquestes grans, i per tant els llocs indirectes seran tan o més important que els directes.  Recordem que els amos d'aquestes empreses és la borsa i o es redimensionen o les compra un oportunista a preu de saldo i fa la neteja després.

Segon. Les retallades en funció pública que ha fet Catalunya, l'ha de fer,ara per obligació, la resta de les CCAA, i això seran milers de llocs de treball. Recordem que a Catalunya només un de cada 12 treballadors és funcionari, mentre que a Extremadura la relació és de 1 a 3, i a Andalusia de 1 a 4.

Tercer. La imminent pujada de l'IVA farà baixar proporcionalment el consum interior i per tant les vendes de moltes empreses espanyoles que no exporten i per tant cauen amb la demanda interna.

Amb això sol ja arribarem al 30%, però compte que podria ser superior. També cal recordar que la balança de la seguretat social Espanyola pel que fa a cotitzacions per l'atur i els subsidis pagats és clarament deficitària (any 2009), fins arribar als 23.200 milions, dels quals  Catalunya tan sols suposa  1260 milions.  De retruc dons les prestacions d'atur no es podran pagar al nivell actual. Caldrà reduir el període de prestació i/o l'import.

Be dit això que és el que ens espera està per veure, però el que podriem tenir en una Catalunya Estat podem dir que canvia radicalment. Els motius son diversos però es basen en un potencial econòmic encapçalat per les empreses exportadores i per les que també exporten a casa,  o sigui les turístiques. Avui ja Catalunya té un PIB un 17% superior a la mitjana espanyola, però en esdevenir estat, el dèficit fiscal valorat en un 8,5% del PIB farà que aquest s'incrementi proporcionalment, i tindrem uns nivells que ens situen en 4rt lloc per renda per càpita de la UE. Més renda, implica més consum i per tant també més dinamisme.

Amb aquesta base l'equip d'estudis del Cercle Català de Negocis ha fet tres aproximacions diferents per l'atur de la Catalunya Estat i les tres situen un nivell inferior al 7%. Recordem que Holanda té un 5% i Flandes un 6%, dos unitats econòmiques molt similars a la Catalunya Estat.

El primer estudi analitza les dades macroeconòmiques de tots els països de l'OCDE i ho compara amb les magnituds de PIB de la Catalunya Estat. El resultat indica un atur entre el 4%i el 6%. El segon estudi es basa en un model desenvolupat per els economistes Pons i Tremosa, en que compara la inversió pública en la generació de més PIB i reducció de l'atur. Amb aquest model, l'atur d'una Catalunya estat es situa al 6,2%. Finalment una correlació entre els països petits de la UE i el seu binomi PIB/Atur, ens situen una Catalunya Estat en el 6,7%.

Finalment una reflexió. Crear 350.000 llocs de treball a 30.000€ bruts anuals suposen 10.500 milions d'euros, poc més de la meitat del dèficit fiscal que patim els catalans. Per tant en ser Estat podríem utilitzar part de l'espoli en crear llocs de treball i baixar l'atur d'immediat, cosa que generaria confiança i consum. No és el nostre model, però fins i tot els socialistes ho haurien d'abraçar si realment es creuen que han de solucionar el problema que preocupa la majoria de la societat. Clar que en política, el poble no és el més important.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3836
1
Comentaris afegits 
hector (Barcelona) 23-06-2012 - 12:31
Penso que aquesta anàlisi és força encertada, però no té en compte que la facturació a Espanya (sense Catalunya) que és d'un 50% actualment, en constituir-nos en estat, quedaria afectada, i s'hauria de descomptar. Tot i així, sempre seria millor que ara.
TORNAR