e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Febrer de 2010

Més de vint entitats de Nou Barris dediquen el Carnestoltes als tècnics de barri

Logo Associació de Veïnes i Veïns de ProsperitatUna cosa és l'autogestió veïnal i una altra de ben diferent la "participació", com podem comprovar amb un altre invent de l'Ajuntament de Barcelona, els anomenats "consells de barri", una experiència que es va estenent per diversos barris de Barcelona, i sobre els quals es pot llegir aquesta crítica realitzada per l'urbanista Jordi Borja a la revista Carrer103.
Des de diverses entitats veïnals, com la FAVB o la mateixa Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat s'estan formulant dures crítiques contra aquests consells, tal i com ens diu en el comunicat que us reproduïm l'AV de Prosperitat: "considerem aquest Consell un nou organisme on la informació funciona unilateralment i on hi ha poques possibilitats de generar participació real.
Un exemple és la seva estructura, on només estan definits els càrrecs imposats per la pròpia Administració
. (...) Tampoc no s'inclou cap mesura que permeti l'elecció per part del barri de, per exemple, el regidor/a de barri. (...) No es contempla cap mesura que promogui la participació des de baix, com pot ésser la possibilitat de convocar reunions, de tractar temes, de modular el funcionament atenent a demandes del propi barri."

El paquet "consell de barri" inclou uns tècnics de barri municipals, càrrecs que haurien de ser tècnics i per tant neutres. Però no sembla que sigui aquest el cas, almenys en el cas de Prosperitat. Durant les passades festes de Carnaval més de vint entitats veïnals de Nou Barris van dedicar un cartell (que us reproduïm)  als tècnics de barri i al seu responsable. Aquest conflicte sembla que es va originar arran d'una penosa intervenció dels tècnics de barri municipals durant el consell de barri de Prosperitat el passat 4 de febrer, on haurien esbroncat un dinamitzador del Casal de Joves de Prosperitat, fet que va originar un considerable malestar entre les entitats veïnals del districte.

"Sobre el Consell de Barri

Des de l'Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat agraïm la invitació per part del districte de Nou Barris per formar part de la vicepresidència del Consell de Barri de Prosperitat. També volem explicar per què hem debatut i decidit declinar aquesta invitació.

Tal i com ja va explicar la Favb en un comunicat fa més d'un any, i des d'aquesta associació ratifiquem, considerem aquest Consell un nou organisme on la informació funciona unilateralment i on hi ha poques possibilitats de generar participació real. Un exemple és la seva estructura, on només estan definits els càrrecs imposats per la pròpia Administració (regidor, conseller de barri, tècnic de barri). El que es proposa sembla més aviat pensat per fer una audiència pública dels consellers amb el barri, sota la seva direcció, que no pas un organisme de representació.

Tampoc no s'inclou cap mesura que permeti l'elecció per part del barri de, per exemple, el regidor/a de barri. Fa temps que el moviment veïnal demana l'elecció directa de regidors/es i consellers/es, però més aviat sembla que el que es fa és crear nous intermediaris designats entre els barris, les entitats i el veïnat.

No es contempla cap mesura que promogui la participació des de baix, com pot ésser la possibilitat de convocar reunions, de tractar temes, de modular el funcionament atenent a demandes del propi barri.

La nostra experiència en el diàleg amb el districte ens porta en molts casos (Telefónica, habitatges a Renfe-Meridiana...) a comprovar que una bona part de les decisions es prenen de forma centralista i el districte té molt poca capacitat d'actuació.

No discutim la necessitat de fer reunions de barri. Però l'experiència ens mostra que aquesta és sovint molt més eficient quan respon a processos reals -projectes, demandes dels barris- que no pas a convocatòries rutinàries com la que ara es proposa.

Barcelona, 4 de febrer de 2010

AAVV de Prospertiat"

Loca acadèmia de Tècnics de barri (foto:JoanLinuxbcn)

enfocant.net
20-02-2010

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1412
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR