e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Desembre de 2009

Sense treva al Raval

Veïns del Raval reinvindiquen la degradació del barri amb postals de Nadal crítiques

Maria Ortega

Ni naixement ni Reis d'Orient, però sí pixaners i caganers. El veïns del Raval feliciten el Nadal amb drogues, prostitució, violència, venda ambulant i detencions. Un cop de puny de realitat. En plena escalada de crispació per la situació de degradació del barri que denuncien els veïns, sobretot a partir de l'estiu, amb les imatges de la prostitució als voltants de la Boqueria, l'assassinat d'un jove a la rambla del Raval i els problemes de convivència amb la sala de venipunció, el Nadal no ha quedat al marge de les reivindicacions. Ara en forma de felicitacions nadalenques.

Els veïns de la plataforma Raval per Viure, que ja han impulsat campanyes com la de les pancartes amb el lema Volem un barri digne, han decidit "no inventar paisatges idíl·lics durant les festes, sinó aprofitar aquestes dates per recordar quina és la situació que tenim a les portes de casa", com explica Jordi Matador, membre de la plataforma, i posar les seves queixes a les felicitacions.

De fet, justament ahir i amb la idea de posar fil a l'agulla a alguns d'aquests problemes, el ple de l'Ajuntament va aprovar -a proposta d'ERC i amb l'única abstenció de CiU- el compromís de buscar consens per a un nou pacte ciutadà per a Ciutat Vella, tal com ja va demanar fa uns dies la regidora, Itziar González.

A l'espera de millores, però, la plaça Sant Jaume, a un costat i l'altre, s'ha convertit en un dels destins més habituals de les particulars felicitacions de Raval per Viure. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha rebut diverses de les imatges que aquests veïns han escollit per definir les seves problemàtiques amb la pertinent demanda d'ajut per aconseguir "un barri digne" i sota el lema El Raval ho necessita. Aquestes felicitacions també s'han enviat al president de la Generalitat, el rei Joan Carles i el president del govern espanyol, entre una llarga llista.

Les fotografies de prostitució als voltants de la Boqueria, la compravenda de droga al mig del carrer, la venda ambulant de cervesa i les xeringues abandonades en parcs infantils són algunes de les 15 imatges que s'han escollit per a aquest Nadal.

Raval per Viure ha engegat aquesta campanya després d'haver protagonitzat diverses iniciatives en la mateixa línia. La més popular és la de les pancartes que demanen un barri digne, que ja ha travessat les fronteres del Raval. Si inicialment van ser alguns balcons del Poble-sec els que es van unir a la consigna, ara la campanya ha fet un salt territorial més gran i ja ha arribat a punts com el barri de Fort Pienc.

Paral·lelament a la campanya de les felicitacions, el districte de Ciutat Vella també ha presentat el seu calendari per al 2010. Si les postals dels veïns mostren imatges crítiques del dia a dia dels carrers del Raval, el calendari oficial s'enfila als terrats per ensenyar-ne una imatge aèria: 12 fotos espectaculars. Tot depèn, doncs, de l'angle des d'on es miri.

Avi.cat
24-12-2009

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1532
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR