![]() |
Com a co-Fundador i ara Vice-President del Cercle Català de Negocis pretenc aportar en aquest blog la meva visió personal del procés.
08 de Desembre del 2013
En pocs dies tindrem data i pregunta de forma acordada i clarament majoritària al Parlament. Tot i els intents d'alguns mitjans interessats en fer-nos recelar dels nostres polítics, no tinc cap dubte que sabran ser a l'alçada i respondran a la demanda majoritària del país, representada per les forces polítiques que donen suport al dret a decidir.
I amb això començarà la fase final del que anomenem el "Dmenys1", és a dir, els passos previs i definitius per assolir l'Estat.
La majoria de fulls de ruta que s'han mencionat fins ara pivoten sobre el mateix. Intentar convocar una consulta amb base legal, fer-ho fins al final, i en cas que no sigui possible convocar unes eleccions plebiscitàries quan estigui tot a punt, per acabar fent la DUI.
Alguns no veiem gens clara aquesta part del...
Continuar llegint...
25 de Gener del 2013
Fa quatre anys quan començàvem a fer actes pel territori per part del Cercle Català de Negocis la major part de la gent deia que assolir la independència era un somni, que amb prou feines ho veurien els seus fills o nèts.
A partir de la consulta d'Arenys la gent començava a veure que potser no era tan descabellada la idea, però seguia molt lluny. Amb la manifestació del 10 de juliol de 2010, molta gent va veure que no estaven sols, que la unió fa la força i que seria difícil però possible en uns anys.
Abans de l'onze de setembre passat la gent ens preguntava, però qui ho farà si no tenim líder? I ves que ara de líder no en tenim un si no dos, i que en 4 mesos hem tret 1,5 milions de persones al carrer, hem fet unes eleccions per confirmar que el poble majoritàriament vol decidir, hem aprovat una declaració de sobirania que deixa les coses clares a...
Continuar llegint...
07 de Setembre del 2012
Què passarà després de l'11S?
Ho sabrem aviat, però dependrà de la força i contundència que demostri el poble català en la manifestació.
Seria maco que passés això que ara relato i que vaig escriure el passat 25 d'agost. Estic convençut que m'equivocaré en moltes coses, però potser algunes es compliran més tard o més d'hora. En tot cas ho escric per ajudar a reflexionar sobre el tema, i ho faig en forma de relat per diferenciar-lo d'un article habitual. Espero que el gaudiu!
Els preparatius per la diada de 2012 van ser els més sonats dels darrers anys. Des del 1976, amb la recuperació de la suposada democràcia, mai tanta gent s'havia mogut per aquesta data com el 2012. 35 anys després, la majoria de la població tenia clar que un estat propi era millor que seguir a l'estat espanyol. Ja havien trencat el...
Continuar llegint...
01 de Juliol del 2012
Com evolucionarà la borsa de Barcelona quan Catalunya esdevingui Estat? Abans de donar la meva opinió, permetin que expliqui les conclusions de l'estudi que vam fer des del Cercle Català de Negocis a final de l'any 2011 i que enllaçaré amb la situació actual.
En aquell estudi, presentat oficialment a la seu de la borsa, i que poden consultar a l'apartat d'estudis de www.ccncat.cat destacàvem vàries conclusions:
Primer: L'estructura de les empreses que cotitzen a l'Indexcat (index selectiu de la borsa catalana) és un reflex del model econòmic català, amb un 48% d'empreses en el segment productiu, un 36% del sector serveis, i un 16% del sector energètic. Per contra la borsa que representa l'Estat espanyol, amb un índex com l'IBEX on també hi cotitzen algunes catalanes, respon molt més al model econòmic...
Continuar llegint...
16 de Juny del 2012
En Xavier Rius des de twitter m'anima a escriure un article sobre quin será l'atur de la Catalunya Estat, anàlisi que hem fet des del Cercle Català de Negocis, amb tres estudis diferents que apunten a un resultat semblant, menys del 7%. Però tot bé del comentari d'en Xavier que recorda que a l'Alemanya pre-nazi l'atur era proper al 30%, que és el que jo personalment intueixo que tindrà l'estat espanyol en pocs mesos.
En que en baso? Doncs en varies coses.
Primer. La realitat de la crisi encara no ha arribat, encara ara vivim de l'artificialitat que va crear el govern de PP d'Aznar i que ZP va mantenir, és a dir, un munt de grans empreses espanyoles aguantades artificialment per la pròpia banca i pel govern. Aquestes empreses encara els queda adaptar-se a les necessitats de mercat real, i això sempre ho fa la borsa per avançat. Quan la majoria de...
Continuar llegint...
