e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 d'Octubre de 2009

La nova llei del cinema preveu multes de 5.000 euros per còpia

Bernat Salvà

La futura llei del cinema de Catalunya manté com un dels seus punts principals l'obligatorietat de distribuir el 50% de les còpies en català, ja sigui en versió doblada o original subtitulada, segons ha pogut saber l'AVUI. El govern ha iniciat els tràmits per aprovar la llei, que ja ha obtingut el vistiplau del consell tècnic i ha de ser aprovada pel consell executiu del govern. Després passarà a ser debatuda al Parlament. A més de mantenir aquesta quota del 50% en català anunciada ja el març passat (una mesura molt important, ja que actualment només arriba al 3%), l'avantprojecte estableix un règim sancionador en cas d'incompliment que pot ser d'entre 5.000 i 1.000 euros per còpia.

La normalització lingüística en l'àmbit de l'exhibició cinematogràfica ha estat un mur insalvable per tots els governs de la Generalitat, que ho han intentat tant per la via legislativa com a través de pactes amb les majors de Hollywood, que controlen el 70% del mercat. De fet, Eduard Voltas, secretari de Cultura, va explicar a l'AVUI el març passat que havien proposat un pacte a les majors. "Si l'haguessin acceptat, no hauríem legislat com ho hem fet", va afirmar. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va confirmar aquest estiu que havien tingut altres contactes amb els representats dels estudis de Hollywood. Pel text de l'avantprojecte, es dedueix que no hi ha hagut cap tipus d'acord posterior a l'anunci de les bases. De fet, el director de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Antoni Lladó, va dir fa dues setmanes a Sitges, davant una nodrida representació de productors catalans, que preveien que la llei seria polèmica.

Han quedat excloses d'aquestes quotes les pel·lícules en versió original castellana i les que es distribueixin amb menys de setze còpies. També s'ha ampliat el període d'implantació de l'obligació, que passa dels tres als quatre anys.

Ajuts a l'exhibició
La futura llei presenta alguns canvis pel que fa a l'exhibició, un sector que es va queixar molt de les quotes. D'una banda, es crea un fons d'ajuts a l'exhibició per "corregir les eventuals distorsions per raons lingüístiques o culturals produïdes pel mercat", diu el text de l'avantprojecte. De l'altra, les empreses exhibidores "podran retenir el 5% de la recaptació del preu d'entrada" per millorar les sales i adaptar-les tecnològicament, mesura relacionada amb la digitalització creixent dels cinemes.

A banda d'aquests dos aspectes de la llei, l'avantprojecte preveu, com ja s'havia dit, la creació d'una xarxa concertada de pantalles cinematogràfiques de Catalunya, que preferentment programaran cinema europeu en versió original subtitulada i cinema de producció catalana. Les sales poden ser públiques o privades, i s'adheriran a la xarxa mitjançant convenis de col·laboració estable.

"Lliure competència"
La llei vol potenciar el cinema com a motor econòmic a través de diversos fons d'ajut. Amés de l'esmentat a l'exhibició, es donaran ajuts econòmics a la producció, a la distribució independent, a la promoció i a la competitivitat empresarial.

Un altre punt de l'avantprojecte és que l'ICIC "ha de vetllar perquè la lliure competència en el mercat no es vegi alterada", i comunicar qualsevol incompliment als organismes competents. Pel que fa al règim sancionador (a banda de les multes esmentades a la distribució), la llei del cinema s'ajusta a les lleis ja existents, que preveuen entre 4.000 i 75.000 euros de sanció.

Finalment, destacar també que la futura norma promourà "que les persones amb discapacitat física o sensorial tinguin accés a les obres cinematogràfiques (audiodescripció per a cecs, subtitulat especial per a sords...)".

Publicat: Avui.cat
21-10-2009

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1122
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR