e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 d'Abril de 2009

Promeses incomplertes

Entre els anys 1991 i 1996 vaig tenir la sort d'haver de traslladar-me a la capital del Baix Camp per estudiar a la URV. Mai he pogut comprovar si és cert que Tarragona manxa, però no hi ha dubte que Reus enganxa. Recordo que el meu primer Sant Jordi a la ciutat de Jaume Aiguader, Marià Fortuny o Joan Rubió (no pas d'Antoni Gaudí, que, com tothom, sap va néixer a Riudoms) vaig adquirir un exemplar de la "Proclama del FMLN a la Nación".

Aquest opuscle, que tot just compta amb unes quaranta pàgines, és un recull de propostes (o promeses) que el Frente Farabundo Martí de Liberación Nacional (FMLN) es compromet a dur a terme si mai arriba al govern del Salvador. El manifest data del 29 de setembre de 1990, però no ha estat fins al passat 16 de març que per fi el seu candidat, Mauricio Funes, ha pogut guanyar unes eleccions. Han passat gairebé vint anys des que l'aleshores guerrilla salvadorenya decidís abandonar les armes i convertir-se en un partit polític apostant doncs per la via democràtica.

Kant deia que la paciència és la fortalesa dels dèbils, mentre que la impaciència és la debilitat dels forts. Sense dubte el triomf del FMLN és un exemple de paciència, però sobretot d'esperança per un continent que durant dècades havia estat considerat el "pati del darrere" dels Estats Units. Ara s'obre un nou escenari al Salvador, i de ben segur que moltes de les propostes que conté la Proclama de l'any 1990 no es podran assolir. Per exemple, no tinc clar que el nou govern pugui abolir completament l'exèrcit del Salvador (promesa número 1 del manifest). Però estic segur que hi haurà avenços importants en la reducció de la marginalitat urbana, es reduiran les desigualtats entre homes i dones, es reformarà la política agrària, s'iniciarà una nova etapa en política exterior, etc...

En els darrers anys hi ha hagut qui, des de la confortable Catalunya, s'ha dedicat a marcar una línia entre els governs sud-americans progressistes radicals i moderats. Crec que el relat que recolliran els llibres d'història del futur serà el gir global del continent cap a unes politiques pensades en avançar cap al benestar de la gent i tindran poc en compte les dèries d'algunes esquerres europees benestants. Estic segur que el futur comptarà els avenços assolits i no es dedicarà només a detallar les promeses incompletes per part dels partits que hauran fet possible aquest gir històric. Vaja, n'estic gairebé segur, sempre que els relators no siguin catalans emprenyats.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3516
2
Comentaris afegits 
Miquel (Vilafranca) 17-04-2009 - 01:24
Ignasi Llorente: has llegit l'article "Sobirania i esquerra nacional", d'en Francesc Morts en aquest mateix mitj? Has aprs res sobre la trompada a les espanyoles, on vau perdre el 60% dels vots? O seguirs explicant-nos histries del Salvador?
Francesc (Santa Coloma) 10-04-2009 - 19:02
El populisme d'Amrica Llatina s un problema terrible pel continent perque empobreix els paisos amb falses esperances mentre impossibilita que es generi riquesa. Aix si la culpa sempre acaba sent dels US
TORNAR