23 de Maig del 2012
Sobre la nota de premsa enviada als mitjans de comunicació per part del Cercle Català de Negocis, i que e-noticies ha penjat a http://economia.e-noticies.cat/una-catalunya-sobirana-seria-el-quart-pais-de-la-ue-en-renda-per-capita-64810.html hem rebut moltes comentaris "nacionalespanyolistes". Per no contestar un per un, i per aclarir qui pugui tenir dubtes reals, o curiositat addicional permeteu que us en faci una breu explicació:
L'estudi es va fer amb dades de 2009, quan encara no estaven publicades les dades oficials del 2010 i per tant tampoc Irlanda havia estat intervinguda. Tot i així a 2010 (ara ja ho sabem) Irlanda va continuar 3ª en PIB per càpita dins la UE-27. Catalunya a 2009 tenia un PIB similar al...
Continuar llegint...
17 de Maig del 2012
Article publicat a el Punt el dia 3 de juny de 2010. Avui encara vigent...
Sobre la crisi que vivim se n'ha escrit molt i en tornarem a llegir molts
arguments dels perquè i de com n'hem de sortir. Qualsevol pla per sortir-ne,
fracassarà si seguim a Espanya, aquest país que fa inversions milionàries en
trens d'alta velocitat que cap més país del món no s'atreveix a fer perquè saben
que no és rendible, aquest país que per ajudar les comunitats pobres crea milers
de funcionaris, duplicant i triplicant el nivell de Catalunya, o dóna un subsidi
agrari tot l'any només treballant dues setmanes, aquest país que construeix
milers de quilòmetres d'autovies en àrees on no hi ha gairebé trànsit i oblida
aquelles que generen el PIB més alt i en són...
Continuar llegint...
27 d'Abril del 2012
L'Estat espanyol ha fet en els darrers 500 anys una vintena de fallides, és a dir una cada 25 anys en promig. De fet la majoria d'elles van ser castellanes ja que fins a 1714 Catalunya tenia unes finances pròpies, i les del segle XIX van ser mentre Castella tenia l'escudo com a moneda i Catalunya ja tenia implantada la pesseta.
La seqüència és aquesta: Felip II(1557, 1575 i 1597), Felip IV (1627, 1647, 1652 i 1662), Carles II (1666), Carles IV (1799), durant el segle XIX (1809, 1820, 1831, 1834, 1851, 1867, 1872 i 1882). Recordin que durant aquests segles, Espanya tenia els beneficis de les colònies al nou món. Tot i així, els ingressos que en provenien servien per crear inflació ja que no hi havia una economia real al darrere.
Al darrer terç del segle XIX Castella assumeix la pesseta catalana com a pròpia, creada per Napoleó a primers del segle, traslladant el Banc central a Madrid i...
Continuar llegint...
15 d'Abril del 2012
Des que va aparèixer a l'escena mediàtica la noticia que la versió europea de Las Vegas vindrà a l'Estat espanyol, hi ha alguna cosa que no em quadra.
No vaig veure clar que la Generalitat encapçalada pel propi President, en fes una defensa tan intensiva si realment hi ha tan poques possibilitats que vingui a Catalunya com se'ns ha venut.
Des del pragmatisme que tinc com a membre del Cercle Català de Negocis en el sentit que tot allò que depengui de l'estat espanyol no ho podrem assolir si ho vol també Madrid, vaig tenir la impressió inicial que el govern espanyol no permetria que vingués a Barcelona i que faria mans i mànigues per convèncer a Mr. Andelson. Però es clar, aquest home de negocis americà segurament és més llest del que ens pensem i col·locarà l'Eurovegas on doni més rendiments...
Continuar llegint...
29 de Març del 2012
Avui dia 29 patirem una nova vaga general. Quin efecte té una vaga per a l'economia? D'indirectes en pot tenir molts, però com a màxim en un dia es pot deixar de produir aproximadament un 0,4% del PIB anual (comptem que cada ciutadà treballa aproximadament 230 dies l'any i per tant un dia d'aturada significa aquest percentatge).
Doncs vist així, resulta que Catalunya estem en vaga general durant tot un mes cada any. Certament, el dèficit fiscal català és del 8,4%, per tant equivalent a uns 21 dies laborables de vaga, o sigui un mes ras i curt.
S'imaginen un país tot un mes de vaga cada any? Diríem que qualsevol país en aquesta situació és una autèntica ruïna.
Catalunya no. Catalunya aguanta aquesta vaga general mensual, perque en el fons és un país molt competitiu i encara...
Continuar llegint...
Avís legal
E-notícies no es fa responsable de les opinions manifestades en els blocs, és un espai gratuït i els comentaris dels usuaris no constitueixen part de la línia editorial d'e-notícies. E-notícies es reserva el dret de suprimir, per qualsevol raó i sense avís previ, qualsevol comentari o l'opció d'incloure comentaris en els blocs.
© 2008 - 2023 Blogs e-notícies.
Els blogs d'e-noticies - Joan Canadell