e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Novembre del 2009

La dignitat de Catalunya

Després de gairebé tres anys de lenta deliberació i de contínues maniobres tàctiques que han malmès la seva cohesió i han erosionat el seu prestigi, el Tribunal Constitucional pot estar a punt d'emetre sentència sobre l'Estatut de Catalunya, promulgat el 20 de juliol del 2006 pel cap de l'Estat, el rei Joan Carles, amb el següent encapçalament: "Sapigueu: que les Corts Generals han aprovat, els ciutadans de Catalunya han ratificat en referèndum i jo vinc a sancionar la llei orgànica següent". Serà la primera vegada des de la restauració democràtica de 1977 que l'alt tribunal es pronuncia sobre una llei fonamental ratificada pels electors. L'expectació és alta.

L'expectació és alta i la inquietud no és escassa davant l'evidència que el Tribunal Constitucional ha estat empès...

Continuar llegint...

06 de Setembre del 2010

DEPENDENCIA O INDEPENDENCIA DE CATALUNYA.

Alfons López Tena

Tras treinta años de democracia estable, sólidamente anclados en la Unión Europea y el euro, impensables los golpes de Estado, integrados en la globalización y prósperos, es hora de hacer balance sobre si le conviene a Catalunya seguir en España. Salvo efusiones líricas, amenazas gonadales y acusaciones de delirio psiquiátrico (idénticas a las practicadas por la dictadura soviética), no se oye en España argumento alguno que justifique la dependencia de Catalunya. Los unionistas catalanes, salvo una cierta apelación a la resignación y la rutina, tampoco razonan, incluso recurren crecientemente al escarnio y la amenaza, aquí más próximos a los usos de la dictadura maoísta.

Es normal esta afasia, que se intenta ocultar bajo abundantes bramidos, pues el fundamento económico de la conveniencia de...

Continuar llegint...

30 d'Octubre del 2010

Duran reta al PP y al PSOE a eliminar varias autonomías

DEBATE SOBRE LAS ADMINISTRACIONES

TONI SUST / Barcelona

El líder de Unió, Josep Antoni Duran Lleida, instó ayer al PP y al PSOE a tener coraje para debatir si España debería eliminar algunas de las 17 comunidades autónomas hoy existentes (a las que hay que sumar las ciudades autónomas de Ceuta y Melilla). El jefe de filas de CiU en el Congreso sugirió ayer en su carta semanal que esta, la de acabar con lo que se conoció y se conoce como café para todos (la creación de comunidades en toda España y no solo en Catalunya, Euskadi y Galicia), tendría que ser la senda a seguir si se cuestiona el actual Estado de las autonomías, como hizo el líder del PP, Mariano Rajoy, esta misma semana.

«El debate que de verdad la sociedad española y los partidos políticos de ámbito estatal se tendrían que...

Continuar llegint...

08 de Maig del 2013

Desafiament obert contra la Constitució

Catalunya vol viure en llibertat. El recurs de l'advocat de l'Estat contra la Declaració de Sobirania assumeix que és un acte de "poder constituent" El govern espanyol vol fer avortar totes les vies cap a la consulta, també unes eleccions plebiscitàries.    A.Serrano / O.A.-Etxearte

De considerar-la un gest inútil a veure-la com "un desafiament obert contra la Constitució". El recurs que l'advocat de l'Estat ha presentat al Tribunal Constitucional contra la Declaració de Sobirania carrega les tintes contra el text aprovat el 23 de gener passat al Parlament, en el primer ple de la legislatura. La impugnació, formulada a instàncies de l'executiu espanyol després d'un dictamen del Consell d'Estat que veia que sobreeixia de la carta magna, no només hi observa nombroses inconstitucionalitats, sinó que la situa dins...

Continuar llegint...

14 de Gener del 2014

L'avenç per la Catalunya central

 Joan Villarroya

Franco va ordenar als cossos d'exèrcit que avancessin a un ritme accelerat i sense donar treva a l'enemic. Al davant ja no hi havia un exèrcit amb capacitat de lluita i resistència.

Capítol 24

El ràpid avenç de les tropes franquistes va motivar que el Consell de Ministres, reunit el dijous 12 de gener, decretés la mobilització general. Des del reemplaçament del 1915 fins al del 1942, tots els homes van ser cridats a files. Al costat d'aquesta crida als reemplaçaments, també es van prendre altres mesures, com ara que tots els homes útils fins als 50 anys quedaven a disposició de la Inspecció General d'Enginyers per a la construcció de fortificacions. Els inútils de guerra havien de presentar-se als centres de recluta. Tot plegat, mesures extremes i que no van tenir cap eficàcia.

Aquell mateix 12 de gener...

Continuar llegint...