e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Maig de 2012

Catalunya 4rt Estat d'Europa

Sobre la nota de premsa enviada als mitjans de comunicació per part del Cercle Català de Negocis, i que e-noticies ha penjat a http://economia.e-noticies.cat/una-catalunya-sobirana-seria-el-quart-pais-de-la-ue-en-renda-per-capita-64810.html   hem rebut moltes comentaris "nacionalespanyolistes".  Per no contestar un per un, i per aclarir qui pugui tenir dubtes reals, o curiositat addicional permeteu que us en faci una breu explicació:

L'estudi es va fer amb dades de 2009, quan encara no estaven  publicades les dades oficials del 2010 i per tant tampoc Irlanda havia estat intervinguda. Tot i així a 2010 (ara ja ho sabem) Irlanda va continuar 3ª en PIB per càpita dins la UE-27. Catalunya a 2009 tenia un PIB similar al Regne Unit. Però està clar que part de la renda que genera aquest PIB marxa cap a Madrid en forma d'espoli fiscal. Aquest espoli fiscal, en cas d'assolir l'estat, desapareixeria automàticament, i passaríem a pagar a Europa fons de cohesió. La magnitud del que avui ens pren la resta de l'estat espanyol és 20 vegades aproximadament el que tocaria pagar a un Estat com Catalunya en fons de cohesió.

Però la reinversió d'aquest 8,5% de dèficit fiscal, segons estudis d'economistes diversos (veure estudi Pons-Tremosa), té un efecte multiplicador del PIB. Quina part de l'espoli es reinvertiria i quina passaria a reducció d'impostos o a millorar els serveis socials? Depèn del govern que tinguem, però està clar que directa o indirectament una part important acabaria sent consum intern o inversió i per tant generació de nou PIB.

La única part que no suposaria increment del PIB seria la que s'utilitzés per importacions i per aixugar el deute públic, però un estat com Catalunya podria conviure perfectament amb un endeutament similar a l'actual gràcies al potencial de devolució que tenim pel fort pes de les nostres exportacions, cosa que no passa a la major part de l'estat espanyol. 

Per altra banda, tots els que parleu de boicot, sapigueu que els estudis més pessimistes parlen de perdre un 4% del PIB enlloc del  8,5% que perdem ara, però amb un periode màxim de 6-12 mesos. A mig termini fins i tot els més nacionalistes compren per servei, qualitat i preu, i aquí ho tenim bé. Sempre poden anar a comprar a Portugal o a França, però no augurem massa competència en general. A part un possible boicot espanyol comportaria un efecte rebot en forma de contraboicot, com ja va passar amb el vi quan Catalunya va rebre el boicot del cava. Al final el sentit comú, no les passions, portes les coses al seu lloc i les lleis del mercat tornen a imperar. Recordem servei, qualitat i preu.

Tot això porta a que només que el 60% de l'espoli es reinvertís en generació de més riquesa, ja seriem el 4rt Estat d'europa, i si en canvi fos només el 30% seriem el cinquè. Be no discutirem pel 4rt o 5è lloc, Qualsevol dels dos ens serveixen no?. Com diu algun comentari, això en el curt termini, al llarg termini, estem convençuts que la dinàmica de reinversió de l'espoli ens faria escalar posicions fins ocupar el segon o tercer lloc. El temps ho dirà.

Joan Canadell

Secretari General del CCN 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3758
1
Comentaris afegits 
Toni (Hospitalet) 01-06-2012 - 16:33
En cuanto a PIB per cpita si que sera de los primeros pero en cuanto a PIB absoluto bajara a los ltimos puesto que sus 7 millones de hab. no da para mucho. Actualmente Catalua no est entre las 30 regiones ms ricas de Europa.
TORNAR