e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 d'Octubre de 2009

BCN va pagar 14.250 euros per saber com usen el temps els homes

La polèmica dels informes esquitxa el govern municipal
BCN va pagar 14.250 euros per saber com usen el temps els homes
L'estudi va ser encarregat per la regidoria de Nous Usos del Temps
El treball critica l'hegemonia del mascle «no igualitari ni sensible i violent»

Xabier Barrena (EL Periódico)

De la mateixa manera que el tro, a ulls de l'espectador, arriba després del llampec, la polèmica sobre els informes encarregats per l'ajuntament ve després dels realitzats pel Govern. Fa unes setmanes, a rebuf de tot el que es coïa al Parlament, l'oposició va obtenir, primer, un llistat d'informes i encàrrecs fets pel bipartit i, després, el compromís del govern municipal de poder accedir als estudis. EL PERIÓDICO ha tingut accés a un dels estudis que més expectatives ha creat, com a mínim pel seu epígraf: Estudi del temps i les masculinitats. El seu cost, 14.250 euros.

Darrere d'aquest misteriós epígraf s'oculta l'informe Els homes i els seus temps: hegemonia, negociació i resistència, realitzat per tres professors universitaris, Paco Abril, Alfons Romero i Vicent Borràs, a qui el document vincula amb Homes Igualitaris, una associació de mascles defensors de la paritat home-dona.

L'estudi, el primer d'aquest tipus a Espanya i que compta amb 90 pàgines i un format que suggereix la seva ràpida publicació en forma de llibre, és un encàrrec de la Regidoria de Nous Usos del Temps. Amb aquest nom, tret gairebé d'Alícia al país de les meravelles, el departament estudia, a les ordres de la regidora Imma Moraleda, com reparteixen el seu temps els ciutadans -i de quina forma- i com donar resposta a les seves demandes. L'objectiu és caminar cap a la prestació d'uns serveis suficients per a tots els ciutadans, no importa quin horari o calendari laboral tinguin.

Segons s'explica en l'estudi, entendre en què prioritzen els homes els aspectes de la seva vida (feina, oci, família..) determina no només les seves necessitats sinó també, per simetria, les de les seves parelles, en el cas de convivència heterosexual. No en va, segons les estadístiques, les dones dediquen a les tasques de la llar el doble de temps que els homes.

ENQUESTA A 25 PERSONES

Per realitzar l'estudi, els investigadors van entrevistar 25 homes de diferent classe social, origen de naixement, tendència sexual i edat. La lectura de l'informe deixa un cert regust a déjà vu. Així, es defineix una masculinitat hegemònica, centrada en el treball remunerat. Aquesta masculinitat destaca per ser poc «igualitària, amb poca sensibilitat, violenta, insostenible» i freqüentment lligada «a l'homofòbia». El que és habitual des del Neandertal, per tant.

En contraposició a aquesta, segons l'informe, un petit reducte d'homes ofereixen una altra masculinitat, més igualitària. Però els seus postulats gairebé no tenen ressò. Els autors, fent bo allò que l'administració ha d'exercir de motor de canvi, consideren necessari introduir els joves en aquests nous tipus de masculinitat, no en va «els joves experimenten una pressió més gran per adscriure's al model hegemònic de masculinitat».
Pel que fa als més grans de 65 anys, l'estudi assenyala que «la vellesa representa, en alguns casos, una ruptura amb el seu rol hegemònic» i els més grans es «feminitzen», entès això, és clar, com el millor dels elogis possibles.

No es pot afirmar que els autors es mantinguin aliens al que estudien i en diverses ocasions animen, per exemple, «a acompanyar els homes que es mantenen en models hegemònics cap a posicions no violentes i igualitàries».

Publicat per: Barcelona al Día
14-10-2009

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1322
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR